Jack Kerouac: Ο ηγέτης της beat γενιάς

Γράφει η Λιάννα Ζωζά

Πιστεύω, πως τόσο ο Jack Kerouac, όσο και το On the Road, δεν χρειάζονται επιπλέον συστάσεις. Το βιβλίο του, χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά, την Beat Generation και ο ίδιος παρέσυρε τους αναγνώστες του, μέσα από τις περιγραφές του, σε “ταξίδια” υπαρξιακά και ανατρεπτικά. Ακόμη, όμως και στην περίπτωση που κάποιος, δεν έχει διαβάσει το βιβλίο, ο μύθος που το περιβάλλει, εξακολουθεί να το κάνει γοητευτικό και πάντα επίκαιρο.

Δεν είναι τυχαίο πως αρκετά χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, το On The Road, έχει γίνει ντοκυμαντέρ, ταινία, ακόμη και χάρτης με την πορεία που ακολούθησαν οι ήρωες του βιβλίου, ενω ο Tom Waits περιλαμβάνει το 1977, στο δίσκο του Foreign Affairs, το τραγούδι Jack & Neal/California, Here I Come, αφιερώνοντάς το στους Jack Kerouac και Neal Cassady.

Αυτό όμως, που κανείς δεν είχε επιχειρήσει, ήταν το να εικονογραφίσει το συγκεκριμένο βιβλίο, μέχρι που στις αρχές του 2013, ο εικονογράφος Paul Rogers, αρχίζει να παρουσιάζει στο site του, τα πρώτα δείγματα από τις εικαστικές προσεγγίσεις του.

Το να αποτολμήσει, ένας εικονογράφος, να δημιουργήσει ένα σκίτσο για κάθε σελίδα του On The Road, αν δεν το χαρακτηρίσουμε παράτολμο, τότε είναι σίγουρα επίπονο, μιας και οι σελίδες του είναι συνολικά 320. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, διευκρίνησε πως το δικό του αντίγραφο έχει 310 σελίδες και ήδη τον Ιούνιο του 2014 είχε ολοκληρώσει 249 σχέδια. Μια δουλειά που ξεκίνησε το 2012 και την έκανε παράλληλα με τα άλλα projects του, μιας και είναι επαγγελματίας εικονογράφος, με σοβαρή παρουσία στη διαφήμιση. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.

Η ιδέα του να δημιουργηθεί η εικονογραφημένη ιστορία στο διαδίκτυο, ξεκίνησε από τον τρόπο με το οποίο έγραψε ο Kerouac, το On The Road, ενώνοντας μεταξύ τους πολλές σελίδες χαρτιού, για να μην διακόπτει τη ροή του κειμένου, όσο το δακτυλογραφούσε. Στο τέλος, τις τύλιξε σε ένα ρολό που το μήκος του έφθανε τα 36 μέτρα. Για το λόγο αυτό, ο Rogers σκεφθηκε πως θα είχε ενδιαφέρον για τον αναγνώστη, να μπορεί να κάνει scroll στην οθόνη του υπολογιστή του, για να δει και να διαβάσει την ιστορία, όπως ακριβώς και στην περίπτωση που θα ξετύλιγε το δακτυλογραφημένο ρολό του Kerouac.

Επίσης, ο Paul Rogers επέλεξε να μην δημιουργήσει απλά τα σκίτσα που θα προέρχονταν από τα κείμενα, αλλά να συμπεριλάβει και φράσεις από το βιβλίο σε συνδυασμό με τα σχέδια του. Ο ίδιος, δεν το θεώρησε πρωτότυπο, μιας και όπως είπε, η ιδέα του να δημιουργήσει ένας εικονογράφος, ένα σκίτσο για κάθε σελίδα, είχε ήδη υλοποιηθεί με ανάλογο τρόπο από τον  Matt Kish για το Moby Dick και από τον Zak Smith για το Gravity’s Rainbow. Αυτό, όμως που σίγουρα είχε ενδιαφέρον ήταν η διακασία, μέσα από την οποία “ανέβαζε” σταδιακά στο site του, τα καινούρια σκίτσα για το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου, κάνοντας τους “αναγνώστες” του να περιμένουν με ανυπομονησία για τα επόμενα και συνεργούς του στην όλη δημιουργιή διαδικασία.

Η αποδοχή του Illustrated Scroll για το On The Road, ήταν μεγάλη και συγκινητική μιας και τα σχέδια κυκλοφόρησαν και παρουσιάστηκαν παγκόσμια μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Rogers, έλαβε δεκάδες ευγενικά προσωπικά μηνύματα.

Όταν, ο Paul Slovak του εκδοτικού οίκου Viking Penguin, του πρότεινε να δημοσιεύσουν τα σχέδια με τη μορφή βιβλίου, η αντίδραση ήλθε από την πλευρά του Ιδρύματος Kerouac, οι οποίοι τους απαγόρευσαν να προχωρήσουν, επειδή πίστευαν πως αυτό θα αφαιρούσε τη γοητεία του πρωτότυπου βιβλίου. Ο Rogers το θεώρησε απογοητευτικό, αλλά πιστεύει πως όλα τα πράγματα έχουν έναν δικό τους τρόπο να βρίσκουν το χρόνο τους. Εξάλλου, η βόλτα ήταν διασκεδαστική.

Οι εραστές και όχι μόνο του On The Road, μπορούν να απολαύσουν το Illustrated Scroll του, στο https://drawger.com/paulrogers/?cat_id=832

“… and before I knew it I picked up her red pumps and hurled them at the bathroom door and told her to get out.”Go on, beat it!” I’d sleep and forget it; I had my own life, my own sad and ragged life forever. There was dead silence in the bathroom. I took my clothes off and went to bed.”
Jack Kerouac, On the Road, Part1: Chapter 12

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αντώνης Καλομοιράκης: Εμπνέομαι από τις δυσκολίες της καθημερινότητας

Συνέντευξη στην Ζέτα Τζιώτη Ο Αντώνης Καλομοιράκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Η παιδική παράσταση «Ηρακλής. Οι δώδεκα άθλοι» που πρωταγωνιστεί στο Θέατρο Άνεσις, τα μηνύματα που...

Master Exhibition έκθεση διπλωματικών εργασιών του ΑΚΤΟ

Στην έκθεση Master Exhibition παρουσιάζονται Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΑΚΤΟ, με επικύρωση...

Η ζωτική κυβιστική γλυπτική του Οσίπ Ζάντκιν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οσίπ Ζάντκιν / Осип Цадкин, γεννήθηκε στο Βιτέμπσκ της Λευκορωσίας το 1888. Σπούδασε αρχικά για τρία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this