Βασίλης Καρακατσάνης: Έπρεπε να δωρίσω στον εαυτό μου την ανάσα που χρειάζομαι μετά από σαράντα δυο χρόνια ζωγραφικής διαδρομής και εκατό ατομικών εκθέσεων 

Ο Βασίλης Καρακατσάνης γιορτάζει τις «100»! 

Με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και ευφυή τρόπο, ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης γιορτάζει την εκατοστή ατομική του έκθεση. Για πρώτη φορά δύο «συνομήλικες» γκαλερί της Αθήνας, που τις ενώνει ο συναγωνισμός για ένα καλύτερο αύριο της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Ακρόπολη και η Gallery Genesis στο Κολωνάκι, συνεργάζονται και παρουσιάζουν από κοινού την εκατοστή έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο «100»

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Art Project Space και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Ηλέκτρα Δουμά – Χαλκούση και ο Γιώργος Τζάνερης. 

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν, 50 Giclée print αφίσες που επιλέχτηκαν από το σύνολο των ατομικών εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει ο καλλιτέχνης στα 42 χρόνια εικαστικής πορείας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αφίσες αυτές, που επανατυπώθηκαν σε διάσταση 70x50 εκ., μας συστήνονται ως αυτοτελή εικαστικά έργα, καθώς ο καλλιτέχνης έχει επέμβει ζωγραφικά κάτι που τις καθιστά μοναδικές και άκρως συλλεκτικές. Παράλληλα θα εκτίθεται και ένα επετειακό ζωγραφικό έργο σε καμβά διαστάσεων 100×100εκ., ως «γέφυρα» για την καινούργια του δουλειά. Ταυτόχρονα στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Art Project Space, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα της προσωπικής συλλογής του καλλιτέχνη από την μέχρι τώρα πορεία του, με κάποια από αυτά να εκτίθενται για πρώτη φορά 

Εμείς μιλήσαμε και με τους συντελεστές του project και σας παρουσιάζουμε τις απόψεις τους για την πρωτότυπη αυτή ιδέα. 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  

Βασίλης Καρακατσάνης, ‘100’ acrylic, gouache & oil on canvas, 100X100 cm. 2022

Βασίλης Καρακατσάνης, καλλιτέχνης  

«Η επιθυμία μου ήταν η εκατοστή ατομική μου έκθεση, να είναι μια γιορτή. Δεν ήθελα να περάσει μέσα από τις τρέχουσες εκθέσεις μου και αυτό γιατί έπρεπε να δωρίσω στον εαυτό μου την ανάσα που χρειάζομαι μετά από σαράντα δυο χρόνια ζωγραφικής διαδρομής και εκατό ατομικών εκθέσεων. Το να χρησιμοποιήσω τις αφίσες τους σαν βάση για ζωγραφική επέμβαση, με έκανε να δω τα χρόνια που πέρασαν, τους χώρους και τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε αυτή τη διαδρομή δίπλα μου. Δεν είναι μια προσωπική καταγραφή αλλά συλλογική, γιατί η βάση είναι οι γκαλερί και οι γκαλερίστες, ιστορικοί της τέχνης, δημοσιογράφοι και όσοι ήταν στα παρασκήνια αυτών των εκθέσεων.  

Χώροι και άνθρωποι που δεν υπάρχουν πια, χώροι και άνθρωποι που συνεχίζουν, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εικαστικής μου παρουσίας εντός και εκτός.  

Ένα προσωπικό ημερολόγιο, αναμνήσεων, αγώνων, ανασφαλειών και αμφίθυμων συναισθημάτων, για να σταθεί και στηθεί η καλλιτεχνική μου οντότητα.  

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 2017 Longitude Skyros 70X50cm. mixed media on paper

Δεν είναι εύκολο να είσαι ζωγράφος. Ζήλευα τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές για το άμεσο που έχουν με το κοινό, σε αντίθεση με την εικαστική έρευνα που είναι συνυφασμένη με τα τέσσερα ντουβάρια του εργαστηρίου. Όταν αποφασίζεις να εκθέσεις την τόσο αγοραφοβική διαδικασία της δουλειάς σου, είναι από χαρούμενο έως επώδυνο.  

