«Μυθ-ιστορικά», έκθεση του Αλέκου Λεβίδη στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00.

Το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνει την ατομική έκθεση του Αλέκου Λεβίδη «Μυθ-ιστορικά», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2020.

Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη, που θα εκτεθούν στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, είναι μια σειρά εικοσιτεσσάρων έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα».

Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

Παραμονές της συνθηκολόγησης, 2019, μικτή τεχνική, 87 x 107 εκ.
Έργο του Αλέκου Λεβίδη στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μουσείο-αρχείο της γενιάς του ’30 που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά, δεν είναι τυχαία επιλογή.

Ο Λεβίδης, γεννημένος στο τέλος του πολέμου, ζυμώθηκε με τη δημιουργία αυτής της γενιάς όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποί της –κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν και δάσκαλοί του– έστησαν μεταπολεμικά· τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλη την πορεία του δεν σταμάτησε να εμπνέεται από το έργο τους. Επομένως, θεωρεί την κατοικία – εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο της Αθήνας, και δικό του «σπίτι». Τα «Μυθ-ιστορικά» λοιπόν αποτελούν, από τη μια, χαιρετισμό στον φίλο που έφυγε και, από την άλλη, μικρό αντίδωρο στο έργο αυτής της κιβωτού ζωντανού παρελθόντος.

Predela από το έργο Μοντέλα στο ατελιέ, 2010-2013, μικτή τεχνική, 250 x 45 εκ.
Έργο του Αλέκου Λεβίδη στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Who is who

Φωτογραφία του Αλέκου Λεβίδη από την Έλλη Οικονομίδη

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Μαθητής ακόµα παρακολούθησε µαθήµατα Ζωγραφικής κοντά στον Κώστα Μαλάµο και στον Αλέκο Κοντόπουλο. Σπούδασε Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Université du Τhéâtre des Nations στο Παρίσι (1963-1964) και Αρχιτεκτονική στην École d’Architecture του Πανεπιστηµίου της Γενεύης (1964-1969). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συµµετείχε στην ίδρυση, διεύθυνση και λειτουργία του βιβλιοπωλείου «Στροφή» (Αθήνα). Έχει ασχοληθεί συστηµατικά µε τον σχεδιασµό εξωφύλλων για βιβλία και την εικαστική επιµέλεια βιβλίων (Άγρα, Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Εστία, Κέδρος, Ίκαρος, Θεµέλιο, Άστρα, Αλεξάνδρεια).

Έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά για το θέατρο (Νέα Σκηνή-Θέατρο οδού Κυκλάδων, Πειραµατική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Άργους) και τοιχογραφίες σε ιδιωτικές κατοικίες (Άρτα, Σύρος, Κηφισιά). Παράλληλα µε την καθαρά ζωγραφική δραστηριότητά του έχει ασχοληθεί µε την έρευνα σε θέµατα ζωγραφικής και έχει δηµοσιεύσει σχετικά.

Το 1994 µετέφρασε και επιµελήθηκε το «35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας» του Πλίνιου του Πρεσβύτερου και το εξέδωσε στις εκδόσεις Άγρα µε τον συνοδευτικό υπότιτλο «Περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής». Έναν χρόνο αργότερα, το βιβλίο τιµήθηκε µε το Βραβείο Ακαδηµίας Αθηνών. Έχει συµµετάσχει σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος, µε αντικείµενο την αρχαία ελληνική, ελληνιστική, ρωµαϊκή και βυζαντινή ζωγραφική τέχνη, τα χρώµατα και τις αναµίξεις τους. Το τρίµηνο Μαρτίου-Μαΐου 2007 επισκέφθηκε το Πανεπιστήµιο του Princeton µε υποτροφία ως Artist in Residence. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου έως Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια: € 5

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3, 106 71 Αθήνα

Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 18:00

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this