«Αχ! Σούζη Q»: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τον Κωστή Σχιζάκη

Γράφει ο Γιώργος Δήμος

Το έβδομο βιβλίο του Ηρακλειώτη συγγραφέα, Κωστή Σχιζάκη, «Αχ! Σούζη Q» (2021), είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Η Σουζάνα Κιουλάφα (ή αλλιώς, Σούζη Κιου, όπως τη φώναζαν όταν τραγουδούσε κάποτε σε μία ροκ μπάντα), μία διανοούμενη και φιλήδονη γυναίκα, που γνωρίζεται από μικρή και ερωτοτροπεί με τον Σάκη και τον Μπίλη Γεωργιάδη (ο οποίος τυγχάνει και ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος), βρίσκεται μια μέρα δολοφονημένη, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, στο διαμέρισμά της, στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι.

Το μυστήριο, ενώ αποτελεί την αφετηρία της πλοκής όλου του μυθιστορήματος, σύντομα παραμερίζεται, για να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους ίδιους τους χαρακτήρες και την περίπλοκη σχέση που έχουν (ή είχαν) μεταξύ τους. Εκτός από τους αδερφούς Γεωργιάδη, κεντρικό ρόλο έχει και η Νίνα, η βοηθός του Μπίλη, που λόγω της στενής του σχέσης με το θύμα, αναγκάζεται να αναλάβει εκείνη την υπόθεση της εξιχνίασης του φόνου.

Σχιζάκη
Το εξώφυλλο του βιβλίου. Πηγή εικόνας: www.ar-shop.gr

Η φυσική ροή της ιστορίας του μυθιστορήματος του Σχιζάκη διακόπτεται συχνά από φλας μπακ, απαραίτητα για να κατανοήσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της θανούσας, Σούζη Κιου και των αδερφών Γεωργιάδη, που φαίνεται να ήταν, και οι δύο, εξίσου ερωτευμένοι μαζί της. Ο Σάκης, ο οποίος στο παρόν του βιβλίου είναι ομοφυλόφιλος, φαίνεται να είχε την πρώτη και ίσως μοναδική ετεροφυλοφιλική σχέση του με τη Σούζη. Ο Μπίλη, από την άλλη, επιτυχημένος όσο αφορά την καριέρα του, αλλά μοναχικός όσο αφορά την προσωπική του ζωή, μοιάζει να είχε με τη Σούζη τη μόνη (αν εξαιρέσουμε την τωρινή του σχέση με τη βοηθό του, Νίνα) πραγματικά ερωτική του σχέση. Στη διαλεύκανση του φόνου συνεισφέρουν και άλλα πρόσωπα, όπως γείτονες και συγγενείς, ο καθένας από τους οποίους μιλάει για μία διαφορετική πτυχή της ζωής της Σούζη.

Το πραγματικό μυστήριο, ίσως, στο έργο αυτό του Σχιζάκη, είναι η ίδια η χαρακτήρας του τίτλου, ή μάλλον η αληθινή της σχέση με τον Μπίλη. Αν και το άλλοθι που παρουσιάζεται στο τέλος του α’ μέρους του βιβλίου αποδεικνύει αναμφίβολα την αθωότητά του, πολλοί από τους χαρακτήρες συνεχίζουν να υποπτεύονται πως εκείνος τελικά την σκότωσε.

Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία αν έγιναν έτσι τα πράγματα, εκείνο που ανακαλύπτει σιγά-σιγά ο αναγνώστης είναι το πόσο περίπλοκοι είναι οι δύο αυτοί χαρακτήρες ξεχωριστά και ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που τους έφεραν τόσο κοντά μεταξύ τους, στο παρελθόν. Διαβάζοντας, καλούμαστε να δούμε την υπόθεση μέσα από τα μάτια της Νίνας, η οποία πασχίζει με κάθε τρόπο να απαλλάξει τον Μπίλη (τον οποίο αγαπάει) από την υπόθεση, όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνει τη φέρνουν όλο και πιο κοντά στο συμπέρασμα πως, με κάποιο τρόπο, εμπλέκεται κι εκείνος στην υπόθεση.

Πλατεία Μαρτάκη, ή Δεληολάνη, Παγκράτι. Πηγή εικόνας: www.athensvoice.gr

Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται το 2003 στην Αθήνα, μια εποχή ευμάρειας για όλη την Ελλάδα, λίγο πριν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Ο Σχιζάκης, κάνοντας μας μία περιοδεία στα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα μαγαζιά και τα διαμερίσματα της εποχής, μας μεταφέρει σε αυτό το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία. Οι περιγραφές των επαγγελμάτων των χαρακτήρων την εποχή εκείνη, αποτελούν ένα ακόμα «ιστορικό» στοιχείο, με πολλούς μεσοαστούς να έχουν δικές τους επιχειρήσεις ή μηχανικούς και αρχιτέκτονες να αναλαμβάνουν μεγάλα έργα μέσα στην πόλη. Μετά την πολυετή κρίση που έπληξε τη χώρα, από το 2010 και ύστερα, όλα αυτά μοιάζουν με περιγραφές μιας περασμένης, «χρυσής» εποχής.

Το «Αχ! Σούζη Q» είναι ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα, περισσότερο, ίσως, απ’ ότι είναι αστυνομικό ή μυστηρίου. Σε αντίθεση με ένα μπεστ σέλερ της Άγκαθα Κρίστι, όπου η πλοκή λύνεται οριστικά με την εύρεση του δολοφόνου ή με ένα μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ, όπου οι χαρακτήρες είναι στυλιζαρισμένοι, λες και έχουν βγει από χολιγουντιανή ταινία, το βιβλίο του Σχιζάκη αναφέρεται σε πραγματικούς και συχνά καθημερινούς ανθρώπους, που ο αναγνώστης θα μπορούσε έως και να έχει γνωρίσει. Είναι αυτή η «ανθρωπιά» που ο συγγραφέας θέλει να προσθέσει στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με τη μακρά και πλούσια ιστορία.

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center...

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

Θοδωρής Κοτονιάς : Όταν δημιουργώ, αισθάνομαι ζωντανός 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η ενασχόλησή του Θοδωρή Κοτονιά με το τραγούδι, ξεκινά λίγο πριν το 2000 σαν κεντρικός πόλος της ομάδας «Μακρινά Ξαδέρφια».  Έχει συνεργαστεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this