Ο Ανάργυρος Πασχάλη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η έκθεση ζωγραφικής “Τοπία ανάγλυφα του προσωπικού” του Ανάργυρου Πασχάλη εγκαινιάστηκε την Tρίτη 15 Οκτωβρίου 2019.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει τη νέα του δουλειά από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 ο ζωγράφος Ανάργυρος Πασχάλης.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από λάδια σε καμβά στα οποία ο ζωγράφος βαδίζει πάνω στα αχνάρια των σκαπανέων της μοντέρνας τοπιογραφίας. Πλάθει το ζωγραφικό του χώρο με φόρμες κερματισμένες σαν τις ράχες των βουνών και τις απόκρημνες ακτές των ακρογιαλιών, με φόρμες ρευστές μετέωρων όντων και κτηρίων σαν εκείνες της ποιητικής έκφρασης του γερμανικού εξπρεσιονισμού και του αφηρημένου αμερικανικού εξπρεσιονισμού.

Τον βάφει με τις πολύτροπες τονικότητες του γαλάζιου και του πράσινου της Μεσογείου αλλά και με τις γκριζωπές αποχρώσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τού δίδει βάθος με εγκάθετες κλίμακες που θυμίζουν το σκαρί μιας βάρκας ή τις τεντωμένες χορδές μιας κιθάρας και με τις απαλές και έντονες αλλεπάλληλες διαστρωματώσεις των αφαιρετικών οριζόντων του. Και του προσδίδει υφή με την ανάμειξη διαφορετικών υλικών όπως ο στόκος, το χαρτί, και η άμμος.

Τοποθετεί μέσα στους εξωπραγματικά εκτεταμένους κορμούς των δένδρων πλάσματα που μοιάζουν με τα κλαριά τους και μέσα στους βράχους και στα πετρώματα μορφές λαξεμένες σαν τις κοφτερές χαραγματιές τους. Αφήνει φιγούρες άυλες και αβαρείς να αιωρούνται πίσω από τις διασταυρώσεις των κορυφογραμμών, να ακροβατούν σαν αερικά στο κενό.

Οδηγεί το θεατή του από το ποτισμένες με άπλετες φως ζώνες του οικείου στις σκοτεινές σκιές του ανοίκειου, το αστραφτερά λευκό πατρικό του στις ομιχλώδεις και επικλινείς προσόψεις των σπιτιών που κάποτε επισκέφτηκε.

Δημιουργεί έτσι μέσα από την ανάγνωση της φύσης, τις διάφανες και ομιχλώδεις ζώνες της, τις στρογγυλές κυρτώσεις της και τις αιχμηρές γωνίες της το προσωπικό του ανάγλυφο του τοπίου.

Η έκθεση συνοδεύεται από το κείμενο της ιστορικού της τέχνης Λήδας Καζαντζάκη στο οποίο βασίζεται και το δελτίο τύπου.

Έργο από την έκθεση ζωγραφικής “Τοπία ανάγλυφα του προσωπικού” του Ανάργυρου Πασχάλη.

Who is Who

Ανάργυρος Πασχάλης
Ο Ανάργυρος Πασχάλης κατάγεται από την Ερμιόνη Αργολίδας. Το 1990 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου-Τήνου με καθαρό προσανατολισμό στον τομέα της Γλυπτικής και Μαρμαροτεχνίας. Ακολούθησαν μαθήματα γραφιστικής στις σχολές ΑΚΤΟ. Από το 1999 έως το 2004 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με κατεύθυνση ζωγραφικής και καθηγητές τον κ. Βαλαβανίδη και κ. Μανουσάκη. Το 2001 φοίτησε με υποτροφία Erasmus στο Middlessex University School of Fine Arts στο Λονδίνο. Ακολούθησαν δύο κρατικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. και μία βράβευση από τη Eurobank ως αριστούχος απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ.

Το 2005 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και το 2008 στην Pro-ArtGallery. Τα τελευταία χρόνια εκθέτει τη δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Το 2017 πραγματοποίησε online ατομική έκθεση στην P&M Art works Gallery, στο Κάνσας των Η.Π.Α. και το 2018 ατομική υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου, στο Φεστιβάλ Ερμούπολης.

Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Biennale νέων εικαστικών στην Ύδρα, σε διοργανώσεις της Πινακοθήκης Αθηνών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου και στην Art Athina όπως και στο εξωτερικό με κορυφαίες τις συμμετοχές στις εκθέσεις που διοργάνωσε η Shanghai Federation of Literary & Arts Circles και η Shanghai International Culture Association στο SHANGHAI ARTISTIC ASSOCIATION CREATIVE CENTRE (Σαγκάη, Κίνα) το 2013 και 2015 αλλά κι αυτές στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών υπό την αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας το 2018 και στο Παρίσι στη Maison De La Grece υπό την αιγίδα του περιοδικού τέχνης dreamideamachine 2019.

Έργο από την έκθεση ζωγραφικής “Τοπία ανάγλυφα του προσωπικού” του Ανάργυρου Πασχάλη.

Σημαντική στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας ήταν η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Carlus Padriσsa (La Furadels Baus) στην παρουσίαση του ορχηστικού έργου Trilogia Romana του Ottorino Respighi στις Termedi Caracalla στη Ρώμη στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Όπερας της Ρώμης. Η παραγωγή παρουσιάστηκε επίσης στη Βαλένθια (2011), στο Φεστιβάλ του Σανταντέρ (2012), στην Μπολόνια (2013), στο Σάο Πάολο (2014) και στο Θέατρο της Μόσχας (2018).

Επίσης φιλοτέχνησε το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του μυθιστορήματος του Santiago Amigorena «Τα τελευταία μου λόγια» κι είχε την τιμή να φιλοτεχνήσει το βραβείο πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Από το 2015 έργο του φιλοξενείται στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών δίπλα σε έργα των Παρθένη, Γκίκα, Μπουζιάνη κι άλλων καταξιωμένων εικαστικών. Επίσης έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Eurobank και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Βρυξέλλες, Κουβέιτ κι Η.Π.Α.

Έργο από την έκθεση ζωγραφικής “Τοπία ανάγλυφα του προσωπικού” του Ανάργυρου Πασχάλη.

Info

Διάρκεια έκθεσης
15 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2019
Ωρες λειτουργίας
Τρ – Παρ 11:00 –14:30 & 18:00 – 21:00
Σαβ 11:00 –14:30

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Κολωνάκι – Αθήνα, 10675
210 72 13 938, [email protected]
www.athensartgallery.gr
www.facebook.com/athensartgallery.gr/

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this