Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 19.30, το συλλεκτικό λεύκωμα-αφιέρωμα, με τίτλο «Το πανηγύρι των αισθήσεων: Μουσικός Αύγουστος 1980-1981», θα παρουσιαστεί στον πολιτιστικό χώρο «Λόφος art project» (Βελβενδού 39, Κυψέλη), από τον επιμελητή της έκδοσης και ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ), Κωστή Σχιζάκη.
Πρόκειται για μια εκτενή αρχειακή καταγραφή —με άφθονο υλικό και φωτογραφίες— του περίφημου «Μουσικού Αυγούστου», που εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Μάνος Χατζιδάκις, τότε διευθυντής του Γ΄ προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις, τα αναλυτικά προγράμματα και οι συντελεστές του ιστορικού πλέον «Μουσικού Αυγούστου». Οι εκδηλώσεις κάλυψαν πολλές μορφές τέχνης, μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, ποίηση, πεζογραφία, χορό με συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το εντυπωσιακό υλικό περιλαμβάνει φωτογραφίες (προσώπων και παραστάσεων), αφίσες, δημοσιεύματα και βιογραφικά όσων ανθρώπων των Τεχνών μετείχαν στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα.
Το λεύκωμα, αφηγούμενο τα γεγονότα της εποχής εμπεριέχει δημοσιευμένο κι αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο του ΜΕΤΗ, από το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Τζαμτζή, από αρχεία που προσέφεραν ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Λίλη Πεζανού και ο Ευάγγελος Σόρογκας. Η έκδοση περιέχει πλουσιότατο οπτικό υλικό από τις εκδηλώσεις, μαζί με σχόλια και δοκίμια από τους συμμετέχοντες, τόσο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όσο και στην διοργάνωση.
Ο Μουσικός Αύγουστος με το πλούσιο ολοήμερο διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατάφερε να συγκεντρώσει τις σημαντικότερες πολιτιστικές δυνάμεις της εποχής, με ονόματα όπως της Λένας Πλάτωνος, του Γιώργου Κουρουπού, του Σπύρου Σακκά, της Μαρίας Φαραντούρη, της Σαβίνας Γιαννάτου, του Διονύση Φωτόπουλου, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Βαγγέλη Γερμανού, της Ντόρας Μπακοπούλου, της Στέλλας Γαδέδη, του Μίνωα Αργυράκη, του Διονύση Σαββόπουλου, του Θεόδωρου Αντωνίου, του Νίκου Μαμαγκάκη, του Αλέκου Φασιανού, του Νίκου Νικολάου, του Παύλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικόλα Πιοβάνι, της Γκίζελα Μέη, της Σουζάνα Ρινάλντι, του Άστορ Πιατσόλα και δεκάδων άλλων.
Στο λεύκωμα εκτίθενται, εκ των προσωπικοτήτων που μετείχαν στο εγχείρημα, οι απόψεις των Ν. Κοπιδάκη, Γ. Κουρουπού, Ευάγγελου Σόρογγα, Ίλιας Λιόκη, Διονύση Φωτόπουλου, Νίκου Καρέλλη, Γιώργου Τζαμτζή και Νικόλα Πιοβάνι.
![](https://artviews.gr/wp-content/uploads/2025/02/πρόσκληση-12x20-cm-_-Λόφος-Τετάρτη-19-2-25-scaled.jpg)
Λόφος art project
Ο Λόφος art project είναι ένας χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων, ένας χώρος συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης που άνοιξε το 2023 στην Κυψέλη. Στόχος του είναι η ανάδειξη των έργων του μεγάλου Έλληνα Αφηρημένου Εξπρεσιονιστή Πάνου Σαραφιανού και της πρωτοπόρου κεραμίστριας Μαίρης Χατζηνικολή και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, όπου η παρουσίαση έργων τέχνης θα συνοδεύεται από συζητήσεις γύρω από την τέχνη, γύρω από τις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης των έργων. Ένα περιβάλλον που θα δίνει εναύσματα για έμπνευση και δημιουργία, ένα περιβάλλον όπου η τέχνη θα συναντιέται με τη ζωή.
Info
Ημερομηνία παρουσίασης
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη-Κυριακή 18.00-21.00
Λόφος art project AMKE
Βελβενδού 39, Κυψέλη