Infinite Battle: Έκθεση σε Τρία Μέρη

Η εικαστική έκθεση σε τρία μέρη με τίτλο: “Infinite Battle” λαμβάνει χώρα στον χώρο τέχνης “o” στην Κυψέλη. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, βασική πηγή έμπνευσης για τρεις σύγχρονες καλλιτέχνιδες και συμμετέχουσες: Τζένη Αθανασιάδου, Μιχαέλα-Μαρία Καραθάνου-Νικολαϊδη (MiMa) και Ιωάννα Λάσκου, η οποία θα κλείσει και το όμορφο αυτό τριμερές αφιέρωμα.

Η πρώτη και η τελευταία μέρα του πολέμου μένει πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη των λαών και στις σελίδες ιστορικών μελετών. Σαν δύο τελείες στο χάος του παρελθόντος και ένα απέραντο κενό ανάμεσα σ΄ αυτές, που προσπαθούμε να διαγράψουμε χαράζοντας μια οριζόντια γραμμή. Η συλλογική μνήμη και η εμπειρία του Ανθρώπου δεν είναι ικανή να αποτρέψει τη γέννηση μιας νέας τελείας κάθε μέρα, κάθε χρόνο, κάθε αιώνα.

Η πάλη των λαών, φύλων, ιδεολογιών συνεχίζεται με ατέρμονη επανάληψη μιας λούπας ενός πειραγμένου λογισμικού. Οι κοινωνίες ως κακομαθημένος γίγαντας που προχωράει μπροστά με βήματα μερμηγκιού, πατώντας ταυτόχρονα στο οικοδόμημα του πολιτισμού και της ελευθερίας. Το θύμα μετατρέπεται σε θύτη αναπαράγοντας συμπεριφορές που μαχόταν να ξεριζώσει. Η βία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο ως αλαζονεία της εξουσίας. Αναρίθμητες μάχες.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων συχνά καθόριζαν και περιόριζαν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες των γυναικών. Μάλιστα πολλά θρησκευτικά δόγματα ακόμα και σήμερα ορίζουν κανόνες για τις γυναίκες. Καθώς οι κοινωνίες άλλαζαν οι γυναίκες απέκτησαν πολύ περισσότερες επαγγελματικές δυνατότητες πέρα από το να είναι απλές νοικοκυρές, επεδίωξαν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εργαστούν(;). Κι όμως είναι ερώτηση. Μία σύγχρονη ερώτηση.

Η βία κατά των γυναικών, είτε είναι ενδοοικογενειακή είτε μέσα στη κοινωνία, έχει μακρά ιστορία και διαπράττεται κυρίως από άνδρες. Σε ορισμένες κοινωνίες οι γυναίκες δεν έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα. Δεν έχουν δικαίωμα στο ίδιο τους το σώμα. Αλλά μιλάμε για γυναίκες, μιλάμε για θηλυκότητα. Ποιοι ανήκουν σε αυτή την τόσο αμφιλεγόμενη ομάδα;

Στις τρανς γυναίκες, η ταυτότητα φύλου τους δεν ευθυγραμμίζεται με το αρσενικό φύλο το οποίο είχαν όταν γεννήθηκαν. Οι διεμφυλικές γυναίκες, αρκετές φορές, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν ταιριάζουν στις τυπικές έννοιες της βιολογίας των γυναικών. Άρα τι είναι; Που ανήκουν; Ποια η φύση τους; Η διαμάχη μεταξύ φύσης και ανθρώπου υπήρχε από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού…
Πληροφορίες έκθεσης
Τριλογία εικαστικής έκθεσης:
α’ μέρος: 29/2 – 2/3 Αθανασιάδου Τζένη
β’ μέρος: 7/3 – 9/3 Καραθάνου-Νικολαϊδη Μιχαέλα-Μαρία (MiMa)
γ’ μέρος: 14/3 – 16/3 Λάσκου Ιωάννα
ώρες λειτουργίας: 18:00 – 21:00
o.art.arth, Σποράδων 36, Κυψέλη
Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this