Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου: Ο αρχαίος πολιτισμός της Ηλείας συμπορεύεται με τον σύγχρονο  

Αντηχήσεις σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Οκτώ σημαντικοί καλλιτέχνες σε εικαστική συνομιλία με τα εκθέματα του Μουσείου.

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, συμμετέχουν στην έκθεση «Αντηχήσεις» που εγκαινιάσθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη.  

Η έκθεση ανοίγει έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά έργα των συγχρόνων καλλιτεχνών.  

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.  

Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος ζωγράφος.  

Μιλήσαμε με την Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου γι αυτή τη σημαντική διοργάνωση, η οποία συμμετέχει ως εικαστικός, κατάγεται από τον Πύργο και συνέβαλλε τα μέγιστα στη διοργάνωσή της.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου
Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου

-Ποια είναι η σχέση σας με τον τόπο σας;  

-Η σχέση με τον Πύργο και τους ανθρώπους εκεί είναι διαρκής και άρρηκτη. Αν και έχω ζήσει στα προάστια της Αττικής πάνω από μισό αιώνα, αισθάνομαι ότι προέρχομαι από αυτή την πόλη, η οποία κάθε την Άνοιξη μου λείπει ιδιαίτερα. Μέσω των μέσων της κοινωνικής δικτύωσης με τους φίλους τους γνωστούς και τα τοπικά groups της πόλης επικοινωνώ καθημερινά. Από τους συμπατριώτες μου έχω εισπράξει εκτίμηση πολύ αγάπη αμέριστη υποστήριξη, ενθάρρυνση, κι αναγνώριση, σε όλα μου τα βήματα και τις δράσεις εντός και εκτός της πόλης! Τους ευχαριστώ από καρδιάς και τους είμαι ευγνώμων! 

-Τι θα θέλατε να προσφέρετε στην Ηλεία; 

-Δεν μπορώ να προσφέρω πολλά, παρά μόνον ιδέες μικρές εικαστικές χορηγίες και πίνακες. Αν είχα κάποιο ενδιαφέρον, κεντρικό, ακίνητο κάτι θα μπορούσα να κάνω, όπως έχουν κάνει κι άλλοι Έλληνες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν έχω! 

Ονειρεύομαι, ότι πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης συνεχίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Όχι τεράστια ποσά γιατί διαθέτουμε ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν διεθνώς. Το όνομα τους μπορεί να στηρίξει ένα σύγχρονο μουσείο, ικανό να φιλοξενεί και να ανταλλάσσει διεθνείς προβεβλημένες εκθέσεις με καλλιτέχνες από άλλα κράτη και να εξάγει τις δικές του εκθέσεις.  

Ονειρεύομαι να μπει η περιοχή μας σε ενδιαφέρουσες εικαστικές πολιτιστικές διοργανώσεις και να υπάρχει κάποιο forum που να προωθεί αυτή την προσπάθεια. Τι πιο ωραίο θα ήταν να γνωρίζουν οι τουρίστες πριν φθάσουν στην πόλη ότι ο Πύργος φιλοξενεί κάποια σπουδαία σύγχρονη έκθεση πέρα από τους σπουδαίους μας αρχαιολογικούς θησαυρούς. Δεν είναι δυνατόν να φιλοξενούνται τεράστια υπαίθρια γλυπτά του Βαρώτσου σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, μεγάλες εγκαταστάσεις της Κοροβέσση και μελέτες της σε αντίστοιχα σημεία, πίνακες του Αδαμάκου και του Κασκούρα σε μουσεία και αμέτρητες ιδιωτικές συλλογές και να μην υπάρχει μια αίθουσα στην περιοχή που κατάγονται και λατρεύουν με μια μόνιμη τοπική δημόσια συλλογή. Υπάρχουν βεβαίως κι άλλοι νεώτεροι καλλιτέχνες που ακολουθούν και ήδη διαπρέπουν. 

Γιάννης Αδαμάκος

-Ποια χαρακτηριστικά πολιτιστικά, ιστορικά αξίζει να αναδειχθούν; 

-Ανέκαθεν είχε η Ηλεία ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και συγκέντρωνε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας. Ανέκαθεν ήμασταν ιδιαίτερα υπερήφανοι για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και τα εκθέματα του.  

Από το 1894 αγωνιζόμαστε με μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, να κρατήσουμε τον Ερμή στα Ολύμπια, έτσι ονομάζουμε εμείς τον τόπο και να μην μας τον πάρουν στην Αθήνα. Ούτε τον δανείζουμε για περιοδικές εκθέσεις σε άλλα μουσεία. Η απόσταση που έχει ο τόπος από την πρωτεύουσα είναι ανασταλτικό στοιχείο για τα πολιτιστικά δρώμενα.  

