H “ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ” του Γιάννη Ρίτσου σε Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ

Το Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών παρουσιάζει την 13-16 Σεπτεμβρίου και ώρα 9μμ στον Πολυχώρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ στην οδό Σπάρτης 14 στην Κυψέλη την “ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ” του Γιάννη Ρίτσου

Της Vasia Bresta

“Όταν στρέφουμε το βλέμμα μέσα στο νου μας, εκτός από τις περιστασιακές σκόπιμες σκέψεις, αντικρίζουμε ένα θέαμα που μας αναστατώνει.”
Thera Niaraponika

Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ
Περσεφόνη |Εύα Ζουμπουνέλλη

ΤΟ ΕΡΓΟ – Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η Περσεφόνη είναι μια γυναίκα που επιστρέφει στο Φως για να εκπληρώσει την Συμφωνία με τους Θεούς. Η ίδια παίρνει την ευθύνη του εαυτού της και εκμυστηρύεται την δική της επιθυμία να γνωρίζει τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή στη Ζωή.

Μοιράζεται όλες τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα της. Φέρνει μπροστά στα μάτια της όλες τις σκηνές του πρώτου έρωτα, της φύσης που μεγάλωσε, την μυρωδιά των βοτάνων, την αίσθηση της Άνοιξης και Φθινοπώρου της αλλαγής του χρόνου και των εποχών, τα σύμβολα των καρπών της Γης και του Σώματος. Η καρδιά της γεμάτη από λαχτάρα για ζωή κι ευτυχία, φτάνει στην αίσθηση της απελευθέρωσης. Επιλέγει τον Άδη όι ιατί την άρπαξε αλλά γιατί εκείνη τον άφησε!
“Τι αδύναμοι που είναι οι δυνατοί”, είναι τα λόγια της.

Ο μονόλογός της είναι μια πολύχρωμη βεντάλια από τις δυνάμεις της ψυχής της. Η Περσεφόνη είναι το Φως, η Ανάσταση που εκδηλώνει κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνειτην ευθύνη του εαυτού του.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Ο Γιάννης Ρίτσος είναι μια ποιητική μορφή που φτάνει μέχρι την ανεξήγητη αιτία της ύπαρξης των ανθρώπων που αποκαλύπτονται μέσα από τα έργα του. Ο λόγος του είναι ανάλαφρος και η ματιά του φωτογραφική καθώς μας ταξιδεύει μέσα στις γραμμές των σκέψεων της Περσεφόνης. Η εναλλαγές των σκέψεών της δημιουργεί ερωτηματικά για την απόφασή της να ενηλικιωθεί και να ζήσει αυτό που εκείνη θα επιλέξει, πέρα από την σχέση της με την μητέρα Δήμητρα και τον σύζυγο Άδη. Το φυσικό περιβάλλον είναι η δύναμή της και η χαρά της. Το παιχνίδι της και η Αλχημεία της.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ | ΟΛΓΑ ΤΖΩΡΤΖ

Η Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα προκλητικό κείμενο που αναζητά την φυσική του απεικόνιση στο θεατρικό σκηνικό. Η δομή του λόγου και της σκέψης του με οδήγησαν να ζητήσω την φυσικότητα του αρχέτυπου και το υπερφυσικό της γυναίκας. Είναι ένα σχέδιο αποτύπωσης της εφηβείας, της αναζήτησης του έρωτα, την πρόκληση από την σεξουαλικότητα του φυσικού και την ελευθερία του θηλυκού στοιχείου και ενέργειας.

Αποτυπώνεται εύστοχα η διαφορετική εμπειρία του Επάνω και του Κάτω κόσμου μέσα από τις εποχές και τον χρόνο, την επιλογή του συντρόφου και της αφοβίας.
Η σκηνοθετική ματιά δομήθηκε με την απόλυτη σειρά των σταδίων της ζωής και της περιέργειας που κρύβει μια ανήσυχη καρδιά, μια φωτεινή ψυχή. Η Περσεφόνη. Ο ποιητικός ρυθμός δημιουργεί κινητικότητα και βοηθά στην προβολή των εικόνων επί σκηνής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο | Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ

Κατασκευές | Ηλέκτρα Κεφαλά
Επιμέλεια μουσικής | Όλγα Τζωρτζ
Διεύθυνση παραγωγής | Ελεάννα Χρυσανθοπούλου

Φωτογραφίες| Ιφιγένεια Γασπαρινάτου
Γραφιστικά | Μόσχα Μάρκου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων | Βάσια Μπρέστα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κέντρο Σύγχρονων
Δραματικών Εφαρμογών
ΑΜΚΕ
Αθήνα

ΕΙΣΟΔΟΣ 10 €

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τ | 215.520.5817 και 697.248.2962

Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημοπρασία του Οίκου Magna’s στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Είναι από πολύ παλιά γνωστό ότι η τέχνη, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που ζούμε τον τελευταίο καιρό, μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο...

Έφη Μιχάλαρου: Για την υποστήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών χρειάζεται να δομηθεί μία ολόκληρη πολιτιστική πολιτική, σταθερή και με συνέχεια

Συναντήσαμε την Έφη Μιχάλαρου λίγο πριν την έκθεση που διοργανώνει στη Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας με τίτλο «Υφαίνοντας το Μέλλον» Νούμερο VI. Η εικαστικός και...

Υπέροχη παιδική θεατρική δημιουργία “Η συμμορία του μεσονυχτίου” στο Θέατρο Άνεσις 

Γράφει η Φλώρου Αιμιλία  Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άνεσις, στην πρεμιέρα της παιδικής παράστασης ‘’Η συμμορία του μεσονυχτίου’’…..μιας υπέροχης θεατρικής δημιουργίας που κάνει τα μικρά παιδιά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this