Εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια απελευθέρωσης του Παναμά από την Κολομβία

H έκθεση απαρτίζεται από έργα της Παναμέζας καλλιτέχνιδος Olga Sinclair και των Ελλήνων καλλιτεχνών: Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, Μανώλη Χάρο.

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρία Julie Lymberopulos ανέλαβε τη διπλωματική της αποστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2019 με παράλληλη διαπίστευση στην Κύπρο και τη Σερβία. Η Α.Ε. κυρία Julie Lymberopulos, γεννημένη στην πόλη του Παναμά από Έλληνες γονείς, αποδεικνύει με κάθε δράση της διπλωματικής της αποστολής τον ιδιαίτερο δεσμό που τη συνδέει με την Ελλάδα.

O Νοέμβριος για τον Παναμά χαρακτηρίζεται ως ο «μήνας της Πατρίδας» (Mes de la Patria).

Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιορτάζει την απελευθέρωσή του από την Κολομβία που πραγματοποιήθηκε το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία που έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Το επετειακό έτος 2021 τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα φίλα αυτά κράτη.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Πρέσβης και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρίας Julie Lymberopulos ανέλαβε να οργανώσει εικαστική έκθεση τον Νοέμβριο του 2021, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά, με έργα της Παναμέζας και των 9 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Το concept της έκθεσης, δηλαδή τα 200 κοινά χρόνια απελευθέρωσης των δύο κρατών προκύπτει όχι μόνον από την κοινή ομαδική έκθεση έργων τέχνης της Παναμέζας και των Ελλήνων Καλλιτεχνών προς τιμήν του Παναμά, μα και μέσω του ίδιου του τίτλου.

Αξιοποιώντας τον τίτλο του Ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία» που αποτελεί από το 1823 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και συνδυάζοντας την ισπανική γλώσσα που παραπέμπει στον αγαπημένο μας Παναμά προέκυψε αυτή η συμβολική σύνθεση με τίτλο:

Elogiando la libertad– δηλαδή «Υμνώντας την Ελευθερία»

«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας»

Στην ουσία, η εικαστική μας έκθεση αποτελεί επέτειο μνήμης και αποτείνει φόρο τιμής και υπερηφάνειας σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους. Σε αυτούς που πρωταγωνίστησαν σε μεγάλες εθνικές μάχες για να υπάρχουν σήμερα τα υπέρτατα αγαθά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της ευημερίας. Αποτείνουμε αμέριστο σεβασμό σε όλους εκείνους που δεν δίστασαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά και της αξίες του έθνους τους ανά τον Παναμά και την Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή, δε θα μπορούσαν να μην πρωταγωνιστούν οι Καλλιτέχνες που τιμώντας τον Παναμά και την Πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα δέχθηκαν την πρότασή μας και συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση αυτής της δημιουργικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση απαρτίζεται από έργα της Παναμέζας καλλιτέχνη Olga Sinclair και των Ελλήνων καλλιτεχνών: (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, Μανώλη Χάρο.

Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Πειραιά και της Πόλης του Παναμά. Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά στεγάζει την πολύτιμη αυτή προσπάθεια και δίνει βήμα στα έργα των καλλιτεχνών για τον ιερό αυτό επετειακό σκοπό. Ταυτόχρονα, η εταιρία SQLearn ανέλαβε την δημιουργία της ψηφιοποιημένης έκδοσης της έκθεσης, που επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που με αυτή την κοινή ομαδική έκθεση αποδεικνύεται δυναμικά και συμβολικά είναι ότι μέσω της τέχνης και του Πολιτισμού οι δύο λαοί μας έρχονται ακόμη κοντά, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Συνήθως, όταν μιλάμε για την Ελληνική Επανάσταση και λέμε ότι είναι ένα μοναδικό γεγονός, αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μας διαφεύγει το γεγονός ότι την ίδια περίπου χρονική περίοδο μια σειρά κρατών στην Λατινική και Νότια Αμερική απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Ένα από αυτά τα κράτη είναι και ο Παναμάς. Θερμά συγχαρητήρια για την έκθεση».

