Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Άπνοια»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Σχεδιασμού & Περιβαλλοντολογικών Μελετών παρουσιάζουν και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Άπνοια», την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο European Centre Athens

«Άπνοια»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Σχεδιασμού & Περιβαλλοντολογικών Μελετών παρουσιάζουν και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Άπνοια», την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο European Centre Athens, Μητροπόλεως 74 στην Πλάκα από τις 18.00 έως τις 21.00.

*άπνοια: Ο όρος «άπνοια» χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την αναστολή της αναπνοής. Στα θαλάσσια αθλήματα, ο όρος αναφέρεται σε εκούσιο κράτημα της αναπνοής, κρατώντας το πρόσωπο κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Άπνοια ή νηνεμία τόσο στη μετεωρολογία όσο και στη ναυτιλία χαρακτηρίζεται η παντελής έλλειψη πνοής ανέμου. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο νησί «των υποβρυχίων ηρώων και σφουγγαράδων» – εκεί που η πρώτη γυναίκα στον κόσμο βούτηξε με σκάφανδρο, εκεί που οι ναυτικοί ανακάλυψαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.Η Σύμη, στη μικρή, αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός υποβρύχιος κόσμος σαν ναός γίνεται αθόρυβα θεμέλιο.

Επιπλέον, η έκθεση «Άπνοια» προσφέρει μια πλατφόρμα σε σύγχρονους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με το θέμα της άπνοιας με νέους και καινοτόμους τρόπους. Μέσω της τέχνης τους, αυτοί οι καλλιτέχνες εξερευνούν τις πολύπλευρες έννοιες της άπνοιας, από την αναστολή της αναπνοής έως την απουσία αέρα σε ένα υποβρύχιο περιβάλλον, την ιδέα της διαχρονικότητας και της υπέρβασης του φυσικού κόσμου.

Συνδέοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η «Άπνοια» προσφέρει μια μοναδική οπτική τόσο στην αρχαία μηχανική όσο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από την εξερεύνηση της τομής μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, η έκθεση δημιουργεί έναν χώρο για προβληματισμό και περισυλλογή, καλώντας τους επισκέπτες να εξετάσουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία και η τέχνη μπορούν να διασταυρωθούν και να επηρεάσουν η μία την άλλη στο χρόνο και στο χώρο.

Η έκθεση είναι ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική πρακτική (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, φωτογραφία, εγκατάσταση, coding art, ΑΙ-Artificial Intelligence art , Sound art, video art, 3D art, animation, performance, διαλέξεις, κ.λπ.) και ενθαρρύνει πειραματικές προσεγγίσεις μέσα σε δημιουργικό πλαίσιο.

Οι συμμετέχοντες με αλφαβητική σειρά είναι:

Μαριλένα Αλιγιζάκη,Σοφία Βλάχου, Σοφία-Ηλιάνα Γεωργιάδη , Σοφία Δαμαλά, Κωνσταντίνος Δαλδάκης, Εριφύλη Δουκέλη, Λευτέρης Δελήμπασης, Ελένη Δημοπούλου, Ζαχαροπούλου Λήδα , Μαίρη Θηβαίου ,Αιμιλία Ευθυμίου, Βασίλης Γκούμας , Στέλλα Καβάγιου, Θοδωρής Καμπιώτης , Μυρτώ Κοκκίνου ,Μαργαρίτα Κόμη,Γιάννης Καράλης, Καφετζής Θανάσης , Ίρις Κολλιδά ,Γιώργος Κοντονικολάου ,Στέφανος Κυριτσόπουλος,Πάνος Μαζαράκης,Γεωργία Μανταλιά , Ειρήνη Μαντινάου , Ορφέας Μπάτσιος,Γιώργος Μπράντζος, Νικολέττα Μπελεχρή Κυριάκου, Μιχάλης Νησιώτης ,Γιώργος Νίκας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λάζαρος-Φίλιππος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπανικολάου,Ισίδωρος Πλακωτάρης , Ελένη Πουλοπούλου ,Ηλέκτρα Σταμπούλου ,Βασίλης Στόγιας, ’Αννα Μαρία Ράμμου,Ευαγγελία Ραφτοπούλου, Νίκος Σαρλής, Στράτος Σεραφειμίδης , Ειρήνη Ταμπασουλή, Φωτεινή Τάτση, Κέλλυ Ταρενίδη , Σοφία-Μυρτώ Τζάκη, Σεβίνα Τζάνου , Φιλομήλα Φραϊδάκη ,Βαλεντίνα Φαραντούρη,Ναταλία Φραγκαθούλα, Γιώργης Χρονάς , Evi Peterson ,Carolin IsraelChristie Bucaj, bmin0r , Marisa Olson , JAMSQ

Καλλιτεχνική διεύθυνση/Οργάνωση & Συντονισμός: Ελένη Δημοπούλου, Μιχάλης Νησιώτης.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και μια εικαστική δράση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά και η προβολή διάλεξης live-streaming με την καλλιτέχνιδα Marisa Olson από την Αμερική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: Από 8/3 έως και 19/3/2023.

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 18.00 με 21.00.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη -Κυριακή, 12.00 με 19.00

(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ)

Χώρος: The European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, Πλάκα, Αθήνα.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Σύμης

Σε συνεργασία με φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ(Ανωτάτη Σχολή Καλών

Τεχνών, ΜΕΤ Ψηφιακές Μορφές Τέχνης , Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών)

Με την αιγίδα και την υποστήριξη:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Σχεδιασμού &

Περιβαλλοντολογικών Μελετών

Με την αιγίδα:

Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S.

Microkosmos – Ιταλοελληνική Πολιτιστική Οργάνωση για την Εκπαίδευση

Accademia Albertina di Belle Arti – Albertina Academy of Fine Arts

University of Turin – Department of Music, Performing Arts, Cinema and

New Media

Υποστήριξη: MY ARTIST, AMILLA , ARTENS

Χορηγοί επικοινωνίας:

ART VIEWS & ACG ALUMNI ARTS & ARTENS

Share this
Tags
Iliana Geo
Iliana Geo
Η Ηλιάνα είναι Visual Artist και Conceptual Designer με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Είναι κάτοχος πτυχίου Visual Art από το Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει και επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις. Επίσης, είναι επικεφαλής του Art Committee στον Σύλλογο Αποφοίτων ACG.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νανά Συγκούνα «Master στην εφηβεία»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Πριν λίγες ημέρες, η Νανά Συγκούνα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Master στην εφηβεία- Ένα υπέροχο...

Η εκθαμβωτική εκφραση του Μωρίς ντε Βλαμένκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Μωρίς ντε Βλαμένκ / Maurice de Vlaminck γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν...

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this