Εκατό φορές μου συνέβη, άλλες εντονότερα και άλλες όχι τόσο, αλλά πάντα πλησιάζοντας την γκαλερί στα εγκαίνια μου και σε πόλεις τις Ελλάδας ή του εξωτερικού που δεν μου ήταν οικείοι οι δρόμοι, πήγαινα λίγο αργότερα από την ώρα έναρξης για να βεβαιωθώ τρέμοντας αν υπάρχει κόσμος ή όχι. Εύχομαι να μην χάσω αυτή την αγωνία, γιατί τότε θα έχω χάσει την οποιαδήποτε αθωότητα μπορεί να έχω ακόμη. Δεν το έδειξα ποτέ μπαίνοντας στις γκαλερί, έτσι ώστε όλοι, φίλοι ή όχι, να με θεωρούν τέρας ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης.  

Οι ατομικές μου εκθέσεις, είναι η ταυτότητά μου, η ζωή μου ολάκερη, δεν είναι αριθμητική επιτυχία ή ρεκόρ. Θα μπορούσαν να είναι λιγότερες και κάποιες φορές ουσιαστικότερες. Εννοώ τους προηγηθέντες χαρακτηρισμούς απόλυτα, αλλά αυτές οι 100 που τις τιμώ, όπως τους έρωτες μου, με έφεραν στα 65 μου χρόνια, δίνοντας μου τους υλικούς και ηθικούς καρπούς, ώστε να είναι πλέον μη αναστρέψιμο, μονόδρομος που ξεκίνησε κάποτε χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω.  

Ο κόσμος με τίμησε πράγμα που με ευχαριστεί, με επιβεβαιώνει. Με αναγκάζει όμως να γίνω καλύτερος, γυρνώντας την πλάτη στο βόλεμα και στον ακκισμό της αναγνωρισιμότητας στη μικρή μας επαρχία. Δύσκολο στοίχημα, γιατί μεγαλώνοντας βαραίνω. Θα δούμε! 

Για καμβά της εκατοστής μου έκθεσης χρησιμοποίησα τις αφίσες τους. «Χτίστηκαν» από την αρχή, τυπώθηκαν σε χαρτί και δούλεψα πάνω τους με συναισθηματική, χρονική και λεπταίσθητη απόδοση προσωπικών στιγμών της κάθε περιόδου. Είναι αυτόνομα έργα του ημερολογίου μου και το σύνολο τους τα καθιστά μια από της δεκαοκτώ ζωγραφικές ενότητες που με απασχόλησαν μέχρι σήμερα.  

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 2013 UrbanDetails Kifissia Athens 70X50cm. mixed media on paper

Από τα νιάτα μου, ολοκληρώνοντας μια ενότητα, με απασχολούσε η αφίσα, η πρόσκληση, ο κατάλογος και οτιδήποτε θα συμπλήρωνε την παρουσίαση της στο κοινό. Αναπόσπαστα κομμάτια της οπτικής μου, δούλευα για τη δημιουργία τους, θεωρώντας τα μέρος της έκθεσης. Την δεκαετία του ‘80 κάναμε αφίσες και με θυμάμαι πόσες φορές με το ρολό στο χέρι να δίνω σε καταστήματα για να αναρτηθούν. Μετά άλλαξε ο τρόπος επικοινωνίας, αλλά για μένα η αφίσα εξακολουθεί να είναι ένα αυτοδύναμο έργο και κρίμα που χάθηκε.  

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά ευχαριστώντας τους όσους ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μεγάλος ο κατάλογος και θα ήταν κουραστικό. 

Θα ευχαριστήσω μόνο, την Ηλέκτρα και τον Πέτρο Δουμά της Τεχνοχώρος Art Gallery, τον Γιώργο Τζάνερη της Gallery Genesis, που με πίστεψαν, με βοήθησαν χρόνια τώρα με γενναιοδωρία, και συνεργάστηκαν ώστε να γίνει η έκθεση αυτή σαν δώρο στη γιορτή των 100 ατομικών μου εκθέσεων, στο Art Project Space.» 

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 2002 Pl.Vathi Athens 70X50cm. mixed media on paper

Γιώργος Τζάνερης- Ιδιοκτήτης της GALLERY GENESIS 

«Φεβρουάριος του 2010…  

Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, η gallery genesis, ανοίγει επίσημα τις πόρτες της με την Ομαδική Έκθεση “LABYRINTH I”. Οκτώ διακεκριμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με ογδόντα αντιπροσωπευτικά έργα τους, επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τις αισθήσεις του κοινού και να το μεταφέρουν σ’ ένα νοητικό λαβύρινθο απρόσμενων εικόνων, που θα κεντρίσουν και θα απελευθερώσουν τη φαντασία και… τις φαντασιώσεις του.  

