ELSINOR! μια ερευνητική performance βασισμένη στον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο θέατρο Καλλιρρόης

Ο θίασος της παράστασης Έλσινορ! , που παρουσιάζεται στο θέατρο Καλλιρρόης για ακόμα δύο παραστάσεις, μας μίλησε για την ιδιαίτερη αυτή δουλειά, που με αφορμή τον Σαιξπηρικό Άμλετ, δημιουργεί ένα παράξενο σύμπαν σε ένα σάπιο βασίλειο!

Σε ένα σύμπαν που μοιάζει διαλυμένο λέξεις όπως δικαιοσύνη, αλήθεια, λογική, έρωτας και εξουσία ψάχνουν να βρουν ξανά την ταυτότητά τους.
«Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Πώς διαστρεβλώνεται η αλήθεια; Πώς φτάνει κάποιος να δολοφονήσει; Πώς οδηγείται κάποιος στην τρέλα; Μια παράσταση, ένα παράδοξο γλέντι με επικίνδυνες συγκρούσεις που απειλούν τη ζωή των ηρώων. Ο πόλεμος, η ψυχή τους, το θέατρο, ο τρόπος που ενεργεί ο καθένας σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Εκδίκηση και ενοχή. Ο δημιουργός και το αποτέλεσμα. Η αλήθεια και το μυστικό. Η αρχή και το τέλος του χρόνου. Ο ατέρμονος κύκλος. Οι αξίες και οι προσπάθειες μας φέρνουν αλλαγή ή όλα είναι μάταια;

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια ή να μην συνεχίσουμε, να ζήσουμε ή να μην ζήσουμε; Αποφασίζουμε πραγματικά εμείς για τη μοίρα μας;

Το έργο απευθύνεται κυρίως σε ενήλικο νεανικό κοινό που έχει ζήσει τη μετάβαση της δεύτερης χιλιετίας και έχει βιώσει ουσιαστικά την αβεβαιότητα και τον φόβο μέσα σε ένα ελεγχόμενα ανεξέλεγκτο κόσμο. Απευθύνεται επίσης στους λάτρεις των πιο πρωτοποριακών και σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων και, χωρίς αμφιβολία, σε όποιον έχει πόνο ή ενοχές στην καρδιά του και θέλει να αναπνεύσει καθαρό αέρα στην ψυχή του.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ιακωβίδη

Έλσινορ
– Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην πρόταση του σκηνοθέτη Iñigo García Cantero για αυτή την παράσταση;

Χριστίνα Πετρολέκα: Τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, τον εμπιστεύομαι καλλιτεχνικά και ήθελα να στηρίξω αυτό το εγχείρημα.

Βασίλης Σταματάκης: Με τον Iñigo συναντηθήκαμε σε ένα μαγικό σεμινάριο του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Λίγο μετά μου πρότεινε να συνεργαστούμε στην παράσταση που ετοίμαζε. Το έργο του Shakespeare, ο ερευνητικός τρόπος δουλειάς και η κοινή μας αναφορά στη γλώσσα του Λασκαρίδη ήταν αρκετά για να πάρω ένα εισιτήριο για το ταξίδι στον κόσμο Elsinor!

Τόνια Μπανίλα: Αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτή την παράσταση γιατί μου άρεσε η προσέγγιση του Άμλετ μέσω της μάσκας. Επίσης, ερεύνησα πώς να χρησιμοποιήσω τα led props μου μέσα στο εννοιολογικό πλαίσιο του ρόλου της Οφηλίας.

-Ελένη Μανωλάκου:  Τον Νοέμβριο του 2021 συμμετείχα στο πρώτο μου σεμινάριο θεατρικού κλόουν των MayBe A Company, που αποτελούνται από τον Iñigo García Cantero και την Χριστίνα Πετρολέκα. Ο Iñigo τότε μου πρότεινε να συμμετέχω στην παράσταση που θα σκηνοθετούσε και έτσι ξεκινήσαμε.

-Βίκυ Κυριακοπούλου: Ήταν η πρώτη φορά που θα δούλευα πάνω σε έναν ρόλο με μάσκα.

-Πώς δουλέψατε σκηνοθετικά και υποκριτικά;

-Χριστίνα Πετρολέκα: Δουλέψαμε πολύ ερευνητικά, δοκιμάσαμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο έργο, φέραμε δικές μας ιδέες και προσωπικό υλικό ως προς τους ρόλους και ο σκηνοθέτης δημιούργησε τη ροή και τη σύνδεση όλων αυτών.

-Βασίλης Σταματάκης: Η λέξη “ελευθερία” είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό. Κάνοντας ελεύθερη πτώση στους κόσμους του κλόουν, του σωματικού θεάτρου, της μάσκας, των χρηστικών αντικειμένων, της μουσικής προέκυψαν αυτοσχεδιασμοί που βήμα βήμα οδήγησαν στην τελική μορφή της παράστασης.

-Τόνια Μπανίλα: Δουλέψαμε πολύ με τεχνικές πάνω στη μάσκα, με σωματικό θέατρο, τεχνικές κλόουν, τη σχέση με αντικείμενα και πολύ αυτοσχεδιασμό.

-Ελένη Μανωλάκου:  Δουλέψαμε με πολύ μεγάλη ελευθερία και δημιουργικότητα. Ο Iñigo ήθελε πολύ ό,τι κάνουμε να στοχεύει στην ευχαρίστηση και τη χαρά. Η διαδικασία με τις υπέροχες μάσκες, που κατασκεύασε η σκηνογράφος μας, Αλίκη Σπανουδάκη για τους χαρακτήρες του έργου, ήταν πολύ δημιουργική και πρωτόγνωρη με έναν πολύ όμορφο τρόπο για εμένα.

