Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στην The Project Gallery 

Η έκθεση με τίτλο Return θα διαρκέσει έως το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη με τίτλο: Return, η οποία περιλαμβάνει έργα από την ενότητα Αναζητώντας τον Οδυσσέα’ μια ενότητα σε εξέλιξη που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες εικόνες.  

Κατά την Επιστροφή στην Αθήνα μετά από την παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 2021 και λίγο πριν παρουσιαστεί στα πλαίσια μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης το έργο του Ο Απόπλους του Οδυσσέα στο Μουσείο της Σανγκάης. 

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και το ψηφιακό έργο – video animation – βασισμένο σε έργο του καλλιτέχνη που υλοποίησε ο εικαστικός Μάκης Κυριακόπουλος. 

Η ενότητα Αναζητώντας τον Οδυσσέα αποτελεί μια ολότελα προσωπική, ερμηνευτική προσέγγιση του ομηρικού έπους σε μια γόνιμη διαλεκτική σχέση μ’ αυτό, στην προέκταση του ποιητικού λόγου, των δοκιμασιών, των αντοχών, των αντιστάσεων και των προκλήσεων του αρχετυπικού ήρωα-ταξιδευτή. Η περιγραφή, λιτή και ακέραιη, στοχεύει στον πυρήνα του αφηγηματικού υλικού, αποκρυσταλλώνει τις έννοιες της περιπλάνησης και του κινδύνου πέρα από τους γνωστούς ορίζοντες, της ανθρώπινης θέλησης που ξεπερνά τα όρια, της γνώσης και της απώλειας, του νόστου, του ακατανίκητου πόθου του γυρισμού στην προγονική εστία. 

Το ταξίδι της αναζήτησης του Οδυσσέα ξεκινάει για ακόμη μία φορά, ο μύθος επανέρχεται μέσα από μια σύγχρονη οπτική, διαχρονικός, καθολικός και πάντοτε γοητευτικός. 

Κείμενα και επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Penelope

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Architectural Design στην “The Bartlett” του Πανεπιστημίου U.C.L. στο Λονδίνο. 

Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει το έργο του σε επτά ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Συμμετείχε στα Rooms 2014 που οργανώνει η γκαλερί Καππάτος. Το 2015 πραγματοποιήθηκε η έκθεση του “Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη.  Το 2019  παρουσίασε την έκθεση “Where are the Lotus Eaters?” στην Blender Gallery.  

Η «Αλφάβητος» του επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας το 2017. 

Το 2021 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αχαΐας η ατομική του έκθεση με θέμα: Αναζητώντας τον Οδυσσέα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.  

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιαπωνία, Κύπρο, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.  Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος – ACG, του Freud’s Dream Museum στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του Μουσείου Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία, του Luciano Benetton στην Ιταλία, της Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού, του Copelouzos Family Art Museum, του FKP Collection, καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. 

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Map of Odyssey

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
 

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00
 

The Project Gallery
Νορμανού 3, Μοναστηράκι 

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Godess Athina
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this