Ο Γιώργος Τζάνερης, ιδιοκτήτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της gallery genesis, δημιουργεί έναν δυναμικό χώρο στο Κολωνάκι που έχει σαν όραμα να υποστηρίζει με συνέπεια τους νέο-ανερχόμενους αλλά και πληθώρα καταξιωμένων καλλιτεχνών. Η gallery genesis ζει και μεγαλώνει μέσα σε μία δεκαετία όπου οι Κοινωνικο-Πολιτικοοικονομικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν τον χώρο της Τέχνης! Η αισιοδοξία για το μέλλον, αν και πολλές φορές ξεπερνούσε την πραγματικότητα, έδωσε στον ιδιοκτήτη την δύναμη να συνεχίσει μαζί με τους εικαστικούς του να δίνει έντονα το παρόν στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. 

Η gallery genesis κατάφερε να γίνει ένα σημείο αναφοράς! Έδωσε το δικό της στίγμα και ο τρόπος με τον οποίο την αγκάλιασε ο κόσμος – καλλιτέχνες και φιλότεχνο κοινό – είναι η μεγαλύτερη απόδειξη! 

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 1998 Party Bali 70X50cm. mixed media on paper

Φεβρουάριος του 2023… 13 χρόνια μετά…  

Η gallery genesis μετρώντας εκατοντάδες εκθέσεις και έχοντας παρουσιάσει χιλιάδες έργα όλα αυτά τα χρόνια, γιορτάζει την εκατοστή έκθεση του συνεργάτη και φίλου Βασίλη Καρακατσάνη σε συνεργασία με την αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος. 

Ο Βασίλης Καρακατσάνης, έχει παρουσιάσει τα έργα του σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην gallery genesis και έχει παρουσιαστεί επίσης στην Art Athina. Κάθε του έκθεση αποτελεί για την gallery genesis ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός και η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και θερμή! 

Ο Βασίλης Καρακατσάνης πληροί την απαραίτητη προϋπόθεση που καθορίζει την επιλογή των καλλιτεχνών που συνεργάζονται με την gallery genesis «εξαιρετικός καλλιτέχνης και εξαιρετικός άνθρωπος».  

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 1998 Carpets Madrid 70X50cm. mixed media on paper

Ηλέκτρα Δουμά– Χαλκούση – Ιδιοκτήτρια της Αίθουσας Τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ  

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2010, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης με την Ηλέκτρα και τον Πέτρο Δουμά στο τιμόνι. Η αγάπη για την τέχνη και το πείσμα των ανθρώπων του Τεχνοχώρου να δημιουργήσουν, πηγαίνοντας κόντρα στους χαλεπούς καιρούς, έκανε μέσα σε λίγα χρόνια την γκαλερί, πόλο έλξης φιλοτέχνων και συλλεκτών.  

Μέσα στα 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στα εικαστικά δρώμενα της Αθήνας, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει διοργανώσει σχεδόν 200 εκθέσεις, τις περισσότερες εντός γκαλερί αλλά και πολλές «Εκτός των τειχών».  Η εξωστρέφεια είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Τεχνοχώρο, καθώς για την Ηλέκτρα και τον Πέτρο Δουμά οι 4 τοίχοι της γκαλερί ποτέ δεν ήταν αρκετοί!  Μέσα από την ανάγκη να «βγει» η τέχνη εκτός των στενών ορίων μίας γκαλερί και να έρθει πιο κοντά στον κόσμο που «φοβάται» να επισκεφτεί μία αίθουσα τέχνης, έχουν δημιουργηθεί συνεργασίες αλλά και δεσμοί με πολιτιστικούς χώρους και φορείς εντός και εκτός Ελλάδος. 

Ο Τεχνοχώρος έχει διοργανώσει εξαιρετικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως μεταξύ άλλων στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Επιγραφικό, Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης. Έχει σταθερή παρουσία σε διεθνείς art fairs παρακολουθώντας στενά τα εικαστικά δρώμενα παγκοσμίως και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω της πανδημίας ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.  Η αγάπη του κόσμου, που έχει αγκαλιάσει τον Τεχνοχώρο όλα αυτά τα χρόνια και οι ποιοτικές συνεργασίες με τους καλλιτέχνες και τους ιστορικούς τέχνης είναι για την Ηλέκτρα και τον Πέτρο η κινητήριος δύναμη να συνεχίζουν κόντρα στις αντίξοες συνθήκες.  

