Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «My Poetry, My Legacy». Την επιμέλεια της έκθεσης φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.
Η Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Η ΠΟΙΗΣΗ είναι εκείνος ο ΕΑΥΤΟΣ μας που δεν κοιμάται ποτέ»
(Γιώργος Σαραντάρης)
Στην έκθεση: «My Poetry, My Legacy», 52 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα, εργαλεία και υλικά εμπνέονται από τους στίχους των αγαπημένων τους ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ. Μέσα από την διαδικασία αυτή, της συνένωσης των Τεχνών, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας με την Ποίηση προκύπτουν σαγηνευτικές συνομιλίες και αφηγήσεις, πνευματικές, ψυχικές και συναισθηματικές διασυνδέσεις, απωθήσεις, ταυτίσεις και πληρώσεις, βαθείς ταλανισμοί. Αναβάσεις και πτώσεις, στοχαστικές διαδρομές του νου και υπερβάσεις.
Έτσι λοιπόν, στην έκθεση αυτή, θα συναντήσουμε τις Επιθυμίες του Κωνσταντίνου Καβάφη να συνδιαλέγονται με την Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου. Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές του Γιώργου Σεφέρη και το Όνειρο του Διονύσιου Σολωμού θα αγαπηθούμε αιώνια στο Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη.
Στους ουρανούς της Κικής Δημουλά που αγκαλιάζουν τα πουλιά δέλεαρ του Θεού και των Άστρων τον Σκύλο του Νίκου Καρούζου θα πετάξουμε, καθώς η Γυναίκα του Νίκου Καββαδία θα παραδίδεται αμαχητί στους στίχους της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη. “Eulalie”, κραυγάζει ο Edgar Allan Poe και λαχταράει την Πιο Όμορφη Θάλασσα του Nâzım Hikmet, ανάμεσα στα Αστέρια του Robert Smith, συναντάει τον Frederico Garcia Lorca, την Sylvia Plath, τον John Cage, τον Oscar Wilde, τον George Bacovia, τον Charles Bukowski και τον Pablo Neruda.
«Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ΠΟΙΗΣΙΣ είναι το καταφύγιο που φθονούμε»
(Κώστας Καρυωτάκης)
«Αν άφεση δεν είναι η ποίηση – ψιθύρισε μόνος του – τότε, από πουθενά μην περιμένουμε έλεος»
(Γιάννης Ρίτσος)
Συμμετέχουν οι εικαστικοί
Γιώτα Αγγελοπούλου / Αιμιλία Αντωνίου / Γιούλη Αρβανίτη / Ζωή Αρβανίτη / Ιωάννα Ασσάνη / Κωστής Ατσαλής / Αλέξανδρος Βούτσας / Ευδοκία Γεωργιάδου / Καλομοίρα Γιαντζίκη / Δήμητρα Γούναρη / Bερονίκη Δαμιανίδου / Μάγδα Δημούδη / Αργυρώ Δρίβα / Φαίδρα Εγγλέζου / Φλώρα Ζαφειράκη / Θέτις Ιωάννου / Σοφία Καμάρα / Καλλιρρόη Κατσαφάνα / Θεόδωρος Κεμίδης / Μαριάννα Κεραμυδά / Φωτεινή Κολώνια / Μαριάννα Κοντοέ / Μελανία Κοσμοπούλου / Κωνσταντίνα Κουβεντάρα / Μαρκέλλα Κουφουδάκη / Δέσποινα – Μαρία Λογίδου / Αντιγόνη MacLellan / Ελένη Μανωλαράκη / Ειρήνη Μονομμάτου / Χαρά Μπογιατζή / Γιώτα Μπούζα / Σπύρος Πανουργιάς / Θεοδοσία Παπαδοπούλου / Μαρία Παπαδοπούλου / Φωτεινή Παππά / Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου / Μαρία Πεδιαδίτη / Δημήτρης Πετρόπουλος / Ιωάννα Πολυζώη / Χρυσούλα Σκεπετζή / Δημήτρης Σκουρτέλης /Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος / Βίκη Σταματοπούλου / Γιώργος Σταυρόπουλος / Λουίζα Στυλιανίδη / Σουέλα Τζάτζο / Αντιγόνη Τζιόρα / Ρένα Τσαγγαίου / Ραφαηλία Φιλιππάκη / Κυριακή Φιλόσογλου / Κατερίνα Χριστοπούλου / Ελένη – Μαρία Χρυσικού
*Εκδήλωση: «Ποιητικοί Διάλογοι» (27.10)
Στο πλαίσιο της έκθεσης “My Poetry, My Legacy”, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή και οι Εκδόσεις Νίκας σας προσκαλούν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, στις 5:30 μ.μ., στην εκδήλωση: «Ποιητικοί Διάλογοι».
Τρεις συγγραφείς των Εκδόσεων Νίκας, η Στεύη Τσούτση, η Μαντώ Μάκκα και η Βάσω Κανιώτη συνταιριάζουν παρόν και παρελθόν, σύγχρονο και κλασικό, συνομιλώντας με στίχους. Μέσα από στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, της Πολυδούρη, του Lorca και άλλων σημαντικών δημιουργών, συντελείται ένας διάλογος με το κοινό, σχετικός με θέματα που αφορούν στην έμπνευση, τον έρωτα, τον αποχωρισμό και όλα τα μυστήρια του κύκλου της ζωής.
(Διάρκεια διεξαγωγής εκδήλωσης: 5:30 μ.μ. – 7 μ.μ.)
Info Έκθεσης
Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 21 έως Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, 14562
210-8019 975, [email protected], www.iett.gr
Ημέρες & ώρες λειτουργίας χώρου
Τρίτη έως Παρασκευή: 11 π.μ. – 7 μ.μ.
Σάββατο: 11 π.μ. – 7 μ.μ.
Κυριακή και Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ
Οργάνωση & Επιμέλεια Έκθεσης: Νικολένα Καλαϊτζάκη
Είσοδος ελεύθερη