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos, ανέφερε στον χαιρετισμό της:

«Νιώθω βαθιά συγκινημένη για το γεγονός ότι φέτος, τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη μας. Αξιοποιώντας τον τίτλο του εθνικού ύμνου της Ελλάδας «Ύμνος εις την Ελευθερία» και συνδυάζοντας την ισπανική γλώσσα που παραπέμπει στον αγαπημένο μας Παναμά προέκυψε αυτή η συμβολική σύνθεση με τίτλο: “Elogiando la Libertad” – «Υμνώντας την Ελευθερία». Εκπροσωπώντας την χώρα όπου γεννήθηκα, τον Παναμά, στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου, την Ελλάδα, έχει για μένα ξεχωριστή αξία η επετειακή αυτή δράση.

Η εικαστική μας έκθεση αποτελεί επέτειο μνήμης και αποτείνει φόρο τιμής και υπερηφάνειας σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους. Αποτείνουμε αμέριστο σεβασμό σε όλους εκείνους που δεν δίστασαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά και της αξίες του έθνους τους ανά τον Παναμά και την Ελλάδα. Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Πειραιά και της Πόλης του Παναμά.

Τέλος, είμαι ιδιαίτερα περήφανη που με αυτή την κοινή ομαδική έκθεση αποδεικνύεται δυναμικά, συμβολικά και περίτρανα ότι μέσω της τέχνης και του Πολιτισμού οι δύο λαοί μας έρχονται ακόμα πιο κοντά, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Σας καλωσορίζω στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με την πόλη του Παναμά, εγκαινιάζουμε την εικαστική έκθεση «Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» -«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία της Πρέσβεως του Παναμά στην Ελλάδα κα Λυμπεροπούλου, ενώ τα εκθέματα είναι εξαιρετικά.

Μας ενώνουν πολλά: η διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Παναμά, η αδελφοποίηση των πόλεων του Παναμά και του Πειραιά, ότι είναι η μοναδική Πρεσβεία που έχει έδρα τον Δήμο του Πειραιά, καθώς και τα 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας.

Όπως έχω ξαναπεί είναι σημαντικό οι αδελφοποιήσεις να μην μένουν στις υπογραφές, αλλά να προχωράμε στην υλοποίηση κοινών δράσεων σε επίπεδο πολιτισμού, ιστορίας, αθλητισμού, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, κ.ο.κ.

Ήδη συζητάμε να επισκεφθούμε την πόλη του Παναμά το 2022 και να δείξουμε στους Έλληνες και στους Παναμέζους ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους συμμετέχοντες και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσης της εικαστικής έκθεσης».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε :

«Επειδή η τέχνη, σε κάθε πιθανή της έκφανση, αποτελεί καίριο τρόπο έκφρασης των ανθρωπίνων συναισθημάτων και ιδεών, η επισφράγιση της πρόσφατης αδελφοποίησης και ταυτόχρονα των 200 χρόνων ανεξαρτησίας Ελλάδας και Παναμά προβάλλεται με όλη της τη δυναμική μέσα από την εικαστική έκθεση.

Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα είναι καλοτάξιδη και θα σηματοδοτήσει σαν φάρος, νέες αλληλεπιδράσεις πολιτισμών, συνεργασιών και δράσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Καταθέτω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μου για το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσά σας, με την ευκαιρία της τόσο ξεχωριστής εκδήλωσης, τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από τις 28 Νοεμβρίου του 1821, όταν ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία».

Τα εγκαίνια της Εικαστικής έκθεσης αποτέλεσαν ένα λαμπρό γεγονός. Πρέσβεις, Διπλωμάτες, Πολιτικοί, Δημοσιογράφοι και έγκριτοι καλλιτέχνες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εξαιρετικά έργα τέχνης.

Info Έκθεσης

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 3/12/2021.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 17:00-20:00.

Η επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δημιουργήθηκε και ψηφιοποιημένη εκδοχή της έκθεσης, η οποία επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας. Την ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης επισκέπτεται κανείς εύκολα μέσω του συνδέσμου

www.elogiandolalibertad.com

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this