Ανοιχτό κάλεσμα του PCAI “Bridging the Gap”

Έναρξη αιτήσεων: 10 Ιανουαρίου 2022 Προθεσμία υποβολής: 28 Μαρτίου 2022, 19:00 (GMT+2) Ανακοίνωση τελικών υποψηφίων: 28 Απριλίου 2022

Το PCAI με χαρά ανακοινώνει το ανοιχτό κάλεσμα με τίτλο “Bridging the Gap” (Γεφυρώνοντας το Κενό) στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Peripheries: A Southern Coalition, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ανοιχτό κάλεσμα, απευθύνεται σε καλλιτέχνες των σύγχρονων παραστατικών τεχνών (χορός, θέατρο, εικαστική περφόρμανς), που κατοικούν στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται για συμμετοχικές καλλιτεχνικές διαδικασίες ή/και πρακτικές. Καλλιτεχνικές προτάσεις με έμφαση την περιβαλλοντική συνείδηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτες.

Αναζητείται ένας καλλιτέχνης ή μία καλλιτεχνική ομάδα που θα συνεργαστεί με τους οργανισμούς PCAI (Ελλάδα), ARTEMREDE/Torres Vedras (Πορτογαλία) και L’arboreto – Teatro Dimora (Ιταλία) στην παραγωγή ενός νέου έργου, γύρω από το θέμα “Bridging the Gap” (Γεφυρώνοντας το Κενό). Οι ερευνητικές και δημιουργικές διαδικασίες θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Torres Vedras και το L’arboreto και πρόκειται να συνοδευτούν από μία κοινότητα «φιλοξενίας», αποτελούμενη από περίπου 20 κατοίκους της εκάστοτε περιοχής με διαφορετικό υπόβαθρο (θα συμφωνηθεί με τον καλλιτέχνη ή την ομάδα). Ο καλλιτέχνης ή η ομάδα που θα επιλεγεί θα λάβει για τη συμπαραγωγή του έργου εφάπαξ αμοιβή 33.000€ μεικτά. Για την αίτηση συμμετοχής δεν απαιτείται αμοιβή.

Στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσφέρονται οι συνθήκες να δημιουργήσουν και να εμβαθύνουν σε μία θεματική, ενώ παράλληλα θα συνδεθούν στενά με τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον τους. Πρόκειται να εξερευνήσουν νέες συμμετοχικές μεθοδολογίες, που συνοδεύονται από μία ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων, με την οποία θα καλλιεργηθεί μία αμοιβαία και επωφελής σχέση. Το έργο θα παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, προσελκύοντας ένα διευρυμένο, διεθνές κοινό και διασφαλίζοντας πρόσθετες ευκαιρίες για περιοδεία του ενώ οι καλλιτέχνες θα επωφεληθούν από την εκτεταμένη στήριξη, την τεχνογνωσία και τα δίκτυα των συνεργατών του Stronger Peripheries.

Open Call -Bridging the Gap, PCAI, Stronger Peripheries, Photo ©BrunoCastro

Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων, καλλιτεχνικής φιλοξενίας και παραστάσεων

Έναρξη ανοιχτού καλέσματος: 10 Ιανουαρίου 2022
Προθεσμία αιτήσεων: 28 Μαρτίου 2022, 19:00 (GMT+2)
Ανακοίνωση φιναλίστ μέσω email: 28 Απριλίου 2022
Tandem Workshop*: 31 Μαΐου – 3 Ιουνίου, 2022, PCAI/ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ελλάδα
1ο ερευνητικό πρόγραμμα φιλοξενίας: 3-14 Οκτωβρίου 2022, PCAI/ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ελλάδα
2ο ερευνητικό πρόγραμμα φιλοξενίας: 17-28 Οκτωβρίου 2022, ARTEMREDE/ Torres Vedras, Πορτογαλία
1ο δημιουργικό πρόγραμμα φιλοξενίας: 1-15 Δεκεμβρίου, 2022, L’arboreto, Mondaino, Ιταλία
2ο δημιουργικό πρόγραμμα φιλοξενίας: 10-23 Ιανουαρίου 2023, PCAI/ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης ή η ομάδα που θα επιλεγεί αναμένεται να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη καλλιτεχνική παραγωγή σε μια πρεμιέρα που θα διοργανώσει το PCAI τον Ιανουάριο του 2023 στην Ελλάδα, ενώ μια δεύτερη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2023 στην Πορτογαλία. Το έργο θα πρέπει παραμείνει διαθέσιμο για περιοδεία στους συνεργάτες του δικτύου Southern Coalition μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Νοεμβρίου 2024.

*τελικό βήμα της διαδικασίας επιλογής

Σχετικοί σύνδεσμοι και όροι

Παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τους όρους και προϋποθέσεις και τις συχνές ερωτήσεις του ανοιχτού καλέσματος, πριν υποβάλλετε την αίτησή σας.

Φόρμα Αίτησης
Όροι και Προϋποθέσεις
Όροι Ιδιωτικότητας
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Για περισσότερες απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο [email protected]

Εξερευνήστε περισσότερες δημιουργικές ευκαιρίες στο Stronger Peripheries’ Calls.

Open Call -Bridging the Gap, PCAI, Stronger Peripheries, Photo ©BrunoCastro

Περισσότερα για το Stronger Peripheries

Το Stronger Peripheries είναι ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που συγχρηματοδοτείται από το πολιτιστικό πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη και συγκεντρώνει έντεκα καλλιτεχνικούς οργανισμούς και τρία ερευνητικά ιδρύματα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες του νότου. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Southern Coalition (Σύμπραξη του Νότου), ένα ανεπίσημο δίκτυο που συνδέει τοπικά εδραιωμένες πολιτιστικές πρακτικές του ευρωπαϊκό νότου, με στόχο την υπέρβαση της απομόνωσης και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των καλλιτεχνών, των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού. Το πρόγραμμα Stronger Peripheries θέτει ερωτήματα και συζητά τις έννοιες «νότος» και «περιφέρεια» από κοινωνικοπολιτική και κοινωνικοπολιτιστική σκοπιά, δίνοντας την ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση της ταυτότητάς μας μέσω του πολιτισμού, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη συμβολή της πολιτιστικής ετερότητας.

Ιστοσελίδα: strongerperipheries.eu

Περισσότερα για το PCAI

Το PCAI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα αναθέσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. Το PCAI εκπληρώνει τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη συλλογή έργων τέχνης του, τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προγράμματά του και την υποστήριξη που παρέχει σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με κοινό όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον. Το 2019 σχεδιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του οργανισμού από την Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI. Το συγκεκριμένο residency εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ σύγχρονης τέχνης, επιστήμης και περιβαλλοντικής αφύπνισης, ενώ στην επιτροπή αξιολόγησής του συμμετείχαν οι Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής Serpentine Galleries, Krist Gruijthuijsen, διευθυντής του KW Institute, καθώς και οι διευθυντές του PCAI. Οι καινοτόμες καλλιτεχνικές παραγωγές του οργανισμού, η συλλογή έργων τέχνης του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι συνεργασίες του με άλλους φορείς έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Ιστοσελίδα: pcai.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this