“Προσωπικές Ουτοπίες” Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.)

Ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε επιμέλεια του Κωστή Σχιζάκη. H έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 28 Μαίου 2022, και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ από σαράντα και πλέον καλλιτέχνες ζήτησε αυτή τη φορά το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου προκειμένου να οργανώσει την καλοκαιρινή, τρίμηνη παρουσία του στα εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στο νησί μας. Είναι ένα θέμα τόσο κοντά και παράλληλα τόσο αφηρημένο ως γεγονός το να προσπαθήσεις να δείξεις στο κοινό το άπιαστο σχεδόν όνειρό σου, τον στόχο εκείνο που ενδεχομένως να μην το πλησιάσεις ποτέ δεδομένου ότι δεν είναι κάτι εύκολο ούτε να επιτευχθεί κι ούτε καν να εκφραστεί . Προσεγγίζει το αδύνατον. Κατʼ αυτό τον τρόπο ποικίλει και η θεματολογία και ο τρόπος που  εστιάζει ο κάθε καλλιτέχνης στο έργο του αφʼ ενός, και αφʼ ετέρου  η ποικιλία αυτή προσφέρει το μέγιστο ενδιαφέρον για να ερευνήσει ο θεατής  και να εντοπίσει την αλήθεια και το νόημα στο κάθε έργο των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σʼ αυτή την νέα πρόκληση και πρόσκληση του ΜΕΤΗ.

Ο χώρος του μουσείου.

Διότι ουτοπία σημαίνει κάτι ανέφικτο, κάτι εκτός πραγματικότητας. Μπορεί να είναι ένας φανταστικός κόσμος η και μια ιδανική κοινωνία η οποία λειτουργεί αρμονικά και τέλεια. Μπορεί να είναι ακόμα και μια ιδέα, μια θεωρία η ένα σύστημα που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί χάριν της τελειότητας καθόσον αυτή, δεν μπορεί να είναι εφικτή. Η λέξη Ουτοπία θεωρείται λατινικής  προέλευσης όμως έχει και Ελληνικές ρίζες από την σύνθεση του αρνητικού “ου”και του ουσιαστικού “τόπος” δηλαδή τόπος ανύπαρκτος.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αλατσάκης Χρίστος-Αργυράκης Γιώργος-Ανδρούτσος Γιώργος-Αχιλλέως Αννα-Βασιλάκου Μαργαρίτα – Γαβαλάς Γιάννης-Γαβαλλάς Νίκος- Γιοσμάς Σωκράτης-Δημητράκης Γιάννης-Δήμος Τάσος- Επταμηνιτάκης Γιάννης-Καμπιτάκης Μηνάς-Καστόρη Κάλλη-Κελαιδή Μαρία-Κλουτσινιώτη Αρετή-Κοζανίτης Νίκος-Κουκουλάκη Στέλλα- Κολινιότη Γιούλη- Κριεζή Αικατερίνη-Λιλικάκης Κοσμάς-Λιοδάκη Ζάν-Μάνου Εφη-Μαναβή Πένυ-Μπακαλούμα Τζένη-Μαργαρώνη Λυδία-Μαργαρίτη Χρυσαλένια-Μαρκάκη Ελένη-Μάρκου Τζίνα-Ματαλιωτάκη Ρένα- Μπενετάκη    Μαρία – Νικολακοπούλου Περσεφόνη-Νομικός Γιάννης-Ξυπάκης Θωμάς – Παγωμένος Κώστας-Παπαδάκη Γεύσω- Παπαλαμπριδη Μαρίνα-Παχιαδάκης Μαρίνος-Πετράκη Αναστασία-Πιτυκάκη Ελευθερία-Σαλούστρου Άννα – Σπαντιδάκη Ελένη-Τσαγκαράκη Ελένη-Τσεμπελή Κατερίνα – Φυρίγου Ζωζεφίνα -Χατζή Αθηνά – Χατζηδάκη Πέπη.

Έργο του Τάσου Δήμου

Το ΜΕΤΗ ενημερώνει το κοινό του ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν θα εφαρμόσει το σύνηθες καθημερινό ωράριο 18.00 με 20.00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, αλλά θα τροποποιήσει τις ώρες και τις ημέρες και θα δέχεται επισκέψεις  σταθερά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 18.30 μέχρι 20.30  και τις υπόλοιπες ημέρες κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 6976974000 και 69445571973, καθώς και στο mail met.heraklion@gmail.com.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην αίθουσα της Νυμφών 3 και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης.
Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Antoine de Saint-Exupéry: Ο πρίγκιπας της παιδικής μας ηλικίας

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Ο Antoine de Saint-Exupéry, ο "μπαμπάς" του Μικρού Πρίγκιπα, δεν είχε σίγουρα στο μυαλό του, όταν έγραφε το βιβλίο του, πως...

Ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός του Μπάρνετ Νιούμαν ενάντια στον «κρατικό καπιταλισμό και την απολυταρχία»

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Γιος Εβραίων μεταναστών από την Πολωνία, ο Αμερικανός εικαστικός και κύριος εκπρόσωπος του κινήματος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, Μπάρνετ Νιούμαν, γεννήθηκε το...

Ψήφισμα για τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα από το Δ.Σ της “Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της “ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ” συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή της είδησης του θανάτου της σπουδαίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this