The Art | Artists Diaries | Αθηνά Χατζή: “Στους εικαστικούς καλλιτέχνες οι δυνατότητες είναι απεριόριστες”

Το έργο του Jean-Michel Basquiat, το γνωστό στο κοινό “Scull”, που παραμένει επίσημα “Untitled” εκπέμπει μια χαοτική ενέργεια θανάτου και ζωής ταυτόχρονα και ακόμα διχάζει για το νόημα και συμβολισμό του.

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Η τέχνη, όπως ομόφωνα δέχονται οι άνθρωποι της, είναι αυτή που πλήττεται πρώτη και ανακάμπτει τελευταία σε περιόδους κρίσης. Πόσο μάλλον μέσα από μία μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση που αναμένεται, μετά από μία παγκόσμια πανδημία με άγνωστη ημερομηνία λήξης.

Στην ενότητα “The Art | Artists Diaries” που γράφει και επιμελείται η Λιάνα Ζωζά, φιλοξενούνται συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (εικαστικούς, μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, κλπ), γκαλερίστες, επιμελητές και γενικότερα ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της τέχνης και θα λειτουργούν σχολιαστικά, μέσα από τις ίδιες ερωτήσεις και ανάλογα με τις εξελίξεις, στην όλη ιδιαιτερότητα της κατάστασης που αφορά την τέχνη.

Αθηνά Χατζή

-Η τέχνη στα χρόνια της πανδημίας. Με ποιό τρόπο επηρεάζεται η τέχνης;

-Η πανδημία του covid19 αιφνιδίασε τους πάντες, μικρές ευάλωτες χώρες αλλά και υπερδυνάμεις και έθεσε τον πλανήτη σε καραντίνα παγώνοντας κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό αναπόφευκτα, τόσο η οικονομική δυσπραγία όσο και η διακοπή κάθε κοινωνικής εκδήλωσης επηρεάζει αρνητικά την τέχνη στο κομμάτι τουλάχιστον της επικοινωνίας της με το κοινό.

Από την άλλη μια παγκόσμια, πρωτόγνωρη κρίση θέτει ερωτήματα στοχασμού για τον κάθε καλλιτέχνη και αναδύει συναισθήματα αγωνίας, ανασφάλειας αλλά και ελπίδας για υπέρβαση της πανδημίας. Το μείγμα αυτό προβληματισμού και συναισθημάτων αποτελεί την μαγιά για καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία.

Αθηνά Χατζή

-Τέχνες | Καλλιτέχνες | Χώροι Τέχνης. Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα;

-Η επόμενη μέρα είναι η μέρα που θα έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω μας, με την ελπίδα φόβοι και ανασφάλειες να εκλείπουν οριστικά. Η αισιόδοξη αυτή άποψη σημαίνει και πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο μεσοδιάστημα, ανάλογα με τα επιβαλλόμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η επικοινωνία των προϊόντων της τέχνης στο κοινό είναι το ζητούμενο και πιστεύω ο κάθε χώρος θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές.

Αθηνά Χατζή

-Η αγορά της τέχνης θα επηρεασθεί; Πόσο και πώς;

-Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού συνεπάγεται παρατεταμένη οικονομική κρίση που επηρεάζει το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Είναι αλήθεια ότι η αγορά, όταν αναφερόμαστε στους φιλότεχνους, είναι κάπως σταθερή, αναμένεται βέβαια επιφυλακτική και επιλεκτική.

Αθηνά Χατζή

-Τέχνη | Τεχνολογία. Ποιός θα είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην επικοινωνία, αλλά και στην αγορά της τέχνης;

-Είδαμε την τεχνολογία του διαδικτύου να κατακλύζει την καθημερινότητα μας. Τα μουσεία και οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί πρόβαλλαν τις συλλογές και παραστάσεις τους στο ευρύ κοινό μέσω internet.

Στους εικαστικούς καλλιτέχνες οι δυνατότητες είναι απεριόριστες: διαδικτυακές εκθέσεις αλλά και άμεση προβολή του έργου τους ατομικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αθηνά Χατζή

-Τέχνη | Κοινωνική Αποστασιοποίηση. Πώς μπορεί να λειτουργήσει η τέχνη με κανόνες κοινωνικής απόστασης;

-“à la guerre comme à la guerre” Σε περιόδους κρίσης δηλαδή, προσαρμοζόμαστε στα διαθέσιμα μέσα. Προφανώς οι εκθέσεις, οι παραστάσεις, οι συναυλίες θα τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ψυχραίνοντας ίσως την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Το κοινό από την άλλη, αποζητώντας τον ανακουφιστικό και εκστατικό ρόλο της τέχνης θα βρει τρόπο να την πλησιάσει.

Αθηνά Χατζή

-Ποιό γνωστό έργο σύγχρονης τέχνης θα επιλέγατε για να περιγράψετε την υπάρχουσα κατάσταση και γιατί;

-Επιλέγω ένα έργο του Jean-Michel Basquiat, το γνωστό στο κοινό “Scull”, που παραμένει επίσημα “Untitled”. Το έργο εκπέμπει μια χαοτική ενέργεια θανάτου και ζωής ταυτόχρονα και ακόμα διχάζει για το νόημα και συμβολισμό του.

Jean-Michel Basquiat, “Untitled”

-Η ιστορία, μέχρι σήμερα, έχει δείξει πως η τέχνη επιβιώνει ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και μάλιστα προσφέροντας σημαντικά έργα. Θα συμβεί το ίδιο και τώρα;

-Όπως προανέφερα μια πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικής έμπνευσης και δημιουργίας και εμφάνισης ακόμα και νέων καλλιτεχνικών ρευμάτων. Αναμένουμε…

Αθηνά Χατζή

Who is Who

Η Αθηνά Χατζή

Η Αθηνά Χατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές design στο College for the Distributive Trades, στο Λονδίνο, όπου και μετά την αποφοίτησή της, παρέμεινε εργαζόμενη ως σύμβουλος στους τομείς textile design και interior design.

Στην Ελλάδα σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό και αποφοίτησε με άριστα.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 12 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κύπρο και το Βέλγιο.

Έργα της υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ, στο Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης και ιδιωτικές συλλογές εδώ και στο εξωτερικό.

Αθηνά Χατζή
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Mahy Polymeropoulos: Συναισθηματικά στο τελάρο μου εκφράζω τον ψυχισμό μου 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, η γκαλερί Contemporary Athens παρουσίασε την νέα δουλειά της Ελληνοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μάχης Δημήτριου-Πολυμεροπούλου με τίτλο Cosmic...

«Ροσσινιάδα», Ένα μουσικό παραμύθι στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 

Η «Ροσσινιάδα», ένα μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, έρχεται στο Αμφιθέατρο...

Οι πηγαίες συνθέσεις “Ωμής Τέχνης” του Ζαν Ντυμπυφέ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Ζαν Ντυμπυφέ / Jean Dubuffet γεννήθηκε το 1901 στη Χάβρη. Ήταν γιος εύπορης οικογένειας οινεμπόρων. Σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this