Operatical: Δεν υπάρχει ζωή χωρίς μουσική και τραγούδι  

Γλυκείς, ευγενείς και ξεχωριστοί, το συγκρότημα των Operatical , το μοναδικό οπερετικό γκρουπ στην Ευρώπη ή κατά κόσμον οι Ναδίνα Τζιάτζιου και Θάνος Ζήσης επιλέγουν τον επί της ουσίας και χωρίς εκπτώσεις δρόμο της τέχνης. Οι ίδιοι μιλούν για τα μουσικά τους βιώματα, τα ξεχωριστά τραγούδια τους που ερμηνεύουν σε τέσσερις γλώσσες αλλά και όσα τους δίνουν δύναμη για να ανθίσουν τα όνειρά τους. 

Μιλούν στη Ζέτα Τζιώτη   

Οι Operatical  αποτελούν ένα από τα πιο εναλλακτικά συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πόσο εύκολο είναι να εκπροσωπείτε ένα τόσο διαφορετικό είδος όπως αυτό της οπερετικής μουσικής; 

ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ: Στην μουσική θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν όρια.. Εμείς είμαστε οπερετικοί τραγουδιστές και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα κομμάτια μας. Για εμάς είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας. Δεν σκεφτόμαστε αν είναι εύκολο η δύσκολο. Απλά είμαστε αυτό…. 

ΝΑΔΙΝΑ ΤΖΙΑΤΖΙΟΥ:  Θεωρούμε πως το οπερετικό τραγούδι και οι Operatical  είναι η προέκταση του εαυτού μας, είναι  ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων  κατά την ερμηνεία μας, σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα μας, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας μας  με το κοινό! Πιστεύω ότι το κοινό  το κερδίζεις  μόνο όταν αγαπάς πολύ  αυτό που εκπροσωπείς, ανεξαρτήτως της εμπορικότητας της μουσικής σου, διότι μόνο έτσι μπορείς να ταξιδέψεις μαζί του.

-Σε μία εποχή που κυριαρχεί επί το πλείστον το καθαρά εμπορικό τραγούδι φαντάζομαι πως το να μην κάνεις εκπτώσεις στο είδος που εκπροσωπείς είναι σχεδόν κατόρθωμα. Τι σας δίνει δύναμη για αυτή την επιλογή;

Θ.Ζ. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο από αυτό. Η μουσική που δημιουργούμε πάνω από όλα μας γεμίζει και μας ταξιδεύει. Αν κάνεις κάτι που αγαπάς ποτέ δεν κάνεις εκπτώσεις….Και αν είσαι αυθεντικός ίσως και να αγγίξεις τις ψυχές των άλλων… 

Ν.ΤΖ. Η αγάπη σε αυτό που κάνουμε και το όραμά μας! Θα θέλαμε να κάνουμε  την ‘’μουσική’’ διαφορετική αλλάζοντας τα δεδομένα του σήμερα, φέρνοντάς κάτι ιδιαίτερο και  πρωτοποριακό. 

Ναδίνα Τζιάτζιου

-Πότε αποφασίσατε ότι θα ασχοληθείτε με το χώρο του τραγουδιού; 

Θ.Ζ. Μάλλον από τότε που τραγουδήσαμε για πρώτη φορά! Ίσως από τότε που μας χειροκρότησαν για πρώτη φορά! Για εμάς δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς τραγούδι και μουσική! 

Ν.ΤΖ. Στην  ηλικία των 13 αισθάνθηκα πως είμαι γεννημένη για το τραγούδι! Φοιτούσα στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων όπου στο μάθημα της χορωδίας με ξεχώρισε και με ανέλαβε η πρώτη μου δασκάλα φωνητικής, στην οποία οφείλω και το ότι ακολούθησα το οπερετικό είδος τραγουδιού!   

– Ποια ήταν τα όνειρά σας τότε; 

Θ.Ζ. Να γράψουμε πολλή και όμορφη μουσική…Να κάνουμε πολλές συναυλίες…Να μας αγαπήσει ο κόσμος…. 

Ν.ΤΖ. Τα όνειρα μου τότε ήταν αθώα και απλοϊκά! Να αλλάξω τον κόσμο μέσω της μουσικής μου! Όμως τελικά τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα ……  

Θάνος Ζήσης

 -Τελικά πόσο κοντά είστε πια στο όραμά σας; 

Θ.Ζ.- Ν.ΤΖ. Κάθε μέρα ίσως να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά αλλά και πάλι όταν θέτεις συνεχώς νέους και υψηλούς στόχους αισθάνεσαι ότι συνεχώς ταξιδεύεις για μια «χώρα μακρινή», όπως λέει και το τελευταίο μας κομμάτι. 

 -Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο δυνατή στιγμή σας καλλιτεχνικά; 

Ν.ΤΖ.  Αυτή που βιώνουμε τώρα! Διότι αισθανόμαστε ότι το κοινό μας έχει κατανοήσει και έχει αισθανθεί την φιλοσοφία μας ως σχήμα, γεγονός που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο όνειρό μας! 

Θ.Ζ. Είναι δύσκολο να διαλέξουμε αλλά η σκέψη μας θα πήγαινε στο κομμάτι μας «Pasión» και το videoclip που το συνοδεύει, όπου η όπερα συναντά το tango μέσα από μια μοντέρνα κινηματογραφική αισθητική. 

