Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπτύσσει και διοργανώνει το δεύτερο στη σειρά μέρος του διερευνητικού διεθνούς project FRONTPAGE σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt, με την πρόσθετη συνέργεια του Video Art Festival Mηδέν και υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK).
Στην Κύπρο, το ερευνητικό project επιμελούνται και διοργανώνουν η επίκουρη καθηγήτρια και εικαστικός Βίκυ Περικλέους και το [Ρε:Re] Speculative Fine Art Practices Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αναπτύσσει και συντονίζει, ο εικαστικός Ανδρέα Σάββα (ειδικό διδακτικό προσωπικό) και βοηθός επιμελητικής ομάδας, Ρεβέκκα Τάκη, Φοιτήτρια Μεταπτυχιακού Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, (ΤΕΠΑΚ), με την υποστήριξη και εμπλοκή του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το FRONTPAGE αναπτύσσεται μέσα από ένα ανοικτό στο κοινό συμπόσιο, το οποίο φιλοξενεί έγκριτους ακαδημαϊκούς ομιλητές/εισηγητές σε σχετικά θέματα του πρότζεκτ, τη διεθνή έκθεση FRONTPAGE, στους χώρους της Πανεπιστημιακής Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού και ένα εικαστικό εργαστήριο το οποίο εμπλέκει ακαδημαϊκούς από διαφορετικά γνωσιολογικά πεδία και τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν το 2025 στην Αθήνα σε μια διευρυμένη έκθεση με συμμετοχή φοιτητών/τριών από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) το τμήμα Ψηφιακών και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και με συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.
*Συμπόσιο: Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, 10:30- 14:30, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.
Συμμετέχοντες Εισηγητές: Μαρία Ευσταθίου, Επιμελήτρια, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Δρ. Έφη Κυπριανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ), Εύα Μαραγκάκη, Εικαστικός/Concept/Επιμελήτρια (AXIONART), Δρ. Γιώργος Μάρκου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ), Μάριος Νόττας, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, ECI, Δρ. Αντρέας Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, (Πανεπιστήμιο Frederick), Ασπασία Παπαδήμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ), Δρ. Βίκυ Τρίγκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών και Διαδικτύου (ΤΕΠΑΚ), Julia Sysalova, Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης, και Εκπαιδεύτρια Επικοινωνίας Τέχνης.
*Διεθνής Εικαστική Έκθεση: 20 – 29 Νοεμβρίου 2024, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:30.
Συμμετέχουν οι Εικαστικοί | Πολιτιστικοί Παραγωγοί
Γιώργος Γύζης (Έλλάδα), Ελένη Ζούνη (Έλλάδα), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Γιάννης Χρηστίδης (Κύπρος), Νίκος Κουρούσιης (Κύπρος), Κυριάκος Κουσουλίδης (Κύπρος), Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert και Νικόλας Λαμπούρης (Κύπρος), Εύα Μαραγκάκη (Έλλάδα), Δημήτρης Νεοκλέους (Κύπρος), Όμηρος Παναγίδης (Κύπρος), Ασπασία Παπαδήμα (Κύπρος), Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Νίκος Ποδιάς (Έλλάδα), Άρτεμις Ποταμιάνου (Έλλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Έφη Σαββίδη (Κύπρος) , Αννέττα Σπανουδάκη (Έλλάδα), Μάριος Σπηλιόπουλος (Έλλάδα), Νίκος Σύννος (Κύπρος), Πάνος Τσαγκάρης (Έλλάδα), Κώστας Τσώλης (Έλλάδα), Χουρίκ Τοροσιάν (Κύπρος), Μάκης Φάρος, (Ελλάδα), Δήμητρα Χανιώτη (Έλλάδα), Σάββας Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Horst Weierstall (Κύπρος \ Γερμανία)
Video art|Φεστιβάλ Μηδέν: Sandra Araujo (Πορτογαλία), Katina Bitsicas (ΗΠΑ), Pamela Falkenberg & Jack Cochran (Outlier Moving Pictures) (ΗΠΑ), Rodrigo Amarante Guerreiro Gomes (Πορτογαλία), Νίκη Καποκάκη (Ελλάδα), Σμαράγδα Νιτσοπούλου (Ελλάδα), Γιούλα Παπαδοπούλου (Ελλάδα), Bruno Pavić (Κροατία), John O’Hare & Tom Phipps (Μ. Βρετανία), Guli Silberstein (Μ.Βρετανία), Kuesti Fraun & Andreas Uehlein (performer) (Γερμανία), Μάρθα Τσιάρα (Ελλάδα), Chris Tigra (Βραζιλία), Jack Williams (Πολωνία), Jody Zellen.(ΗΠΑ)
Συμμετέχει η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, (εκπομπή έρευνας, ντοκιμαντέρ, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων με αναφορά στην ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία) | Δημιουργοί: οι δημοσιογράφοι Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος, (Ελλάδα), video: Παναγιώτης Παρνασσάς (Ελλάδα).
*Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ της εκπομπής της ΕΡΤ ‘Η Μηχανή του Χρόνου’ με θέμα το FRONTPAGE project, παραγωγής 2023. Ακολουθεί ξενάγηση από την επιμελητική ομάδα του πρότζεκτ. Στις 19:45 θα παρουσιαστεί η in situ περφόρμανς’‘’CRYME’, 2024, ένας ζωντανός διάλογος ήχου και εικόνας, μεταξύ των Γιάννη Χρηστίδη και Κυριάκου Κουσουλίδη.
*Στην έκθεση παρουσιάζεται η νέα, επιτόπια γλυπτική εγκατάσταση του Νίκου Κουρούσιη
Οδύσσεια ΙΙ, 2024 στον κήπο της βιβλιοθήκης, συνέχεια του έργου του Κουρούσιη, Οδύσσεια, το οποίο παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Βενετίας, το 1990.
*Εικαστικό Εργαστήριο: Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, στις 10:30, Κτήριο Ποταμίτη, ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός
Εικαστική Ανάπτυξη και Ανάπτυξη Σκεπτικού και Περιεχομένου/Διαλέξεις: Μάριος Νόττας, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, ECI, Εύα Μαραγκάκη, Εικαστικός/Επιμελήτρια (AXIONART), Julia Sysalova, Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης, και Εκπαιδεύτρια Επικοινωνίας Τέχνης, Βίκυ Περικλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ), Ανδρέας Σάββας, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Καλών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ).
ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ FRONTPAGE
H 2η στη σειρά έκθεση του πρότζεκτ FRONTPAGE, παρουσιάζεται στην Πανεπιστημιακή Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λεμεσού, εστιάζοντας στο να φέρει σε φυσική και νοητή εγγύτητα την – υπό συνεχή διαπραγμάτευση – πολιτισμική σχέση λέξης και εικόνας. Μέσω επιμελητικών χειρονομιών και παρα-θέσεων, που εμπλέκουν σύγχρονα διεπιστημονικά και διαμεσικά σχημάτα πολλαπλών γνωσιολογικών πεδίων, η έκθεση αναπτύσσεται και απλώνεται, εν τέλει, στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού ως μια διευρυμένη εικαστική εγκατάσταση.
Η εγκατάσταση αυτή, ενεδρεύει στο επιμελητικό εγχείρημα να θέσει υπό διαπραγμάτευση, πολιτισμικές διαλεκτικότητες που αναφύονται σε αυτό που συγκροτείται ως δημοσιογραφική είδηση και στο ίδιο το γεγονός, το οποίο επαν-ερμηνεύεται και εν τέλει δύναται να επανα-επινοηθεί στον χώρο των τεχνών. Η έκθεση συνιστάται ως μια νοητή και εικαστική χορογραφία σε όλο το χώρο της βιβλιοθήκης, όπου ο/η επισκέπτης/τρια βρίσκεται ταυτόχρονα σε μια καινούργια συνθήκη μελέτης.’
Βίκυ Περικλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών, (ΤΕΠΑΚ).
Παρουσίαση/Σκεπτικό Ανάπτυξης του FRONTPAGE PROJECT
‘Σκοπός αυτού του project είναι το καλλιτεχνικό και δυναμικό αποτέλεσμα, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία δημιουργών, που προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών, όσο κι από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας ευρύτερα. Οι συμμετέχοντες/ούσες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που οι ίδιοι/ες επιλέγουν, και από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα «πρωτοσέλιδα» αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους.
Οι εικαστικοί που συμμετέχουν εξετάζουν τη μετάδοση του μηνύματος, την είδηση ως έννοια, τη γραφή, το κείμενο και τη δύναμη των λέξεων και των εικόνων.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναπτύσσεται στους πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα – Επικοινωνία – Εικόνα – Λόγος – Μνήμη και περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, video artists.
Το FRONTPAGE έχει ήδη παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα, το 2023 και προγραμματίζεται παρουσίασή του που αφορά στη συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών και από την Κεντρική Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη.’
Επιμελητική Ομάδα FRONTPAGE, ΚΎΠΡΟΣ
Ευα Μαραγκακή, Concept – Επιμελήτρια, AXIONART
Μάριος Νόττας, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, ECI
Γιούλα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια του Video Art Festival Mηδέν
Βίκυ Περικλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια, [Ρε:Re] Speculative Fine Art Practices Lab, (ΤΕΠΑΚ)
Ανδρέα Σάββα, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, (ΤΕΠΑΚ)
Julia Sysalova, Επιμελήτρια, ECI – Member of International Association of Art Critics
Ρεβέκκα Τάκη, Βοηθός Επιμέλειας, Φοιτήτρια Μεταπτυχιακού Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, (ΤΕΠΑΚ)
Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), AxionArt, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Video Art Festival Mηδέν