Άγγελος Ανδρεάτος: Η ποίηση μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και με τον εαυτό μας 

 Η μελοποίηση των έργων ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών του 19ου αιώνα, του Ανδρέα Λασκαράτου, ο τρόπος που επηρέασε το έργο αυτής της σπουδαίας πνευματικής προσωπικότητας την κοινωνία, οι συνθέτες και οι ποιητές που τον επηρέασαν καταλυτικά στην προσωπική του διαδρομή, αλλά και το καλλιτεχνικό όραμα που έχει ο ίδιος είναι τα θέματα για τα οποία μιλήσαμε.

Συνέντευξη στην Ζέτα Τζιώτη

-Άγγελε, η τελευταία δισκογραφική δουλειά σου βασίζεται στα λόγια ενός ποιητή που χάραξε την πολιτιστική ζωή της Ελλάδος τον 19ο αιώνα. Μιλάμε για τον Αντρέα Λασκαράτο, τα ποιήματα του οποίου μελοποίησες σε ένα cd που έχει τον τίτλο «Εις τον έρωτα».  

Για ποιο λόγο ένας τριανταπεντάχρονος ερμηνευτής και τραγουδοποιός του 21ου αιώνα ασχολείται με μία τόσο ιδιαίτερη πνευματική προσωπικότητα που είχε καυτηριάσει, πολλές φορές, την ανηθικότητα, την αδικία, την υποκρισία… 

O δίσκος αποτελείται από επτά μελοποιημένα ποιήματα του Κεφαλλονίτη ποιητή, στα οποία συμμετέχουν, ως ερμηνευτές, οι: Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, Θέμης Ανδρεάδης, Ειρήνη Τουμπάκη και οι αδελφοί Καραβιώτη. Κάποια από τα ποιήματά του που έχουν μελοποιηθεί είναι: «Το πολιτικό μεθύσι», «Η Άνοιξη», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», ενώ το ένα από αυτά, με τίτλο «Σοβαρά κάποια», το ερμηνεύω ο ίδιος.   

Να σας πω, λοιπόν, πως διαβάζοντας Ανδρέα Λασκαράτο, ανακάλυψα ότι κάποιες απόψεις του, με τις οποίες ταυτίζομαι, αφορούν και στη σύγχρονη κοινωνία. Αποφάσισα λοιπόν, να κάνω μια απόπειρα να μελοποιήσω κάποια από τα ποιήματα του που εμένα με ενέπνευσαν περισσότερο.   

Και έτσι προέκυψε αυτή η ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία κυκλοφορεί ήδη σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα από την Heaven music. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε αναζητώ εναλλακτικούς δρόμους στη μουσική. Είχα μια εσωτερική ανάγκη να ασχοληθώ με  το πιο ουσιαστικό κομμάτι της μουσικής τέχνης. Και να περπατήσω στα μονοπάτια της ποίησης με συντροφιά την μουσική. Η τέχνη και ο δρόμος της  δεν έχει ηλικία. Η ανάγκη δεν κοιτάει χρόνια.   

Ο Άγγελος Ανδρεάτος

-Αν και «άγνωστος» σε κάποιους, να αναφέρουμε, βέβαια, πως ο Λασκαράτος δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο… 

-Ακριβώς. Ο Λασκαράτος υπήρξε ηγέτιδα μορφή του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας, κατά τον 19ο αιώνα. Γνώρισε τον λόρδο Μπάιρον, υπήρξε μαθητής του Ανδρέα Κάλβου, ενώ ήταν καθοριστική και η γνωριμία του με τον Διονύσιο Σολωμό.  

Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας που, εξαιτίας της σάτιρας του κατά των κληρικών, αφορίστηκε από την εκκλησία. Όμως, παρά τον αφορισμό του, εκείνος στάθηκε ακέραιος, χωρίς να τον αγγίξουν οι μικρότητες του κοινωνικού περίγυρου. Αν και μέλος της αριστοκρατικής κοινωνίας, το ποιητικό του έργο ήταν πάντα αφιερωμένο στον απλό άνθρωπο του μόχθου και, δεν είναι τυχαίο, πως παραμένει διαχρονικό έως σήμερα – γι’ αυτό, άλλωστε και μας απασχολεί. Όσοι το έχουν μελετήσει, αντιλαμβάνονται ότι ήταν ένας άνθρωπος που «έβλεπε» ιδιαίτερα μπροστά από την -δύσκολη, όπως αντιλαμβάνεστε- εποχή του και πως, όσα είχε προβλέψει και επιθυμούσε είτε να τα αλλάξει είτε να τα εμποδίσει, έχουν κατά κανόνα επαληθευτεί. 