 -Δημιουργείτε τραγούδια στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά τα ισπανικά. Φλερτάρετε κατά κάποιο τρόπο με τις μουσικές σκηνές του εξωτερικού. Να θεωρήσω ότι είναι ένα επόμενο σχέδιο να ταξιδέψετε ανά τον κόσμο την μουσική σας; 

Θ.Ζ.- Ν.ΤΖ. Θα θέλαμε η μουσική μας να ταξιδέψει παντού, να αγγίξει όλους αυτούς που θα την ακούσουν. Γράφουμε τους στίχους σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με το ύφος του κάθε κομματιού. Αυτό θα μπορούσε να μας κάνει πιο γνωστούς στο εξωτερικό, κάτι που σίγουρα θα θέλαμε, αλλά το κάνουμε γιατί μας αρέσει και γιατί αναδεικνύει περισσότερο την μουσική μας. Άλλωστε το χαρακτηριστικό του σχήματος είναι ο συνδυασμός της όπερας με διάφορα μουσικά είδη και οι συνεχείς εναλλαγές του ύφους των κομματιών μας. 

Θάνος Ζήσης

 -Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε και για ποιο λόγο; 

Θ.Ζ. Θαυμάζω  τους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στην μουσική, είτε με τις συνθέσεις τους, είτε με τις ερμηνείες τους, από τους μεγάλους συνθέτες της όπερας G.Puccini και G.Verdi μέχρι τους σύγχρονους ερμηνευτές M.Callas, L.Pavarotti και A.Boccelli.Θαυμάζουμε τους ανθρώπους που ανέδειξαν την μουσική σε μια κορυφαία μορφή τέχνης ανεξάρτητα από το μουσικό είδος που αντιπροσωπεύουν. 

Ν.ΤΖ. Θαυμάζω καλλιτέχνες από διάφορες τέχνες όχι μόνο για την τέχνη τους αλλά και για την προσωπικότητά τους! Θαυμάζω απεριόριστα την Yma Sumac για την χαρισματική φωνή της, από την οποία επηρεάστηκα και τραγουδιστικά από παιδί, τον Ennio Moriccone για τις συνθέσεις που μας χάρισε, τον Anthony Hopkins για την τεράστια και ευφυή υποκριτική του  ικανότητα και την Μελίνα Μερκούρη για την ισχυρή προσωπικότητα της! 

oi Operatical

Θα θέλαμε η μουσική μας να ταξιδέψει παντού, να αγγίξει όλους αυτούς που θα την ακούσουν.

 -Τι διαχωρίζει τελικά πιστεύετε ένα καλλιτέχνη από τον υπόλοιπο κόσμο; 

Θ.Ζ. Το ότι καταφέρνει να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του και να μιλήσει με αυτό τον τρόπο στην ψυχή του κοινού. Είναι σαν να δημιουργείται μια ξεχωριστή και μοναδική επαφή, σαν ο καλλιτέχνης να δημιουργεί έναν δικό του κώδικα επικοινωνίας. 

Ν.ΤΖ. Ότι δεν σταματάει να ελπίζει και να ονειρεύεται 

Operatical , Ναδίνα Τζιάτζιου και Θάνος Ζήσης

-Ποια είναι τα δικά σας μουσικά βιώματα; 

Θ.Ζ. Από μικρό παιδί προσπαθούσα να τραγουδήσω κάποια τραγούδια που άκουγα από τους γονείς μου και μου άρεσαν. Μυήθηκα από νωρίς στην ελληνική έντεχνη και λαϊκή μουσική ακούγοντας μεταξύ άλλων τον «Σταυρό του Νότου» του Θ.Μικρούτσικου και τον «Δρόμο» του Μιμή Πλέσσα αλλά και στην ξένη ροκ και ποπ μουσική(Pink Floyd,Simon and Garfunkel, Abba).Ουσιαστικά αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι ανεξάρτητα από το μουσικό είδος του κάθε τραγουδιού με συνέπαιρνε η συναισθηματική ερμηνεία του κάθε καλλιτέχνη. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει και την δική μας μουσική, ένα πλήθος από εικόνες και συναισθήματα.  

Ν.ΤΖ. Τα δικά μου μουσικά βιώματα είναι κυρίως στην κλασσική, κινηματογραφική, παραδοσιακή και έντεχνη μουσική της Ελλάδας και του εξωτερικού! Αυτά τα στοιχεία προσπαθώ να ενσωματώσω και στις μουσικές μου συνθέσεις βάζοντας πάντα και  την προσωπική μου πινελιά. 

Ναδίνα Τζιάτζιου

 Θεωρείτε την τέχνη επαναστατική πράξη; 

Θ.Ζ.- Ν.ΤΖ.  Κυρίως είναι μια πράξη εσωτερικού ψαξίματος του καθενός μας αλλά παράλληλα οι καλλιτέχνες εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Το να βγάζει κανείς αυτό που αισθάνεται προς τα έξω χωρίς να φοβάται για τις συνέπειες ίσως να είναι μια επαναστατική πράξη. 

Ναδίνα Τζιάτζιου

 -Πως οραματίζεστε τα επόμενα χρόνια σας; 

Θ.Ζ.- Ν.ΤΖ.  Θα θέλαμε να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε ζωντανές εμφανίσεις. Παράλληλα ελπίζουμε η σύνθεση νέων τραγουδιών να μας οδηγήσει σε νέες μουσικές αναζητήσεις και όμορφες εμπειρίες. 

Πέρα από τα οποιαδήποτε σχέδια που μπορεί να κάνουμε για το μέλλον είναι σημαντικό να ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή… 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έκθεση της «πιο διάσημης άγνωστης φωτογράφου της Αμερικής»

Ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις με τον φωτογραφικό φακό της Έβελιν Χόφερ της «πιο διάσημης άγνωστης φωτογράφου της Αμερικής» παρουσιάζονται στην έκθεση «Evelyn Hofer: Eyes on the...

Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Την τιμή – ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα...

Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές

Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this