Έκθεση του Brice Marden στη Gagosian Galleries

Η έκθεση με τίτλο "Marbles and Drawnings" θα διαρκέσει έως 19 Δεκεμβρίου 2020

Έργο του Brice Marden

Μια νέα γκαλερί – κόσμημα άνοιξε στην Αθήνα στις 24 Σεπτεμβρίου όπου θα στεγάζονται οι δράσεις της Gagosian galleries.
Eνα διατηρητέο νεοκλασικό τριώροφο με αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου, στη γωνία Αναπήρων Πολέμου και Δεινοκράτους στο Κολωνάκι.
Μετα απο 4 δεκαετίες πρωταγωνιστής ειναι ο μινιμαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Brice Marden και η έκθεσή του “Marbles and Drawnings”!

Έργα του Brice Marden

Το καλοκαίρι του, ενώ παραθέριζε στην Ύδρα, ο Marden άρχισε να ζωγραφίζει αφηρημένα χρωματικά μοτίβα σε θραύσματα από μάρμαρο που έβρισκε στα τοπικά λατομεία. Αυτές οι συνθέσεις σηματοδότησαν μια μεταβατική στιγμή της καλλιτεχνικής πορείας του. Πιάνοντας το νήμα της σταθερής ενασχόλησής του με την αρχαιοελληνική θεματολογία -με χαρακτηριστικά παραδείγματα προηγούμενους μνημειακούς πίνακες λαδιού και κεριού, όπως το έργο Thira (1979-80), με χαρακτηριστικούς πλούσιους τόνους και κολωνοειδή μοτίβα εμπνευσμένα από τις κιονοστοιχίες αρχαίων ναών- τα μάρμαρα ενσταλάζουν φωτεινότητα στα στοιχειακά μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα του Marden.

Έκτοτε, ο Marden συνέχισε να χρησιμοποιεί το μάρμαρο ως μέσο, περιγράφοντας την τεχνοτροπία του ως “ένα ατύχημα που αποκτά μορφή”. Για να δημιουργήσει τα έργα του σε μάρμαρο, ο Marden ζωγραφίζει εν μέρει την επιφάνεια του μαρμάρου με λεπτές, ημιδιαφανείς στρώσεις χρώματος, δημιουργώντας ορθογώνια μοτίβα με απαλά, γαλήνια χρώματα που τονίζονται από μαύρες και γκρι γραμμές. Αυτές οι συνθέσεις λειτουργούν σε αρμονία με τη φυσική υφή και τις φλέβες του μαρμάρου. Κάποιες διατηρούν εμφανή τα ίχνη του μολυβιού από το αρχικό σχέδιο. Ως επιστέγασμα των έργων του σε μάρμαρο, ο Marden επέλεξε ένα μικρό σώμα σχεδίων του σε μελάνι και χαρτί.

Ιnfo

Brice Marden: «Marbles and Drawings»

Διάρκεια
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Gagosian galleries
Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα

Αll photos copyright: artviews.gr

Από την έκθεση του Brice Marden