Tom Powell: Όταν το χρώμα συναντά το φως της Ύδρας

Έκθεση ζωγραφικής στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας 1η Αυγούστου - 5 Οκτωβρίου

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας στο πλαίσιο προβολής του έργου νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, έχει την ξεχωριστή χαρά να φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο, από 1η Αυγούστου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έναν αξιόλογο δημιουργό, τον Tom Powell, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη δείξει σημαντικά δείγματα «γραφής» μέσω του ζωγραφικού του έργου.

Ο Tom γεννήθηκε το 1987 στη Γαλλία. Μετά από μια μαγευτική περιπλάνηση επί πέντε περίπου χρόνια στις θάλασσες της μεσογείου, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον ατλαντικό Ωκεανό, στη θάλασσα της Κίνας και στον Ινδικό Ωκεανό, «άραξε» από το 2008 στα ήρεμα νερά της Ύδρας όπου ζει και εργάζεται μόνιμα, βιώνοντας μια αληθινή επιστροφή στις προγονικές ρίζες και μια άμεση διασύνδεση με το οικογενειακό καλλιτεχνικό του παρελθόν, αφού και οι δύο ζωγράφοι παππούδες του, ο Tony και η Simonetta Powell, ζούσαν τη δεκαετία 70-80 μεταξύ Ύδρας, Σπετσών και Πορτο-Χελίου, οι δε γονείς του επίσης ζούσαν μόνιμα στην Ύδρα. Απόφοιτος της Γαλλικής Σχολής Les Compagnons du Devoir et du Tour de France με ειδικότητα στην ξυλουργική τέχνη, ο νεαρός Powell είχε όλη την ευκαιρία μετά την εγκατάστασή του στην Ύδρα να αφιερωθεί στη ζωγραφική.

Αψηφώντας λοιπόν, όπως διαπιστώνουμε, ένα διάχυτο σήμερα καλλιτεχνικό διεθνισμό, διεκδικεί τη δικαίωση της τέχνης του στη χώρα μας, την Ελλάδα, σε μια χώρα με λαμπρή εικαστική παράδοση, στην οποία ο νεαρός ζωγράφος επέλεξε συνειδητά να ζήσει για πάντα και να σταδιοδρομήσει καλλιτεχνικά, φιλοτεχνώντας ζωγραφικές στιγμές και εικόνες από την ελληνική ζωή, το ελληνικό τοπίο και τη φύση. Το σύνολο του έργου του είναι εμπνευσμένο κυρίως από την αγαπημένη του «δεύτερη πατρίδα», την Ύδρα.

Μέντορές του δύο σημαντικοί δημιουργοί που, συμπτωματικά, κατάγονταν από αυτό το νησί: ο μεγάλος μας Ακαδημαϊκός δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης και ο, Υδραίος επίσης στην καταγωγή, εκλεκτός ζωγράφος Δημήτρης Κασούμης. Ο θαυμασμός του νεαρού καλλιτέχνη για το έργο των συγκεκριμένων δημιουργών και η επήρεια που ασκούν στο δικό του έργο είναι καταφανής.

Ο Tom Powell αγαπά κυρίως τις ελαιογραφίες αλλά πειραματίζεται και στα σχέδια ή και στα έργα με μεικτή τεχνική, δημιουργήματα που προσφέρουν στους φιλότεχνους θεατές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πολύ καλή δουλειά του, «αγκαλιάζοντας» θετικά τα πρώτα βήματα της καριέρας ενός νεοεμφανιζόμενου δημιουργού.

Τοπία, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες, όλα αποτελούν καρπούς χρόνου, μνήμης και αγάπης του νεαρού ζωγράφου και μια ειλικρινή έκφραση της προσωπικής εκφραστικής εικαστικής του αποκρυστάλλωσης. Αυτό όμως που αναμφίβολα αποτελεί το δυνατό του σημείο είναι η τοπιογραφία με τις χαρμόσυνες πάντοτε προσμίξεις χρώματος και φωτός.

Η παρατηρούμενη εξάλλου δυναμική ισορροπία μεταξύ αφαίρεσης και παραστατικότητας στο σχέδιο, συνδυασμένη πάντοτε με τα δυνατά χρώματα των συνθέσεών του, είναι στοιχεία πολύ εντυπωσιακά που, χωρίς άλλο, θα τον αναδείξουν σύντομα σε έναν από τους πολύ καλούς καλλιτέχνες του 21ου αιώνα.

INFO

Διάρκεια Έκθεσης: 1 Αυγούστου – 5 Οκτωβρίου 2020
Καθημερινά: 9.00-16.00 και 19.30–21.30
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Τηλ./Fax: 2298052355
e-mail: [email protected] / www.iamy.gr

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this