Τα εγκαίνια της έκθεσης «Βίοι Παράλληλοι» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η ομαδική έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» με έργα 35 Ελλήνων εμβληματικών εικαστικών εγκαινιάστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην εντυπωσιακή αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Σε αυτήν την σπάνια συνομιλία παρουσιάζονται έργα δημιουργών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της Αρτέμιδας Ποταμιάνου, εικαστικού-επιμελήτριας. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, που ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Στον ειδικά για την έκθεση διαμορφωμένο χώρο του Black Box τα έργα οργανώθηκαν σε θεματικές ενότητες που στοιχειοθετούν μία διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτει κάθε έργο. Μέρη αυτού του διαλόγου αποτελούν οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

Βίοι Παράλληλοι
Αντώνης Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Μάριος Σπηλιόπουλος
Γιώργος Βογιατζόγλου,Εμμανουήλ Μαυρομμάτης,Τάκης Μαυρωτάς,

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα λαβυρινθώδη εκθεσιακό χώρο – μία διαδρομή που το ένα έργο να διαδέχεται το άλλο παρουσιάζοντας τη διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και εν τέλει την ελληνική εικαστική ιστορία και τους Έλληνες καλλιτέχνες» τόνισε στην τελετή εγκαινίων η Άρτεμις Ποταμιάνου και συμπλήρωσε ακόμα ότι «πολλές φορές ως εικαστικός και ως επιμελήτρια έχω προσέξει στην ερώτηση προς ένα καλλιτέχνη σχετικά με τις καταβολές του και τους καλλιτεχνικούς προγόνους του από τους οποίους έχει επηρεαστεί συνήθως κατονομάζει ξένους διάσημους καλλιτέχνες. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει συνέχεια στην ελληνική ιστορία της τέχνης που δημιουργείται από τις κοινές παραδόσεις, κοινωνικές συνθήκες και καταβολές. Οι “Βίοι

Παράλληλοι” είναι μία ιστορική έκθεση ακριβώς γιατί φαίνεται αυτή η συνέχεια δίνοντας νόημα στη διαδρομή που δημιουργείτε». Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μουσείων και συλλογών, καλλιτέχνες και συλλέκτες. Κυρίως, όμως, το κοινό της πόλης που άδραξε αυτή την σπάνια ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από κορυφαία έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που ανήκουν σε σημαντικές συλλογές και μουσεία της χώρας.

Άρτεμις Ποταμιάνου

«Εδώ και χρόνια ο Δήμος της Καλαμάτας, προωθεί ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις και φεστιβάλ στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσης των δημοτών με το δημόσιο χώρο και την πόλη τους αλλά και την ενημέρωση σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι» είπε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας και εικαστικός, υπογράμμισε πως στην έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» οι εικαστικοί που συμμετέχουν «μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν “συναντηθεί” ποτέ στην πραγματική ζωή αλλά τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται δημιουργώντας κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους σίγουρα συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές κάποιες φορές απρόσμενες για τον θεατή».

Ευχαρίστησε επίσης αυτούς που δάνεισαν τους «θησαυρούς» τους: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο.

Βίοι Παράλληλοι
Βίοι Παράλληλοι

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Αλέξης Ακριθάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βελώνης, Σπύρος Βικάτος, Γιάννης Γαΐτης, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Βλάσης Κανιάρης, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνη Μουζακίτου, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ναυσικά Πάστρα, Παύλος (Διονυσόπουλος), Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σικελιώτης, Άγγελος Σκούρτης, Βασίλης Σκυλάκος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Τάσσος (Αλεβίζος), Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Ομαδική φωτογραφία των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι: Άγγελος Αντωνόπουλος πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και κοσμήτορας της ΑΣΚΤ Αθήνας. Τάκης Μαυρωτάς, επιμελητής και κριτικός τέχνης, υπεύθυνος των εικαστικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, καθηγητής του ΑΠΘ. Τζίνα Καρέλια, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Παντελής Δρούγας πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φαρις». Και οι συλλέκτες: Γιώργος Βογιατζόγλου, Χρήστος και Πόλλυ Κολλιαλή.

Επίσης οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Βάσω Γκαβαϊσέ, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνη Μουζακίτου, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Γιάννης Χρηστάκος και Κώστας Χριστόπουλος.

Οι «Βίοι Παράλληλοι» θα παρουσιάζονται στην αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έως και τις 12 Δεκεμβρίου.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 09.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα...

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this