Γιάννης Αναγνωστόπουλος: Eμπνεύστηκα από τον μύθο του Μελάμποδα

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας εκτός από μια μαγευτική συνάντηση με την ποίηση του χθες και του σήμερα παγκοσμίως, πραγματοποίησε και μια όμορφη γνωριμία με το μουσικό της μέρος, που κατηγορηματικά αποτέλεσε σημαδιακό κομμάτι της ολιγοήμερης μα τόσο πλούσιας αυτής γιορτής της ποίησης.

Το μουσικό σύνολο που έντυσε θεαματικά την βραδιά λήξης του Φεστιβάλ, ονομάζεται “Ευήκοον Μέλος” και ιδρυτής και ένας εκ των μελών της είναι ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, με τον οποίο και είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε. Ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος είναι απόφοιτος μουσικών και Ευρωπαικών σπουδών.

Εκτός από το “Ευήκοον Μέλος”, υπήρξε θεμελιωτής της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων από το 1988 έως το 2004 και μέλος της ομάδας πολιτισμού ΑΟΡΤΗ, έχοντας παράλληλα συνεργαστεί με μια μεγάλη ομάδα καταξιωμένων μουσικών προσωπικοτήτων ανά τους καιρούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Νταλάρας μεταξύ άλλων.

Ύστερα από μια αρκετά γεμάτη ιστορία στον διδακτικό χώρο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πάντοτε με ειδίκευση στην μουσική, ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος πλέον αναλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα δε, μας μιλά για την ίδρυση του “Θερινού Σχολείου”, ένα έργο με στόχο την καλλιέργεια της ψυχής που ιδανικά ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα ηλικιακά σε έναν άνθρωπο και τον ακολουθεί εφ’ όρου ζωής.

– Ποιά ήταν η αρχική ιδέα πίσω από το μεγαλεπήβολο σχέδιο του “Θερινού Σχολείου”;

– Πριν τρία χρόνια, με αφορμή την επίσκεψή μου στο σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, περιοχή που είναι ανάμεσα από την Κλειτορία και τα Καλάβρυτα, εμπνεύστηκα από τον μύθο του Μελάμποδα. Ο Μελάμποδας ήταν ο πρώτος ψυχοθεραπευτής του κόσμου. Ο μύθος έλεγε ότι οι κόρες του βασιλιά Προίτου από το Άργος είχαν καταραστεί από την θεά Ήρα με μια σπάνια μορφή ψυχικής διαταραχής και αυτές ήρθαν στο σπήλαιο των Λιμνών και έγιναν καλά, τηρώντας σωστά τις οδηγίες του Μελάποδα, οι οποίες είχαν να κάνουν με το νερό του σπηλαίου, την φύση και την υγιεινή διατροφή.

Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τον μύθο του Μελάποδα ως μια πρακτική του τότε αλλά και του τώρα. Στήσαμε το πρώτο θερινό σχολείο πριν τρία χρόνια με παιδάκια μόνο του δημοτικού, την δεύτερη χρονιά επειδή ήταν και τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης το κάναμε δύο εβδομάδες και είχαμε την πρώτη εβδομάδα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δημοτικού και την δεύτερη εβδομάδα της δευτεροβάθμιας.

Η ψυχική ισορροπία του ανθρώπου είναι το ζητούμενο πλέον στην κοινωνία μας και την εποχή μας. Η ψυχική ηρεμία επιτυγχάνεται με παιδεία, με έκφραση, με πολιτισμό και όλα αυτά σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως είναι το ιδανικό φυσικό περιβάλλον της ορεινής Αχαΐας του Χελμού και του Ερύμανθου που είναι τα Καλάβρυτα.

– Ποιά ήταν η στήριξη για το εγχείρημα αυτό;

– Συνεργαστήκαμε με το πανεπιστήμιο Πατρών. Φτιάξαμε με φοιτητές μια εφαρμογή, ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι με την διαδρομή των ιδρυτών της φιλικής εταιρείας, που το είχαν τα παιδιά στο κινητό τους ως εφαρμογή και φέτος το καλοκαίρι φτιάξαμε το τρίτο Θερινό Σχολείο που η επωνυμία του ήταν:

“Ο ρόλος του μύθου στην ερμηνεία της πραγματικότητας”, μέσα από την δημιουργική γραφή, το σενάριο, την σκηνοθεσία, την μουσική, τον στίχο και την λογοτεχνία. Παρακολούθησαν παιδιά από το ΕΚΠΑ, από το Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, από την Κύπρο, από την Ιταλία, από το Παλέρμο και συγκεκριμένα από την Βόρεια Μακεδονία και από την Βουλγαρία. Ήταν μια εβδομάδα μαγική για εμάς.

– Ποιός είναι ο απώτερος σκοπός του “Θερινού Σχολείου”;

– Σκοπός του είναι όλο αυτό το πράγμα να μετουσιωθεί με την πάροδο του χρόνου και με τις ανάλογες κινήσεις τόσο από πλευράς της πολιτείας όσο και από την δική μας πλευρά, ως μια διεθνής ακαδημία μύθου. Μεγαλεπήβολο σχέδιο μεν, ωστόσο είναι τόσο απλό αν το σκεφτεί κανείς που το μεγαλείο του είναι ακριβώς αυτή του η απλότητα. Ο μύθος είναι αυτό το πράγμα που θα πρέπει στην ζωή μας να το έχουμε ως ένα από τα πιο σημαντικά μας όπλα. Στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις μας, στην έκφρασή μας και γενικότερα.

Άλλωστε αν σκεφτεί κανείς ότι όταν θέλει να πετύχει κάτι χρησιμοποιεί μυθικά πρόσωπα, μυθικές παραστάσεις και μυθικούς ήρωες. Άρα αυτό είναι ακριβώς το πλαίσιο και βέβαια η Διεθνής Ακαδημία Μύθου είναι πλέον σε άλλο επίπεδο, σε άλλο εύρος και με άλλες συνεργασίες. Μιλάμε για ειδικότητες επιστημών που είναι χημικοί, σπηλαιολόγοι λόγω του σπηλαίου και του νερού, γαιολόγοι, ιστορικοί, φυσικά λογοτέχνες, ποιητές, μουσικοί και πιστεύουμε να το καταφέρουμε.

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η χρωματική στιγματογραφία του Ζωρζ Σερά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ-Πιερ Σερά / Georges-Pierre Seurat, γεννήθηκε to 1859 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός υπάλληλος...

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this