Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Ρεπορτάζ: Μαρία Δήμου, Σωτήρης Χάιδας

Έπειτα από ένα διετές διαδικτυακό «διάλειμμα» εξαιτίας της πανδημίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά έκανε την θριαμβευτική του επιστροφή, πιο δημιουργικό και πιο επιτυχημένο από ποτέ. Οι 65 ποιητές, 45 Έλληνες και 20 ξένοι, από 13 διαφορετικές χώρες ανεξαρτήτως ηλικίας τίμησαν με την παρουσία τους και την καλλιτεχνική τους εμβέλεια, τον επίτιμο καλεσμένο και τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ, τον σπουδαίο εγνωσμένο ποιητή, Τίτο Πατρίκιο.

Άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, των εικαστικών, της φωτογραφίας και της μουσικής, «ντύνουν» το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας το οποίο κλείνει τον κύκλο του με την βράβευση ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών για το δια βίου έργο του, Τίτου Πατρίκιου, και ετοιμάζεται με αφοσίωση και πυρετώδη εργασία για την επόμενη χρονιά.

Τιμητική βραδιά στη Βίλλα Κόλλα

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας επανήλθε δυναμικά αναβλύζοντας ζωντάνια, δημιουργικότητα και ευφροσύνη σε ξεχωριστούς χώρους της Πάτρας κάθε ημέρα, σε ένα κλίμα οικογενειακής θαλπωρής, πλην όμως απολύτως εξωστρεφές, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του: να διατρανώσει την παρουσία του παγκοσμίως, να προάγει την ποίηση σε κάθε γωνιά της γης και να αναδείξει την τέχνη και το ζείδωρο ελληνικό πνεύμα σε μια χώρα-κοιτίδα του πολιτισμού, στην καρδιά της δημιουργίας .

Τιμητική βραδιά στη Βίλλα Κόλλα

Ένα φεστιβάλ που το εκτόπισμά του ξεπερνάει τις συνοριακές γραμμές και καταφέρνει να γειτνιάσει με χώρες εκτός συνόρων για να διαδώσει παντού την καλλιτεχνική έκφραση που τόσο καλά διακονεί αυτά τα πέντε χρόνια διεξαγωγής του. Τέσσερις μέρες, τέσσερις εμπειρίες ζωής, έξι κύκλοι ποιητικών αναγνώσεων όπου ποιητές και άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων ποικίλων ηλικιών, παρευρέθησαν για να διαβάσουν και να ακούσουν ποιήματα που απαγγέλλονταν στην γλώσσα του εκάστοτε ποιητή συνοδευόμενα από αγγλική μετάφραση καθώς και να συνδιαλεγούν μεταξύ τους σε ένα κλίμα ομοψυχίας, ευφορίας και ελεύθερης έκφρασης, παρέα φυσικά με τον άοκνο 94χρονο Τίτο Πατρίκιο, ο οποίος με την ταπεινή αλλά καταλυτική παρουσία του και την σημαντικότητα του έργου του, επέρρωσε την όλη εμπειρία.

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας
Τιμητική βραδιά στη Βίλλα Κόλλα

Ο πρώτος κύκλος του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Επίκεντρο+» όπου και συνεχίστηκε και ο δεύτερος το πρωί στις 2 Σεπτεμβρίου. Έλληνες και ξένοι ποιητές απήγγειλαν τα ποιήματά τους, απαθανάτισαν με φωτογραφίες τις στιγμές και ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία σε μια ανοιχτή στρογγυλή τράπεζα ποιητών και μη, που αφορούσε την θεματική του φεστιβάλ με τίτλο: «Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy», δηλαδή την ιαματική ικανότητα της ποίησης και κατά πόσο αυτή δύναται να αποτελέσει «φάρμακο» για τις ψυχές
μας.

Παράλληλα, με την πολύτιμη συνεργασία της επιμελήτριας Λιάνας Ζωζά και την γκαλερί της «Cube», δημιουργήθηκε η πλατφόρμα τέχνης «Lagrange Points», ενώ την πρώτη μέρα συνάντησης των συμμετεχόντων και του κοινού του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των τρεχουσών εκθέσεων του L3 Point: «Open Studio» και «Αόρατες Πόλεις». Επιπλέον, σε ταυτόχρονη δράση, η φωτογράφος Penny Delta ανέλαβε τα πορτραίτα των ποιητών και ποιητριών που έλαβαν συμμετοχή, τα οποία έχουν σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε αντίστοιχη έκδοση του φεστιβάλ.

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας
Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά στο Καστρίτσι

Κατά τον τρίτο κύκλο ποιητικών αναγνώσεων, το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξενάγηση στο αρχοντικό οινοποιείο «Achaia Clauss», όπου άφησε το στίγμα του και ο Τίτος Πατρίκιος, ανάμεσα σε εξέχουσες περσόνες που πάτησαν το πόδι τους στον ιστορικό αυτό χώρο και χάρισαν την υπογραφή τους.

