Βραδιά συγκίνησης για το έργο Στη Σμύρνη κάποτε, του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη στις Ιωνικές Γιορτές

Με θερμό χειροκρότημα και βαθιά συγκίνηση αγκάλιασε το κοινό στις Ιωνικές Γιορτές την εξαιρετική παράσταση: Στη Σμύρνη κάποτε, ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια, το οποίο υπογράφουν ο ποιητής-συγγραφέας Θανάσης Σάλτας (θεατρικό κείμενο-στίχοι τραγουδιών), η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη (σκηνοθεσία) και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου (μουσική σύνθεση έργου και κύκλου τραγουδιών).

Το έργο παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Αθήνα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης στις Ιωνικές Γιορτές του 2022 που είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης και καταχειροκροτήθηκε σε ένα συγκινησιακό κλίμα από πλήθος κόσμου.

Το έργο αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από το κοινό καθώς παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία επί 2 συνεχόμενα έτη στο Θέατρο της Ημέρας, περιόδευσε σε φεστιβάλ, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έλαβε άριστες κριτικές από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και παρουσιάστηκε ένα εκτενές αφιέρωμα για το έργο στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στην Αρένα της ζωής.

Το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε, αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (ελλήνων, αρμενίων, τούρκων, εβραίων, ευρωπαίων λεβαντινών) που συνυπήρχαν ως το 1922. Στο έργο ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης.

Από τις ξέγνοιαστες κοσμοπολίτικες βεγγέρες και τις βόλτες στην Προκυμαία, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες του μικρασιατικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια.

Θεατρικές και μουσικές περιπλανήσεις στα μπεζεστένια, έρωτες στους φραγκομαχαλάδες, κόρτε στο Σινέ Πατέ, χανούμισσες στους τουρκομαχαλάδες, αρμένισσες μάντισσες, η συνθήκη των Σεβρών, η προσευχή στην Αγία Φωτεινή, το μέτωπο στον Σαγγάριο, η μεγάλη φωτιά, ο διωγμός και η προσφυγιά…

Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη πραγματοποίησαν ενδελεχή μελέτη και ιστορική έρευνα για τον μικρασιατικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμικότητα της Σμύρνης. Έχουν βραβευτεί για τα έργα τους και έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι
Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ το 2019 βραβεύτηκαν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.

Συντελεστές:
Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας
Σκηνοθεσία : Ιωάννα Μαστοράκη
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Κοστούμια: Θίασος Πορεία
Παραγωγή: Θίασος Πορεία
Ηθοποιοί : (αλφαβητικά):
Λεμονιά Αντωνάτου, Τζωρτζίνα Δαμίγου, Αμαλία Κλημοπούλου, Γιάννης Λεβέντης,
Ιωάννα Μαστοράκη, Μυρτώ Παναγοπούλου, Θανάσης Σάλτας.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν: Θέλμα Καραγιάννη, Ισίδωρος Πάτερος. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης.

Πληροφορίες για Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους:
Τηλ.6946309618 Email:[email protected]

Τα τραγούδια του ομώνυμου θεατρικού έργου κυκλοφορούν επίσημα από την FM Records ενώ το έργο συνολικά χαρακτηρίστηκε ως ένα μνημειώδες έργο για την Σμύρνη.

Μπορείτε να ακούσετε όλο το album από την FM Records στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=3bWv4lIXc4Q

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Master Exhibition έκθεση διπλωματικών εργασιών του ΑΚΤΟ

Στην έκθεση Master Exhibition παρουσιάζονται Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΑΚΤΟ, με επικύρωση...

Η ζωτική κυβιστική γλυπτική του Οσίπ Ζάντκιν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οσίπ Ζάντκιν / Осип Цадкин, γεννήθηκε στο Βιτέμπσκ της Λευκορωσίας το 1888. Σπούδασε αρχικά για τρία...

Πέτρος Καραβέβας: Το εικαστικό γυμνό οφείλει να αποτυπώνει το ανθρώπινο σώμα σε όλη την αλήθεια του 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η γκαλερί Contemporary Athens παρουσιάζει αυτές τις μέρες την τελευταία δουλειά του καταξιωμένου ζωγράφου, Πέτρου Καραβέβα με τίτλο «Δίχως αυτολογοκρισία». Στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this