“Generations 1960-2019”: Το παρελθόν και το παρόν σηματοδοτούν το μέλλον

Ομαδική έκθεση χωρισμένη σε δύο ενότητες σε δύο διαφορετικούς χώρους θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με συμμετοχή γνωστών εικαστικών αλλά και ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών, με τίτλο Generations 1960-2019, θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες σε δύο διαφορετικά μέρη της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φιλότεχνων του νησιού και όχι μόνο…

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στην Τύλισο, το πρώτο μέρος της έκθεσης.

Την επομένη, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, με την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων, θα παρουσιαστεί στο κοινό η δεύτερη ενότητα στην Αίθουσα Τέχνης και Οίνου του οινοποιείου Διγενάκη στα Πεζά Ηρακλείου, σε έναν μοντέρνο και ελκυστικό χώρο που δημιούργησε με μεράκι η οικογένεια Διγενάκη.

Έναν χώρο, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή άριστων ποιοτικά κρασιών αλλά αντιλαμβάνεται την οινοποιεία ως ζωτικό μέρος του συνολικότερου πολιτισμού, φιλοδοξώντας να τη συνδέσει διαδραστικά με άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης όπως η μουσική, τα εικαστικά, η ποίηση και λογοτεχνία, ο χορός και το θέατρο. Η λειτουργία του άρτιου σε υποδομές οινοποιείου νοηματοδοτείται από παρουσία καλλιτεχνών σε έναν χώρου πολιτισμού ο οποίος ζεσταίνεται από το έργο τους. Παράλληλα, οραματίζεται να φιλοξενεί νέους ανθρώπους βοηθώντας έτσι στην ανάδειξη του έργου τους με στόχο να αποτελέσει αισθητική αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, προδιαγράφοντας με αυτό τον τρόπο το ευοίωνο μέλλον του συνολικού εγχειρήματος.

Η αίθουσα Τέχνης και Οίνου του οινοποιείου Διγενάκη.

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση της ομάδας “ΔΙΠΟΛΑ“, της “Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου” και του “Οινοποιείου Διγενάκης“.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης Generations 1960-2019 αφορά στο πως το παρελθόν υπεισέρχεται στο παρόν και έτσι παράγεται μέλλον.

Όπως ανέφερε ο και James Joyce “If there is a future in every past, that is present” (“Υπάρχει μέλλον σε κάθε παρελθόν που γίνεται παρόν”).

Επιπλέον, ο Νικόλαος Κάλας σε ποίημά του, αναφέρεται στο ζήτημα ως: “Το μετά – χθες και το προ-αύριο”.

Έργα γνωστών εικαστικών θα συνεκτίθενται με τη δουλειά ανερχόμενων καλλιτεχνών της νέας γενιάς των οποίων το έργο έχει κριθεί ως αξιόλογο από την πορεία τους στο χώρο.

Σκοπός είναι να προαχθεί μια γόνιμη συνομιλία μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν συσχετισμοί μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής κατά την οποία διαμορφώθηκε το κάθε έργο.

Επίσης, στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το δυναμικό παρόν των νέων καλλιτεχνών οι οποίοι με συνέπεια συνεχίζουν να δημιουργούν και να παράγουν έργο σε δύσκολες συνθήκες, διαμορφώνοντας το σύγχρονο ρεύμα και διεκδικώντας την δική τους θέση στην Ιστορία της ελληνικής Τέχνης. Οι νέοι δημιουργοί διαπραγματεύονται καθιερωμένες αλλά και νέες μορφές έκφρασης, προβάλλοντας έργα εικαστικά, γλυπτικά, εγκαταστάσεις βίντεο, performances χωρίς κανένα περιορισμό στο εκφραστικό τους μέσο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Λάππας, Γιώργος Λαζόγκας, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Θάλεια Χιώτη, Γιώργος Τσακίρης, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Βούτσας, Βίκυ Μπέτσου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Άγγελος Σκούρτης, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Κρυωνίδης, Χρήστος Κάλφας, Πέγκυ Κλιάφα, Σοφία Καραλέκα, Γιώργος Ανδρούτσος, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Δημήτρης Εφέογλου, Δημήτρης Καρατζάς, Μαργαρίτα Πέτροβα, Ελεάννα Μαρτίνου, Άντα Πετρανάκη, Κωστής Δαμουλάκης, Βασίλης Αλεξάνδρου, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Μπέσσυ Ράλλη, Μαρία Καλογνώμου, Σταμάτης Λάσκος, Θάλεια Γκατζούλη, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώργος Πανταζής, Albert Shena, Σοφία Μπακιρτζή, Όλγα Σουλαχάκη, Αγγελική Τριαντοπούλου, Στάθης Μαυρίδης, Λουίζα Μίσιου, Λίνα Χριστίνα, Θωμάς Μακινατζής, Φώτης Μπάλας, Κωνσταντίνος Κολέτσος, Γεωργία Τρούλη, Μιχάλης Παρλαμάς, Μαρία Παπαντωνίου, Σωτηρία Καλλίας, Ειρήνη Ζήνωνος, Μαρίνα Προβατίδου, Κανέλλα Στασινοπούλου, Σταυρούλα Μιχαλακοπούλου, Λευκή Χαρίτου, Στέλλα Κουκουλάκη, Αγγελική Παπαγεωργίου, Ljiljana Jaric, Γιάννης Πολιτόπουλος, Κατερίνα Ανδρουλάκη, Έφη Βαρδάκα, Ελευθερία Στόικου, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Ουρανία Φθενάκη, Έφη Μπερδούση, Κατερίνα Καλατζίδου, Κρίστη Γρηγορίου, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Μανώλης Καλουδάς, Άρτεμις Κατσαμπάνη, Νίνα Παναγοπούλου, Μαρία Δημητροπούλου, Μαρία Μηλιώτη, Νικολέτα Στεργίου, Δημοσθένης Μπογιατζής, Τάνια Καραμάνου, Δημήτρης Παλάντζας, Βασιλική Κοσκινιώτου, Γιάννης Μπρούζος, Χριστίνα Αδάμ, Σύλβια Πετσούρα, Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δομηνίκη Σωτηριάδου, Σοφία Δατσέρη, Μιχαήλ Φαλκώνης.

Τιμητική συμμετοχή έργων των Παύλου και Νίκου Κεσσανλή (παραχώρηση @Roma Gallery).

INFO

Generations 1960-2019

1η ενότητα: Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, Τίλυσος (κοντά στο Ηράκλειο).
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 19:00

2η ενότητα: Oινοποιείο Διγενάκη, Πεζά Ηρακλείου
Εγκαίνια Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 18:00

Επιμέλεια: ομάδα “ΔΙΠΟΛΑ” – Ευθύμης Λαζόγκας, Δημήτρης Καρατζάς, Δημήτρης Λάμπρου.

Συνεπιμέλεια: Χρύσα Βαθιανάκη – Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου και Λευτέρης Διγενάκης – Αίθουσα Τέχνης και Οίνου Οινοποιείο  Διγενάκης.

Την έκθεση υποστηρίζει η γκαλερί Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη).

Συμμετέχουν τιμητικά έργα των Νίκου Κεσσανλή, Παύλου (Διονυσόπουλου). Παραχώρηση: Roma Gallery (Αθήνα).

Κ. Κατόπης

Εκλεκτές ετικέτες κρασιού στο οινοποιείο Διγενάκη.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this