Το «Achaia Clauss» τοποθετείται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο περιστοιχισμένο από ένα καταπράσινο βουνό με θέα που κόβει την ανάσα, εκεί οπου έγινε και η γλαφυρή ανάγνωση του ποιημάτων και «κούμπωσε» ιδανικά στο όλο σκηνικό με μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προκαλούσε δέος, απόλυτα φορτισμένη από δημιουργία και μια μέθεξη μεταξύ των παρευρισκόμενων που προσέδιδε μυσταγωγική, λυτρωτική εμπειρία σπάνιας αισθητικής, σίγουρα αξέχαστη. Όλα αυτά, φυσικά, με την συνοδεία γλυκών γεύσεων και αρωμάτων κρασιού και με το σαξόφωνο ανάμεσα στα διαλείμματα να συνθέτει την βιωματική εμπειρία στην ολότητά της.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον πελώριο χώρο του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά στο Καστρίτσι, όπου έλαβε τόπο ο 4 ος κύκλος ποιητικών αναγνώσεων, ανάμεσα σε πολυσήμαντα έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς, απαράμιλλης ομορφιάς, που σε συνδυασμό με την ποίηση, κατάφεραν να προκαλέσουν αληθινό ρίγος σε μια ουσιαστική συνομιλία ανάμεσα στην ποίηση και την μοντέρνα τέχνη.

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας
Θέατρο Επίκεντρο+ Από τον Ιπποκράτη στην ίαση της ποίησης

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα ίσως η σημαντικότερη συνάντηση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας, όπου έγινε η πολυαναμενόμενη βράβευση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου για την γενναιόδωρη προσφορά του μεγαλοπρεπούς έργου του, όπως επίσης μια ακόμη ανάγνωση ποιημάτων, με καλεσμένους από τον ακαδημαϊκό και τον πολιτικό χώρο και μια ονειρική συναυλία μελοποιημένης ποίησης και τραγουδιών που αποτελούν ορόσημα της ελληνικής μουσικής σκηνής, στη μαγική Βίλλα Κόλλα.

Η αυλαία του τετραήμερου φεστιβάλ έκλεισε με μια μονοήμερη εκδρομή βιωματικού χαρακτήρα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι παρευρισκόμενοι ποιητές περιηγήθηκαν στον χώρο και θαύμασαν σύγκορμοι την αρχαία Ελλάδα και τα αυθεντικά εδάφη στα οποία μεγαλούργησε. Αργότερα έγινε και η τελευταία ανάγνωση ποιημάτων, αφιερωμένα στον Τίτο Πατρίκιο στο δημαρχείο της Ολυμπίας, που ήταν και το επιστέγασμα αυτής της πανέμορφης εμπειρίας η οποία θα χαραχτεί στις μνήμες μας και στην καρδιά μας, με έναν κύκλο να κλείνει και να ανοίγει ένας άλλος – όπως πίστευαν και οι αρχαίοι: Αρχή και τέλος είναι ένα, ένας αέναος κύκλος που στο ακροτελεύτιο κλείσιμό του τον διαδέχεται ένας νέος κύκλος και αυτό συνεχίζεται εις το διηνεκές .

Αντώνης Σκιαθάς, Τίτος Πατρίκιος και Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος στο Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά στο Καστρίτσι

Έτσι και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας δεν θα κλείσει ποτέ αλλά θα συνεχίσει τον
ατελεύτητο κύκλο του για να επιτελέσει τον ευγενή σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Χάρη στον πρόεδρο και ιδρυτή του «Γραφείου Ποιήσεως», του «CultureBook» και των βραβείων ποιήσεως «Ζαν Μορεάς», ενεργό ποιητή από την δεκαετία του ’80 και πάνω απ’ όλα λάτρη της ποίησης και της τέχνης σε όλες της τις μορφές, Αντώνη Σκιαθά, με τη ζηλευτή επιμονή του να συνδράμει στον ελληνικό πολιτισμό, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας με πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, απέκτησε και φέτος υπόσταση όπως κάθε προηγούμενη χρονιά και απέδειξε περίτρανα πως η ποίηση από μόνη της μπορεί να αποβεί πραγματικά ιαματική και για τον γράφοντα και για τον αναγνώστη.

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας
Βράβευση του Τίτου Πατρίκιου στη Βίλλα Κόλλα Τιμητική βραδιά

Φυσικά, το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί δίχως την αμέριστη στήριξη όλων εκείνων των ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν σε αυτό, όπως το culturebook.gr, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Φεστιβάλ Ποίησης της Λάρνακας, τις Πρεσβείες των συμμετεχουσών χωρών: της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, το Greek Library of London, την World Poetry Movement, το θέατρο «Επίκεντρο+», την γκαλερί «Cube» και το Friends Travel μεταξύ άλλων. Αμέσως μετά τη λήξη του λοιπόν, δίνουμε ραντεβού την επερχόμενη χρονιά, με τον ίδιο ενθουσιασμό που μας άφησε ο απόηχος του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας.

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this