Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη μεγαλούπολη κατά μήκος του East River, με την ονομασία Freedom Plaza. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος ανοιχτός δημόσιος χώρος, στον οποίο θα βρίσκεται το Μουσείο Ελευθερίας και Δημοκρατίας, αλλά και δύο ουρανοξύστες, δύο ξενοδοχεία και ειδικός χώρος για εμπορική χρήση.

Όλα αυτό το τεράστιο δημιούργημα θα χτιστεί ακριβώς απέναντι από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών σε μια έκταση 6,7 στρεμμάτων και θα είναι προσβάσιμο από τη σήραγγα Queens-Midtown στη συνοικία Midtown East.

Οικονομικά προσιτές κατοικίες στο κέντρο του Μανχάταν

Τα δύο ξενοδοχεία 51 ορόφων του έργου θα φτάνουν τα 187 μέτρα ύψος και θα ενώνονται με μια εντυπωσιακή γέφυρα στην κορυφή τους. Οι πύργοι θα στεγάσουν τα ξενοδοχεία Banyan Tree και Mohegran, μαζί με ένα συνεδριακό και ψυχαγωγικό κέντρο, ενώ τα προσχέδια δείχνουν έναν χώρο πρασίνου και μια βεράντα στην κοινή τους στέγη.

Από την άλλη μεριά, οι δύο πύργοι που προορίζονται για κατοικίες θα βρίσκονται προς τη νότια πλευρά της περιοχής, θα φτάνουν τα 167 και 198 μέτρα ύψος και θα περιλαμβάνουν 1.325 διαμερίσματα, με σχεδόν το 40% να προορίζεται για οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Οι δύο πύργοι θα συνδέονται υπογείως με έναν διάδρομο, όπου θα στεγαστούν μια αγορά τροφίμων και χώροι λιανικής πώλησης, ενώ το πάρκο 4,7 στρεμμάτων στο κέντρο του οικοδομήματος θα τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από αυτόν τον χώρο.

Ο ανοιχτός δημόσιος χώρος στο προσκήνιο

Το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, από τα πιο χαρακτηριστικά της Νέας Υόρκης, κατασκευάστηκε το 1952 και η τοποθεσία του Freedom Plaza τόσο κοντά του δεν είναι καθόλου τυχαία. Τα σχέδια των τεσσάρων κτιρίων που θα περιλαμβάνει είναι εμπνευσμένα από τα κτίρια της πόλης της δεκαετίας του ’50 και του ’60, με σαφείς αναφορές στους σπουδαίους αρχιτέκτονες εκείνης της περιόδου.

«Όταν οι Le Corbusier, Niemeyer και Harrison σχεδίασαν το κτίριο της Γραμματείας του ΟΗΕ, έφτιαξαν μια όαση διεθνούς μοντερνισμού στο πυκνό αστικό πλέγμα του Μανχάταν, δημιουργώντας ένα πάρκο στο ποτάμι που πλαισιώνεται από πύργους», δήλωσε ο ιδρυτής της BIG, ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτό το πάρκο, λέει ο Ingels, είναι περιορισμένη, δεδομένης της φύσης των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην έδρα του ΟΗΕ. Με το νέο της σχέδιο η BIG ελπίζει να επαναφέρει αυτήν την αίσθηση του ανοιχτού πεδίου στην περιοχή και για να το κάνει αυτό θα ενώσει τρία τετράγωνα για να δημιουργήσει έναν τεράστιο δημόσιο χώρο πρασίνου.

«Είναι μεγάλη μας τιμή και ενθουσιασμός να είμαστε μέρος της ομάδας που μπορεί να οραματιστεί έναν νέο σημαντικό δημόσιο χώρο σε αυτήν τη σπουδαία πόλη, να συμβάλει στον εμβληματικό ορίζοντα της παραποτάμιας ζώνης του Μανχάταν και να φανταστεί την αρχιτεκτονική του μουσείου που θα γιορτάζει μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας: τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Ingels.

Freedom Plaza στο κέντρο της Νέας Υόρκης @ https://www.instagram.com/big_builds/
Freedom Plaza στο κέντρο της Νέας Υόρκης @ https://www.instagram.com/big_builds/
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι αλληγορικές συνθέσεις του Μαξ Μπέκμαν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O ρ / Max Beckmann γεννήθηκε το 1884 στη Λειψία. Αποφοίτησε το 1903 από την Ακαδημία Τέχνης...

To Hobby Festival πάει ΔΕΘ

To Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι, τα οποία...

Κατερίνα Νάκου: Η υφαντική τέχνη μου δίνει μια διέξοδο από ένα κόσμο που τρέχει με χίλια 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Κατερίνα Νάκου είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα που αναβιώνει με πάθος μια τέχνη που μοιάζει να εξαφανίζεται. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this