Γιώργος Παντερής: “Η κρητική μουσική αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο στην καρδιά και στην ψυχή μου»

Το καινούργιο τραγούδι του που εμπνεύστηκε το έτος αυτής της οδυνηρής πανδημίας, η κρητική μουσική που αποτελεί ξεχωριστό τόπο στην καρδιά και την ψυχή του, το βραβείο καλύτερου ethnic συγκροτήματος στην Ευρώπη που κέρδισε το 2018, ανάμεσα σε 3.000 δημιουργούς, η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και η συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ ερμηνεύοντας παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια είναι αυτά που συζητήσαμε με τον ευαίσθητο τραγουδοποιό.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

-Γιώργο, μόλις κυκλοφόρησες την ethnic ανατρεπτική μπαλάντα “Ξέσπασμα”. Τι αποτέλεσε έναυσμα για να δημιουργήσεις αυτό το ιδιαίτερο τραγούδι; 

-Η αφορμή για κάθε νέο τραγούδι, είναι πάντα ο στίχος. Το «Ξέσπασμα», βρισκόταν στο συρτάρι μου εδώ και κάποια χρόνια. Το έναυσμα για τη δημιουργία του, μου δόθηκε προς τα τέλη καλοκαιριού του 2020. Παρατηρώντας εκείνη την περίοδο την κοινωνία μας, να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και εμάς να βρισκόμαστε θεατές στις ζωές μας, εν μέσω μιας πανδημίας και μιας κοινωνικής κρίσης. Εκεί, άρχισα να συνθέτω το  «Ξέσπασμα», το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.

Ο Γιώργος Παντερής

-Αυτό το δύσκολο έτος της πανδημίας ήταν για εσένα δημιουργικό;

-Πιστεύω πως με τη μεγάλη ψυχολογική φόρτιση, που βιώνουμε αυτόν τον καιρό, είναι άθλος το να μπορείς να δημιουργήσεις. Θεωρώ όμως, ότι η ελπίδα και η θέληση για το καλύτερο, πάντα θα υπερτερεί. Σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, βλέπω ότι πέτυχα το στόχο μου και κυκλοφόρησα δύο καινούρια κομμάτια: το «Ελπίδα» και το «Ξέσπασμα». Οπότε, θα πω πως για εμένα, ήταν δημιουργικό το έτος αυτό.

-Με το group σου “Νότιοι άνεμοι” κέρδισες το βραβείο του καλύτερου ethnic συγκροτήματος στην Ευρώπη το 2018. Πώς αισθάνθηκες νικώντας ανάμεσα σε 3.000 δημιουργούς;

-Η διάκριση αυτή, ήταν μεγάλη τιμή και μας έφερε τεράστια συγκίνηση. Ένιωσα πως η προσπάθεια τόσων χρόνων, για το σχήμα που είχα δημιουργήσει, απέφερε καρπούς. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν, και το γεγονός ότι τα τραγούδια μου ταξίδεψαν εκτός συνόρων, με χαροποίησε ιδιαίτερα.

-Μπορεί η έθνικ μουσική της Ελλάδας να ταξιδέψει στο εξωτερικό; 

-Η διάκριση μας το 2018 είναι η απόδειξη ότι η ελληνική έθνικ μουσική, μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, και να διακριθεί. Δεν υπάρχουν μουσικά σύνορα. Υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και ψυχές. Όταν βάλεις φαντασία και πλέξεις τη δύναμη των παραδοσιακών οργάνων με το σύγχρονο τρόπο παιξίματος, το αποτέλεσμα σε εκπλήσσει.

Ο Γιώργος Παντερής

η ελπίδα και η θέληση για το καλύτερο, πάντα θα υπερτερεί

-Υπηρετείς την έντεχνη μουσική σκηνή, ενώ κάθε τραγούδι σου έχει στοιχεία της κρητικής μουσικής παράδοσης. Να θεωρήσω πως η παραδοσιακή μουσική αποτελεί φάρο για την πορεία σου; 

-Η κρητική μουσική αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο στην καρδιά και στην ψυχή μου. Είναι χαραγμένη μέσα μου. Με ωθεί να ταξιδέψω ουσιαστικά και νοητά και να ανακαλύψω  αυτόν τον απέραντο μουσικό κόσμο. Θα είναι έως να κλείσω τα μάτια μου το σημείο αναφοράς μου.

