“A Lesbos Diary” του Δημήτρη Γέρου

H γκαλερί Throckmorton της Νέας Υόρκης παρουσιάζει έκθεση φωτογραφιών του Δημήτρη Γέρου με τίτλο A Lesbos Diary.

Η έκθεση θα ανοίξει στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα, λόγω κορονοϊού, να την βλέπουν οι φιλότεχνοι και διαδικτυακά (Virtual). Το κείμενο του καταλόγου γράφει η Vicki Goldberg, βραβευμένη Αμερικανίδα κριτικός φωτογραφίας, επιμελήτρια εκθέσεων και τεχνοκριτικός των New York Times.

a full moon in Tsichliota

Θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, 42 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες ­με τοπία, ανθρώπους και γυμνά που έκανε ο διάσημος εικαστικός τα τελευταία 35 χρόνια στη Λέσβο.

Ο Δημήτρης Γέρος ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας του οποίου οι φωτογραφίες παρουσιάζονται τα τελευταία 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη και μάλιστα σε μια από τις σημαντικότερες γκαλερί όπως είναι η Throckmorton Fine Art.

NEGATIVE

Η Graciela Iturbite, η Flor Garduno, οι Anderson and Low, ο Ruven Afanador είναι μερικοί από τους μόνιμους φωτογράφους της γκαλερί ενώ επίσης παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα φωτογραφίες του Manuel Alvarez Bravo, της Mariana Yampolsky, του Edward Weston, του Lucien Clerque, της Tina Modotti, κ.ά.

«Το 1986 ήταν η πρώτη φορά που πήγα για διακοπές στη Λέσβο», μας λέει ο Δημήτρης Γέρος, «και από τότε συνεχίζω να περνώ εκεί όλα τα καλοκαίρια. Μεγάλα, εγκαταλειμμένα στην πλειοψηφία τους, κτίρια που δείχνουν την ακμάζουσα οικονομικά κοινωνία του προηγούμενου αιώνα, μοναδικά ιστορικά μνημεία διαφορετικών εποχών, τοπία που δεν άλλαξαν στο χρόνο, καθημερινοί άνθρωποι την ώρα της δουλειάς ή της σχόλης, είναι κάποια από τα θέματα που απαθανάτισα.

D. Yeros

Για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων οι φωτογραφίες μου από τη Λέσβο θα μπορούσαν να μοιάζουν μιας άλλης εποχής. Αυτό όμως το παρατηρούμε και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πρόσφατα από άλλους φωτογράφους σε ελληνικά νησιά, ή σε μικρά χωριά της ενδοχώρας, αφού οι περισσότεροι από τους ντόπιους αδιαφορούν για την εξέλιξη των αστικών κέντρων και ευτυχούν απολαμβάνοντας την ποιότητα ενός παλαιότερου τρόπου ζωής.

Η παλιότερη φωτογραφία της εκθέσεως είναι του 1989. Πρόκειται για ένα αυτοπορτρέτο που έκανα βιαστικά, γυμνός, με μια μικρή μηχανή και ένα επίσης μικρό φλας, στα παμπάλαια ιαματικά λουτρά Θέρμα που βρίσκονται κοντά στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τις πρώτες φωτογραφίες τις έκανα με αναλογικές μηχανές διαφόρων μεγεθών ενώ αργότερα άρχισα να χρησιμοποιώ ψηφιακές. Στα 35 χρόνια που ζω στη Λέσβο έκανα πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες, καταγράφοντας κάθε γωνιά του νησιού. Από αυτές, η γκαλερί κι εγώ, επιλέξαμε μερικές για να παρουσιάσουμε σε αυτή την έκθεση και θα έλεγα πως αποτελούν μια από τις πολλές παρενθέσεις στη ζωή και στο έργο μου. Στη ζωή γιατί είμαι άνθρωπος των μεγάλων πόλεων, που επίσης αγαπώ, και στο έργο μου γιατί αποτελείται κυρίως από σκηνοθετημένες φωτογραφίες που κάνω στα στούντιο της Αθήνας, της Νέας Υόρκης και της Μυτιλήνης.»

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this