Η The Project Gallery συμμετέχει στη Διεθνή Καλλιτεχνική foire ART MARKET BUDAPEST 2024 από τις 17 Οκτωβρίου 2024 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024 με έργα ζωγραφικής, κολάζ και γλυπτικής. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Έλενα Κυρκιλή, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Διονύσης Παππάς και Μάριος Φούρναρης.
Η Έλενα Κυρκιλή μέσα από την περιέργεια και τον συνεχή πειραματισμό, αναζητά τι είναι εκείνο που υπάρχει πέρα από το δεδομένο νόημα των πραγμάτων. Στα έργα της η χρήση των ευτελών ή ανορθόδοξων υλικών επικεντρώνεται μέσω μιας δημιουργικής, λειτουργικής αλλά και εικαστικής συνομιλίας, στην ανάδειξη των μεταξύ τους σχέσεων. Η νοηματική και μορφική ολοκλήρωση της αισθητικής των εικόνων της Κυρκιλή, επιτυγχάνεται μέσα από την αλληλεπίδραση των στοιχείων της χρωματικής συμφωνίας, της σχηματικής συναρμογής και της διαλεκτικής σύνδεσης των διαφορετικών υλικών.
Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, όντας αρχιτέκτονας, χρησιμοποιεί το σχέδιο ως κύριο μέσο της εικαστικής του έκφρασης. Στο έργο του επιχειρεί να διερευνήσει την επίδραση του οικιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, τον χρόνο και τον ρόλο του εαυτού μας στην καθημερινή ζωή. Ο καλλιτέχνης αντλεί τις αναφορές του μέσα από το σύνολο του διευρυμένου ενδιαφέροντός του για την τέχνη, την λογοτεχνία, την ψυχανάλυση και τις μνήμες του παρελθόντος. Ο Μαγκανιώτης μεταφέρει αισθητικά την εμπειρική σχέση που αναπτύσσει με τα φαινόμενα του κόσμου, μέσω της ιδιαίτερής του τεχνικής με τις διακεκομμένες γραμμές και τις κουκίδες, αναζητώντας ως αποτέλεσμα μια εικόνα η οποία παρά τη σαφή της δομή χαρακτηρίζεται επιπλέον από τον εμπλουτισμό της επέμβασης τυχαίων συμβάντων κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της.
Το παράξενο και το φανταστικό είναι δύο στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν το σύνολο της καλλιτεχνικής σκέψης του Διονύση Παππά και διαμορφώνουν το πλαίσιο μιας τεχνικής στην οποία η αισθητική παραμόρφωση των μορφών αντικατοπτρίζει όψεις κοινωνικών συμπεριφορών στο οικείο καθημερινό περιβάλλον.
Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συχνά ως βασικό υλικό της δουλειάς του το χαρτί, συνδέοντας το λόγω της εύθραυστης φύσης του με την έννοια του προσωρινού, του εφήμερου. Οι κατασκευές, οι εγκαταστάσεις, τα σχέδια, τα collages και τα urban projects από ψηφιακές εκτυπώσεις του Παππά, ως μέρος μιας διευρυμένης γκάμας μεθόδων της πολύπλευρης και ποικίλης καλλιτεχνική πρακτικής του, διαμορφώνουν έναν κριτικό σχολιασμό επάνω σε ζητήματα ταυτότητας, μια επίμονη προσπάθεια διερεύνησης της ρευστής φύσης του εαυτού μας με έννοιες όπως ο χρόνος, ο έρωτας και η διαφορετικότητα.
Οι ζωγραφικές συνθέσεις του Μάριου Φούρναρη, αποτελούν ένα κωδικοποιημένο οπτικό λεξιλόγιο σημείων και αναφορών που νοηματικά διαμορφώνει το είδος μιας δημιουργικής ανάγνωσης και συστήνεται στο κοινό ως μέρος της ευρύτερης πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής έρευνάς του. Τα ετερόκλητα στοιχεία της μεθόδου του οργανώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ φορμαλιστικών και συμβολικών αντιθέσεων, η οποία αποδίδει στο σύνολο της εικόνας εννοιολογικό περιεχόμενο. Η μουσική σημειογραφία, η μορφολογική ανατομία των φυτών, η γεωμετρία και η γλώσσα, στο έργο του Φούρναρη συμπλέκονται αισθητικά και νοηματικά με όψεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργώντας νέα συστήματα κατανόησης του οντολογικού περιεχομένου της ανθρώπινης ύπαρξης, στο παρόν και το μέλλον, σε πραγματικούς ή ακόμη και φανταστικούς κόσμους.
Who is Who
Η Έλενα Κυρκιλή γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2011-2017) στο Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει σπουδές στις Ελευθέριες Τέχνες (Liberal Arts) στο University of Western Ontario. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Τράπεζας Πειραιώς , του Μουσείου Μπενάκη και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε Master in Architectural Design στην “The Bartlett” του Πανεπιστημίου U.C.L. στο Λονδίνο. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε επτά ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί. Ενδεικτικά το έργο του η «Αλφάβητος», επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου που έγινε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας το 2017. Το 2022 συμμετείχε με το έργο του Οδυσσέας στην έκθεση του Υπουργείου πολιτισμού με θέμα την Thalassa, The sea in Greek art from Antiquity until today, στο Μουσείο της Σανγκάης, στην Κίνα. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής της The Project Gallery στην Αθήνα και επιμελητής στις εκθέσεις Still Alive, Man on the Moon, και Τα Άνθη του Κακού.
Ο Διονύσης Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης με υπόβαθρο στην Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης από το ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθηνών το 2017. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει πάρει έπαινο στην 8η Μπιενάλε φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας (2017). Το 2020 ήταν ομιλητής στο TEDx Παν/μίου Πειραιά με θέμα το MOMENTUM. Σήμερα, εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Μάριος Φούρναρης σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. (B.F.A. 2010) και στο University of Dundee, U.K. (M.F.A. 2012). Το 2024 υπήρξε συν–εκπαιδευτής στο πρόγραμμα του University of California Berkeley, Summer Abroad: ART MAKING, COMMUNITY AND ENVIRONMENT. Το 2023 παρουσίασε το διακαλλιτεχνικό του project Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi σε ανάθεση του ELEUSIS 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ. στην Ιστορία της Τέχνης.
Info
Διάρκεια Έκθεσης
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2023 έως Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
Ώρες Λειτουργίας
Πέμπτη: 11:00 -19:00
Παρασκευή: 11:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 -19:00
Κυριακή: 11:00 -19:00
Η Διεθνής Καλλιτεχνική foire ART MARKET BUDAPEST 2024 θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Millenáris Park, Building B, Kis Rókus str. 16-20, 1024 Βουδαπέστη.