-Έχεις τραγουδήσει τους σπουδαιότερους Κρήτες δημιουργούς, έχεις ταξιδέψει σε μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό, έχεις βρεθεί στην Κίνα ερμηνεύοντας ελληνικά τραγούδια αλλά και στο Ηρώδειο μεταφέροντας την Κρητική μουσική. Μίλησέ μου για τις σημαντικές στιγμές της διαδρομής σου;

-Βίωσα την φράση «Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα», σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ της Κίνας όπου και συνέπραξα μουσικά με 50 μουσικούς από διάφορα σημεία του κόσμου. Ήταν μία απρόβλεπτη, θαυμάσια, υπέροχη, απίστευτη εμπειρία το να παίζουμε παρέα και να επικοινωνούμε μουσικά, χωρίς να απαιτείται να γνωρίζει καν ο ένας τη γλώσσα ή ακόμη και την κουλτούρα του άλλου. Αυτό είναι το μεγαλείο, το διαμέτρημα και η σπουδαιότητα της μουσικής.

Ιδιαίτερη στιγμή στη προσωπική μου διαδρομή αποτέλεσε η συμμετοχή μου στην εκδήλωση «Μουσικές Της Κρήτης», η οποία έλαβε χώρα στο Ηρώδειο. Βγαίνοντας στη σκηνή του θεάτρου, ένιωσα τρομερό δέος και θαυμασμό. Η ενέργεια και η  ακουστική του χώρου, ήταν απίστευτη. Αισθάνθηκα απερίγραπτη χαρά, ευλάβεια, ευχαρίστηση, ενθουσιασμό, ανατριχίλα και συγκίνηση.

-Τι έχει προσφέρει η τέχνη στη ζωή σου;

-Η τέχνη, με εξέλιξε ως άνθρωπο. Με βοήθησε να καλλιεργήσω το πνεύμα μου,  να επεκτείνω τις γνωστικές λειτουργίες μου, να μεγεθύνω τη διορατικότητα και φαντασία μου και διευρύνω την ευαισθητοποίηση μου απέναντι σε οποιοδήποτε έμβιο όν. Ανακάλυψα την αρμονία αλλά και ανέπτυξα των δεξιότητές μου. Η τέχνη με ταξιδεύει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο Γιώργος Παντερής

-Ποια θεωρείς ως την ομορφότερη και ποια αντιστοίχως ως τη δυσκολότερη στιγμή της διαδρομής σου; 

-Μια από τις ομορφότερες στιγμές της διαδρομής μου, ήταν μία μαγική, μοναδική, ξεχωριστή, θεία συναυλία στην Πηγή της Ζάκρου στην ανατολική Κρήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε δάσος. Τα μεσάνυχτα, έγινε διακοπή ρεύματος. Ο κόσμος παρέμεινε στις θέσεις του. Παρά το πυκνό σκοτάδι, καλλιτέχνες και κοινό, γίναμε μια μεγάλη παρέα και παρατείναμε τη συναυλία για περίπου δύο ώρες, χωρίς ρεύμα. Στον αντίποδα θα έλεγα πώς οι οδυνηρότερες στιγμές της πορείας μου ήταν στο χαμό δύο πολύ αγαπημένων οικογενειακών μου προσώπων. Ένιωθα βαθιά θλίψη. Η μελαγχολία του πένθος με είχε κυριεύσει.

-Τι άλλο ακόμη ονειρεύεσαι να σου φέρει ο χρόνος; 

-Προσμένω την επανέναρξη των εκδηλώσεων και να γυρίσουμε όλοι στους ρυθμούς μας υγιείς, για να ξανασμίξουμε πάλι όλοι μαζί!

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η μετακυβιστική οπτική του Φερνάν Λεζέ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φερνάν Λεζέ / Fernand Léger γεννήθηκε το1881 στο Αρζαντάν της Νορμανδίας. Ο πατέρας του ήταν ζωέμπορος...

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Lauren Bacall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, γεννήθηκε η -εβραϊκής καταγωγής- Bette Joan Perske στο Bronx της Νέας Υόρκης το 1924. Ένα κορίτσι που κάποια χρόνια αργότερα...

Οι αλληγορικές συνθέσεις του Μαξ Μπέκμαν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O ρ / Max Beckmann γεννήθηκε το 1884 στη Λειψία. Αποφοίτησε το 1903 από την Ακαδημία Τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this