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 1992 Flags Athens 70X50cm. mixed media on paper

Η ιδέα του Βασίλη Καρακατσάνη να συνδιοργανώσουν από κοινού ο Τεχνοχώρος με την gallery Genesis την εκατοστή του επετειακή έκθεση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό χωρίς δεύτερη σκέψη.  Ο Βασίλης Καρακατσάνης είναι καλλιτέχνης με Κ κεφάλαιο μα κυρίως φίλος και μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί.  

Έχει εκθέσει με τον Τεχνοχώρο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε art fairs σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μιλάνο. Είναι εργατικός, ευφυής, πολυπράγμων και απόλυτα επαγγελματίας, σέβεται και τιμά τις συνεργασίες του με τις γκαλερί.  

Ως καλλιτέχνης δεν εφησυχάζει και παρακολουθεί τις εκθέσεις των συναδέλφων του, πολλές φορές μάλιστα δεν διστάζει να αγοράζει έργα άλλων καλλιτεχνών. Είναι αυτό που λέμε σπάνιο είδος!  

Τον Φεβρουάριο του 2023 οι δύο γκαλερί γιορτάζουν τα 13α γενέθλια τους, μια που άνοιξαν την ίδια μέρα του 2010! Με αφορμή την έκθεση «100» δημιουργείται η δυνατότητα να συνεορτάσουν δύο γκαλερί και ένας καλλιτέχνης στον καινούργιο πολυχώρο τέχνης και εκδηλώσεων “Art Project Space”, που με αυτή την έκθεση ξεκινάει την λειτουργία του. 

Βασίλης Καρακατσάνης, “100”, 1989 Houses Bremen, 70X50cm. mixed media on paper

Πέτρος Δουμάς – Art Project Space 

Ένας νέος  χώρος πολιτισμού το “Art Project Space” δημιουργήθηκε από τον Πέτρο Δουμά στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Συγγρού-Κουκακίου, απέναντι από το ΕΜΣΤ με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς που δημιουργήθηκαν στον χώρο του πολιτισμού μετά τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας.  

Έχει οδική πρόσβαση από όλες τις περιοχές της Αττικής και είναι δίπλα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Μετρό Φιξ. Εξυπηρετείται από πληθώρα συγκοινωνιακών μέσων συμπεριλαμβανομένων του Μετρό και Τραμ. Είναι ένας μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής πλήρως ανακατασκευασμένος χώρος 300 τ.μ περίπου, με συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, φωτισμού, πυρασφάλειας, με πλήρη πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα του. Διαθέτει άρτια τηλεπικοινωνιακή υποδομή, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, συστήματα ανάρτησης, εξοπλισμό τοποθέτησης γλυπτών, βιβλιοθήκη. 

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και εταιρικές εκδηλώσεις, πάντα με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοπιστία.  

Το “Art Project Space” δεν είναι μία ακόμα γκαλερί, αλλά έχει όραμα να γίνει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Θα λειτουργήσει μέσω συνεργασιών με πολιτιστικά ιδρύματα και γκαλερί, αλλά και ανεξάρτητους εικαστικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.  

Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αρχή λειτουργίας του χώρου από την επετειακή εκατοστή ατομική έκθεση του αγαπημένου καλλιτέχνη Βασίλη Καρακατσάνη, που συνδιοργανώνουν ο Τεχνοχώρος και η gallery genesis.  

Βασίλης Καρακατσάνης, ‘100’, 1989 Clothes Athens 70X50cm. mixed media on paper

Who is Who

Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Θεωρία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης & Συντήρηση Αρχιτεκτονικών Μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας, με υποτροφίες του ΙΚΥ, της Ισπανικής Κυβέρνησης & του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έχει εκθέσει από το 1982 έως σήμερα, (100 ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία, H.A.E. & Γερμανία.
Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs & διεθνείς εκθέσεις.
Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα & το εξωτερικό.  

Info Έκθεσης 

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00
Κυριακή, Δευτέρα ανοιχτά μόνο κατόπιν ραντεβού

Συνδιοργάνωση
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η Gallery Genesis, οι οποίες άνοιξαν τον Φεβρουάριο του 2010 την ίδια ημέρα(!) και «γιορτάζουν» τη συμπλήρωση των 13ων ετών απρόσκοπτης λειτουργίας τους με την εκατοστή επετειακή έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη. 

Χώρος διεξαγωγής
Πολυχώρος Art Project Space
Φαλήρου 66, Αθήνα
Έναντι ΕΜΣΤ | Σταθμός Metro FIX
2117504180
 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this