Η Ηλεία, έκτος των πολλών άλλων πρέπει να αναπτυχθεί πολιτιστικά έτσι ώστε όσοι ασχολούνται με τις τέχνες να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο, για να δημιουργήσουν και να διαπρέψουν. Είναι απαραίτητο για την κοινωνία και τους νέους. 

Όταν άρχισαν οι συζητήσεις γι’ αυτήν την έκθεση με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, μοιράσαμε καθήκοντα. Εκείνος τη μουσειακή μελέτη και τις συζητήσεις με το Μουσείο εγώ να πείσω τους καλλιτέχνες τους οποίους και γνώριζα άλλους  παιδιόθεν άλλους κοινωνικά, να συμμετέχουν.  

Ο Γιάννης ο Αδαμάκος και όλοι οι γλύπτες μας ήταν διστακτικοί. Πώς να εκθέσουν εκεί που στεγάζεται ο Ερμής του Πραξιτέλη!  

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος κι εγώ κουραστήκαμε πολύ να τους πείσουμε. Έπαιρνα θάρρος από τον ενθουσιασμό του Κωνσταντίνου και δανειζόμουν απ’ αυτόν επιχειρήματα. Όταν ο Αδαμάκος βρήκε τέσσερα έργα του, από το 1990, της σειράς «Η μάχη των Κενταύρων και των Λαπιθών» απόλυτα σχετικής με τα εκθέματα του Μουσείου, αναπνεύσαμε. Το σχέδιο μπορούσε να προχωρήσει. 

Έχουμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα, να αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός στην Ηλεία δεν σταμάτησε στην Αρχαιότητα, συνεχίζεται στις μέρες μας και μάλιστα με μεγάλη δυναμική από τους Ηλείους. 

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος

-Μιλήστε μας για την παρούσα έκθεση. Σε τι στοχεύει; 

-Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας δεν διοργανώνει πρώτη φορά σύγχρονη εικαστική έκθεση. Έχει ήδη αρχίσει να συμβάλει έμπρακτα στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεματολογίας που προέρχεται από την περιοχή. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνομιλία μαζί τους και υπερήφανη που τέτοιοι άνθρωποι υπηρετούν και προβάλουν τον τόπο. Όλοι μας στοχεύουμε να γίνουν κατανοητές οι πολιτιστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο. 

Η ιδέα ξεκίνησε από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο. Αρχίσαμε να την επεξεργαζόμαστε περίπου για ένα χρόνο κάνοντας ταξίδια στην Ολυμπία μελετώντας, ερευνώντας, ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, φωτογραφίζοντας τα εκθέματα του Μουσείου της Ολυμπίας και του Πύργου μέχρι να αποκρυσταλλώσουμε δημιουργικές ιδέες. 

Η έφορος κυρία Ερωφίλη Κόλια και οι συνεργάτες της αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα μας, να παρουσιαστεί στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας η πρόταση μας. Η βοήθεια και η καθοδήγηση της αρχαιολόγου κυρίας Ρούλας Λεβεντούρη υπήρξε πολύτιμη. 

Με την βοήθεια της έμπειρης ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη η έκθεση άρχισε να μορφοποιείται. 

Με την ευγενική υποστήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων του Πύργου, που έχει εκλέξει ένα φωτισμένο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και του τοπικού οινοποιείου «Κτήμα Μπριντζίκη», του Επαρχείου Πύργου και του Χάρη Κανελλακόπουλου προχωρήσαμε στην υλοποίηση.

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου
Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου

Έχουμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα, να αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός στην Ηλεία δεν σταμάτησε στην Αρχαιότητα

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου

-Πώς αισθάνεστε με τους καλλιτέχνες που έχετε κοινή καταγωγή; Τι σας συνδέει; 

-Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αρέσκονται να ακούν, να μαθαίνουν και να διδάσκονται από τις εμπειρίες των άλλων. Ερχόμενη πιο κοντά τους και συζητώντας μαζί τους βρίσκω ότι μας συνδέουν πολλά, κοινές προτιμήσεις, αξίες, απόψεις, τελειομανία, πάνω απ’ όλα η αγάπη για τον τόπο και την ομορφιά που έχει. Τους σέβομαι όλους πάρα πολύ γιατί τελειώνοντας τις σπουδές τους άρχισαν να παλεύουν και να αγωνίζονται για την τέχνη τους. Κατόρθωσαν να γίνουν μεγάλοι καλλιτέχνες εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτόν τον αγώνα εγώ δεν τόλμησα να τον δώσω από νωρίς. Πρώτα εξασφάλισα το βιοποριστικό, μετά άρχισα να σπουδάζω και μετά ασχολήθηκα με την τέχνη, εκ του ασφαλούς. Τα αυτιά μου είναι τεντωμένα όταν μου μιλούν και έχουν όλη μου την προσοχή γιατί αφομοιώνω την εμπειρία τους. Ως καλλιτέχνης είμαι τελειομανής και θέλω να έχω συνέπεια στους στόχους που βάζω και παρουσιάζω. 

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου
Αγγέλικα Κοροβέση

-Θα θέλετε αυτή η έκθεση να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες έξω από την Ηλεία; 

-Το ονειρεύομαι να γίνει. Επισκέπτες εκτός Ηλείας έχουμε πολλούς το καλοκαίρι. Έχουμε μεγάλο αριθμό περιηγητικού τουρισμού. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γνωρίσουν και την σύγχρονη ελληνική τοπική τέχνη. Να μάθουν ότι κάποιοι Έλληνες για τους οποίους ήδη διδάσκονται στην Ιστορία της Τέχνης, κατάγονται από την Ηλεία. Αυτό είναι το στοίχημα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις του κόσμου. Χίλια Μπράβο στον Θόδωρο Παπαγιάννη που κατόρθωσε να φτιάξει ένα Μουσείο στην πόλη που κατάγεται. Χίλια μπράβο στον Αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη στο Ηράκλειο που έχει ιδρύσει με πολλούς κόπους το ΜΕΤΗ, το ΜΟΥΣΕΙΟ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και αγωνίζεται για αυτό. Σε τόσες και τόσες πόλεις τα Μουσεία τους είναι δίπλα-δίπλα. Στη Σεβίλλη για παράδειγμα έχουν ένα μεγάλο μουσείο με τους τοπικούς καλλιτέχνες. Ο επισκέπτης διαβάζει άμεσα την πολιτιστική συνέχεια του τόπου. 

Θα μπορούσε και η Ηλεία κάλλιστα να έχει πολιτιστικούς πόλους έλξης να προσελκύει και να κρατάει χειμερινό τουρισμό που θα συνέβαλλε στην οικονομία του νομού. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μπορούσε να συντηρείται από την περαιτέρω προσφορά υπηρεσιών χωρίς να περιμένει τις καλοκαιρινές κρουαζιέρες. Είναι ευχής έργον να συμβούν όλα αυτά…  

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου
Μαρίτσα Τραυλού

Ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα με συναισθήματα δέους και περηφάνιας  

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια  αναφέρει

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας  την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα: «Αντηχήσεις», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, επτά μάλιστα από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία. Βαθιά συγκίνηση επίσης  μας προξενεί το γεγονός πως αξεπέραστα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Μουσείο μας αποτελούν πηγή έμπνευσης  σπουδαίων σύγχρονων καλλιτεχνών. Είμαστε βέβαιοι πως η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την υπέροχη αυτή έκθεση». 

Από την πλευρά του ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επισημαίνει

«Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Καθώς, ως επισκέπτες ενός μουσείου, κοιτάμε αγάλματα θεοτήτων, βλέπουμε ταυτοχρόνως την παρουσία τους και την επιρροή τους να επενεργούν στο έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την πλούσια κληρονομιά τους, δύνανται να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, εκδοχές και αντηχήσεις στις συναντήσεις μας με τα αρχαία έργα της πέτρας και του πηλού που εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου της Ολυμπίας.» 

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα

«Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί, όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Με γνώση της ιστορίας και την μοναδικότητα της πολιτιστικής μας μνήμης, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους και περηφάνιας, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας, την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου και  τονίζουν τις  διαχρονικές αξίες που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Ελληνικός πολιτισμός διαμηνύοντας την Ομηρική ευχή, «Πάλλον ως αείποτε».   

Με την ευγενική υποστήριξη: Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, Κτήμα Μπριντζίκη, Επαρχείον Πύργος, Χάρης Κανελλακόπουλος.  

Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου
Κώστας Βαρώτσος

Info

Αντηχήσεις, Σύγχρονη τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Διάρκεια έκθεσης ως 31 Ιουλίου 2024 

Είσοδος ελεύθερη  

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία 27065, τηλ:26240 22742. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 08:00-20:00 

www.ancientolympiamuseum.com 

 efahle@culture.gr 

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this