-Τι θεωρείς ότι διδάσκει η ποίηση του Λασκαράτου;   

-Η ποίηση πάντα μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και με τον εαυτό μας. Ο Λασκαράτος πέρα από όλα αυτά, μας διδάσκει και έναν άλλο τρόπο ζωής μέσα από την κριτική του άποψη για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που διαχρονικά μαστίζουν την κοινωνία.  

Με συγκίνησε η αμεσότητα του λόγου του, καθώς και το γεγονός πως, μετά από τόσα χρόνια, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν εξελιχθεί στην κοινωνία. Με ευαισθητοποίησε το πώς βλέπει ο Ανδρέας Λασκαράτος την κοινωνία – την κοινωνία του χθες, την κοινωνία του σήμερα και την κοινωνία του αύριο.   

Θα διαπιστώσετε, λοιπόν πως λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί μέσα σε αυτά τα 122 χρόνια που πέρασαν πια από το θάνατό του. Φοβάμαι, δηλαδή, πως μόνο φαινομενικά έχει εξελιχθεί η κοινωνία. Στο έργο του Λασκαράτου κυριαρχεί πνεύμα φιλελεύθερο, κριτικό, δεικτικό και το ύφος του συχνά γίνεται έντονα καυστικό. Συνεπής στους λόγους και στα έργα του διώχτηκε, επίσης, και για την ελευθεροστομία του, δεν έχασε ποτέ όμως τη μαχητικότητά του. Όχι τυχαία, οι ιστορικοί της λογοτεχνίας τον χαρακτήρισαν ως τον κυριότερο σύνδεσμο ανάμεσα στην Επτανησιακή και την Α’ Αθηναϊκή Σχολή. 

-Ποια ήταν η αφορμή ώστε να ασχοληθείς με το έργο του;  

-Είχα πάντα στο μυαλό μου πως κάποια στιγμή θα ήθελα να το κάνω, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν είχα αρκετό χρόνο. Τις μέρες της καραντίνας που βρήκα επιτέλους τον απαιτούμενο χρόνο, ξεκίνησα να πραγματοποιώ αυτό που είχα τόσα χρόνια σε αναμονή.  

Με ευαισθητοποίησε το πώς βλέπει ο Ανδρέας Λασκαράτος την κοινωνία – την κοινωνία του χθες, την κοινωνία του σήμερα και την κοινωνία του αύριο.

Με ευαισθητοποίησε το πώς βλέπει ο Ανδρέας Λασκαράτος την κοινωνία – την κοινωνία του χθες, την κοινωνία του σήμερα και την κοινωνία του αύριο

-Κατάγεσαι από την Κεφαλλονιά, τον τόπο στον οποίο επίσης γεννήθηκε και έδρασε κατά τα πρώτα έτη του ο σπουδαίος ποιητής του 19ου αιώνα. Ήταν για σένα στα παιδικά σου χρόνια ένα σύμβολο; Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «φάρο» για σένα και τη δουλειά σου;   

-Οι ποιητές και γενικότερα όλοι οι σημαντικοί  καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος ήταν πάντοτε φωτοφόρες μορφές στο δρόμο μου.   

-Ποιο είναι το καλλιτεχνικό όραμα που ο ίδιος έχεις;   

-Το όραμα μου είναι να φέρω μέσα από τις μελοποιήσεις μου την ποίηση του Ανδρέα Λασκαράτου σε ένα πιο ευρύ κοινό.  

-Ποιοι ποιητές  σε έχουν επηρεάσει και αντίστοιχα ποιοι σημαντικοί σύνθετες; 

-Ο Δημήτρης Λάγιος και ο Αντώνης Βαρδής είναι δύο συνθέτες που με έχουν επηρεάσει πολύ στον τρόπο που γράφω τα τραγούδια μου. 

Επίσης υπάρχουν ποιητές όπως ο Ανδρέας Κάλβος, η Κική Δημουλά αλλά και νέοι ποιητές όπως ο Παναγιώτης Τζανετάτος που θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με την ποίηση τους και ίσως να μελοποιήσω κάποια από το έργα τους. 

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;  

-Μέσα στους επόμενους μήνες έχω προγραμματίσει μια σειρά εμφανίσεων ενώ σύντομα κυκλοφορεί και ένα νέο τραγούδι μου. 

Ο Άγγελος Ανδρεάτος
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη    O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

Λάρα Εϊντί: Η τέχνη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος επικοινωνίας

Η Λάρα Εϊντί γεννήθηκε στην Αθήνα από Λιβανέζους-Καναδούς γονείς. Είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που δημιουργεί με επιτυχία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καταξιωμένη, αξιόπιστη τραγουδοποιός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this