Βόλτα με τα “Ποδήλατα” του Απόστολου Λάβδα στις Σπέτσες!

Νέα ατομική έκθεση στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts - Εγκαίνια 27 Ιουλίου παρουσία του καλλιτέχνη

Το ποδήλατο, είναι ο νέος φορέας της έμπνευσης του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη Απόστολου Λάβδα, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Ιουλίου παρουσία του καλλιτέχνη.

H κίνηση γι’ άλλη μια φορά οδηγεί το χέρι του Απόστολου Λάβδα με τους ποδηλάτες του να πρωταγωνιστούν και να σκίζουν δυναμικά τον αέρα, σε μια πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών. Ακόμα και όταν τα ποδήλατα μοιάζουν να ξαποσταίνουν η κίνηση δεν σταματά, καθώς περιτριγυρίζονται από ένα σμάρι από ελεύθερες, πολύχρωμες πεταλούδες, που είναι σαν να θέλουν να τους μεταδώσουν το πέταγμα τους. Άλλωστε το άνοιγμα των φτερών είτε πεταλούδων, είτε περιστεριών είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Απόστολου Λάβδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Απόστολος Λάβδας παρουσιάζει τη νέα σειρά με τα ποδήλατα στις αγαπημένες του Σπέτσες.

Πρόκειται για μια νέα πρωτότυπη σειρά έργων που ο καλλιτέχνης δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο, στην οποία ενυπάρχουν οι σταθερές θεματικές του Απόστολου Λάβδα, μέσα από νέα οπτική εμπλουτισμένη και με σύγχρονα στοιχεία. Η κίνηση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια πλούσια χρωματική παλέτα που χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό του καλλιτέχνη. Ανθρώπινες δυναμικές μορφές, αθλητές, ιππείς, ποδηλάτες, περιστέρια σε μια ζωγραφική βαθιά εξπρεσιονιστική, άμεση, πηγαία, αλλά και λυρική. Νέο στοιχείο στη δουλειά οι πολύχρωμες πεταλούδες που περιτριγυρίζουν τα θέματα του, τις αισθησιακές γυναικείες φιγούρες, ή τους ποδηλάτες του, προσφέροντας νότες αισιοδοξίας και χαράς. Μια αληθινή πανδαισία που υμνεί τη δυνατότητα του πετάγματος και καλεί το θεατή να ανακαλύψει τη μαγεία του.

Ο Απόστολος Λάβδας δημιουργεί πολλαπλά χρωματικά επίπεδα, με ορατές και στιβαρές πινελιές, που σχεδόν ξεχειλίζουν τους πίνακες του, καταλύοντας τα περιγράμματα και τα όρια. «Η θεματογραφία των έργων μου είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά θέματα με τα οποία ασχολούμαι στην ζωγραφική μου, όπως αναβάτες, περιστέρια, αθλητές, τώρα και πεταλούδες», λέει ο Απόστολος Λάβδας. «Όλα τα θέματα έχουν συγγένεια μεταξύ τους, συναντιούνται και ενώνονται στο χρόνο. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η κίνηση. Τόσο οι δρομείς, όσο και οι αναβάτες ή τα περιστέρια πάντα παρουσιάζονται σε κίνηση και με αφαιρετική, εξπρεσιονιστική διάθεση. Τα έργα μου είναι αποτέλεσμα μνήμης και παρατήρησης. Ο έξω κόσμος αποτελεί τον κύριο φορέα έμπνευσης μου. Οι μνήμες μου ενεργοποιούνται σε ανύποπτο χρόνο. Κάτι που επίσης με φορτίζει δημιουργικά είναι η παρατήρηση των ανθρώπων και η κίνηση τους στο δρόμο».

«Το πέταγμα αποτελεί για μένα μια ακόμα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα περιστέρια έρχονται από πολύ παλιά. Την ελευθερία των περιστεριών, αλλά και των πεταλούδων στη νέα σειρά έργων, συχνά την αποδίδω με την ελευθερία του χρώματος. Άλλο φτερό μπορεί να έχει χρώμα πράσινο, άλλο κίτρινο. Αλλά και στους αναβάτες συχνά το καπέλο μπερδεύεται με το πρόσωπο. Η μορφή δεν είναι συγκεκριμένη, μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Άλλοτε το μάγουλο είναι πράσινο, άλλοτε κόκκινο. Τα χρώματα τρέχουν ελεύθερα στα πρόσωπα. Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, αλλά αυτό που φαντάζομαι. Αυτή είναι η αξία που κάνει τον καλλιτέχνη να ξεχωρίζει πολλές φορές», καταλήγει ο καλλιτέχνης.

O Απόστολος Λάβδας εμμένει στη θέση ότι είναι «καλλιτέχνης του δρόμου», ζωγράφος με την παραδοσιακή έννοια του όρου, ένας «ρομαντικός καταραμένος» που έχει ξεφύγει από τις εναλλασσόμενες μόδες του συστήματος και χαίρεται ακόμα την ηδονή της καθαρής ζωγραφικής.

Who is who

Ο Απόστολος Λάβδας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στο Βέλγιο στην Ecole des BauxArt de Bruxelles και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα το 1977 στη Διεθνή Έκθεση Συγχρόνου Τέχνης της Φλωρεντίας απέσπασε επίσης το Α’ βραβείο. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδότησαν την πορεία του. Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά τη δεκαετία του 1980 και ως το θάνατο του. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. To 1998 έγινε ζωντανή παρουσίαση των έργων του από το CNN κατά τη διάρκεια ατομικής έκθεσης του στην γκαλερί Ντιάνα Γιούλια.

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this