-Βίκυ Κυριακοπούλου: Με απόλυτη (σχεδόν) ελευθερία.

– Πείτε μας μερικά λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία σας.

-Χριστίνα Πετρολέκα: Μετά από διάφορους πειραματισμούς και εμπειρίες μπορώ να πω ότι πλέον την καλλιτεχνική καρδιά μου έχει κερδίσει ο θεατρικός κλόουν και ασχολούμαι κυρίως με αυτό.

-Βασίλης Σταματάκης: Κατάγομαι από την Κρήτη και εκεί ασχολήθηκα 10 χρόνια με το θέατρο σε διάφορους και διαφορετικούς θιάσους. Πριν 3 χρόνια ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω υποκριτική στη δραματική σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά από όπου και αποφοίτησα τον Νοέμβριο. Έχω κάνει κάποια λίγα πράγματα σε κινηματογράφο, τηλεόραση και διαφήμιση. Το Elsinor είναι η πρώτη μου παράσταση με… πτυχίο!

-Τόνια Μπανίλα: Ασχολούμαι με τον χώρο του τσίρκου και των ζογκλερικών τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη μου να χρησιμοποιήσω και να εισαγάγω τα props με τα οποία παίζω με έφερε στο θέατρο και γενικότερα στον κόσμο της performance.

-Ελένη Μανωλάκου:  Φοίτησα κάποια χρόνια στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παντείου, αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή «ΑΡΧΗ» της Νέλλης Καρρά το 2018 και από τότε έχω συμμετάσχει σε performances, παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους, ενώ παράλληλα μαθαίνω ισπανικά, τραγουδάω, ζωγραφίζω και παραλογίζομαι – αναλογίζομαι ήθελα να πω – αρκετά.

-Βίκυ Κυριακοπούλου: Έχω την τύχη και την τιμή να συναντάω επί σκηνής εξαιρετικούς καλλιτέχνες από το 2006.

– Τι αποκομίσατε από αυτή τη συνεργασία;

-Χριστίνα Πετρολέκα: Μια πολύ όμορφη συνεργασία με δημιουργικότητα και δυνατή σύνδεση με την ομάδα που από την άλλη βδομάδα που τελειώνουν οι παραστάσεις θα μου λείψουν πολύ!

-Βασίλης Σταματάκης: Νιώθω ότι πήγα ένα βήμα παραπέρα στο να εμπιστεύομαι το άγνωστο και να λειτουργώ με το ένστικτο.

-Τόνια Μπανίλα: Αποκόμισα χαρά γιατί γνώρισα πολύ ωραίους ανθρώπους, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω να επικοινωνώ αυτά που με απασχολούν ως καλλιτέχνη και εμπειρία στη χρήση της μάσκας.

-Ελένη Μανωλάκου:  Ελευθερία, ευχαρίστηση, δημιουργικότητα, επιμονή, πίστη και την ολοκλήρωση ενός ταξιδιού που με εξέλιξε, με δυνάμωσε και με έφερε πιο κοντά με άλλους όμορφους ανθρώπους και με τον εαυτό μου.

-Βίκυ Κυριακοπούλου:  Ζήτω το Μαζί, ζήτω το Εμείς, ζήτω οι Ομάδες!

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

-Χριστίνα Πετρολέκα: Να απολαύσω την άνοιξη, να ξεκινήσω πρόβες για μια παράσταση θεατρικού κλόουν με στοιχεία buffon, να βρω κι άλλα μελλοντικά σχέδια.

-Βασίλης Σταματάκης: Έχω φυτέψει φαντασία και όρεξη στο χώμα δύο νέων ομάδων. Σκαλίζουμε, ποτίζουμε, κλαδεύουμε. Μένει να δούμε τι καρποί θα ξεφυτρώσουν!

-Τόνια Μπανίλα: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να εξελίξω τα νούμερά μου στον χώρο του τσίρκου και να εισάγω τα props μου στην performance μέσω της έρευνάς μου πάνω σε πολλά κοινωνικά θέματα που με απασχολούν.

Βίκυ Κυριακοπούλου: Θα ήθελα πραγματοποιηθεί η ταινία μικρού μήκους animation της οποίας υπογράφω το σενάριο.

Info παράστασης

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Iñigo García Cantero
Σκηνικά/κοστούμια: Αλίκη Σπανουδάκη
Φωτισμοί: Μιχάλης Κάρλος
Επικοινωνία: Ιωάννα Ιακωβίδη
Φωτογραφίες και trailer παράστασης: Νώντας Μιχαλόπουλος
Παραγωγή: Garzea S.A (Ισπανία)

Παίζουν:

Χριστίνα Πετρολέκα: Άμλετ
Ελένη Μανωλάκου: Οράτιος
Παναγιώτης Καλογερόπουλος: Κλαύδιος
Βίκυ Κυριακοπούλου: Γερτρούδη
Βασίλης Σταματάκης: Πολώνιος
Γιάννης Σίμος: Λαέρτης
Τόνια Μπανίλα: Οφηλία

Θέατρο Καλλιρόης, Καλλιρρόης 10, Αθήνα
Από 25 Μαρτίου

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 25,26 Μαρτίου και 1 και 2 Απριλίου
Ώρα : 21:00
Διάρκεια: 50 λεπτά
Εισιτήρια : Γενική είσοδος 10 ευρώ, Μειωμένο 6 ευρώ
Trailer Παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=qp7o9mqin7Q
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/elsinor/

 

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this