Η περιπέτεια ξεκινάει στον Κήπο στο Studio Μαυρομιχάλη

Η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας

Γράφει η Χρυσάνθη Κούτρη

Τα μικρά παιδάκια όντας στην αγκαλιά τον γονιών τους, δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε λεπτό τα περίεργα ματάκια τους από τους εξερευνητές του κήπου. Καθώς η περιπέτεια ξεκινάει και ο κήπος ζωντανεύει με την δύναμη της φαντασίας, οι ηθοποιοί Κλεονίκη Καραχάλιου και ο Βασίλης Καζής αλληλεπιδρούν με τα μικρά παιδιά μέσω της γλώσσας του σώματος και των ζεστών  βλεμμάτων.

Τα παιδάκια είναι αρκετά μικρά για να καταλάβουν μια σύνθετη στιχομυθία, όμως είναι αρκετά έξυπνα για να αισθανθούν και να καταλάβουν αυτό που οι ερμηνευτές ήθελαν να τους μεταλαμπαδεύσουν… μιλώντας τη δική τους γλώσσα.

Τα νοήματα που  επικοινωνεί στα μικρά παιδιά η θεατρική αυτή παράσταση είναι πολλά και μέσω αυτής τα παιδιά μπαίνουν στους ρόλους των εξερευνητών του μυστηρίου κήπου.

Ανακαλύπτουν έτσι την σημασία της συνεργασίας με τους φίλους

Αρχικά καλούνται να ενεργοποιήσουν την ακοή τους και να αφουγκραστούν τις μελωδίες της κιθάρας που παίζει ο ταλαντούχος Βασίλης Καζής. Να απολαύσουν…με τα αυτιά τους! Μετά παρακολουθούν το πώς τα ευτελή αντικείμενα μπορούν να μετατραπούν σε “σύνεργα” δημιουργίας.

Πω πω νερό! Θέλω Ντουζάκι…

Στη συνέχεια… ανακαλύπτουν ότι ο μικρός τους κήπος κρύβει και άλλες εκπλήξεις, όπως τρεχούμενα νερά, ρυάκι. Ανακαλύπτουν έτσι την σημασία της συνεργασίας με τους φίλους, για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο προορισμός είναι η απέναντι όχθη του ρυακιού!

Βέβαια αφού η περιπέτεια των παιδιών θα τελειώσει με το τέλος της παράστασης, θα έρθει και η ώρα της ανταμοιβής. Στο τέλος της παράστασης θα υπάρχουν μανταρίνια και ξηροί καρποί για να χορτάσουν οι μικροί κουρασμένοι περιπατητές του κήπου.

Η ομάδα Artika με συνιδρύτριες την Κατερίνα Αλεξάκη και την Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, παρουσιάζουν την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Έχοντας συμβουλευτεί παιδοψυχολόγους για το πώς θα προσεγγίζουν τα παιδιά, αλλά έχοντας και οι ίδιες μεγάλη εμπειρία στο χώρο του θεάτρου δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα που δεν είναι καθόλου βαρετό για τους ενήλικες θεατές.

Καταφέρνουν έτσι να εξάψουν την φαντασία των μικρών θεατών και να τους πείσουν να συμμετέχουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στο παιχνίδι. Όταν η παράσταση εξελίσσετε τα σκηνικά δεν μένουν σταθερά μα κρύβουν και αυτά πολλές εκπλήξεις.

Τα σκηνικά της Νατάσας Ευσταθιάδη είναι πολύχρωμα τόπια στο ξεδίπλωμα αυτής της ιστορίας. Το χώμα που γίνεται πύργος, το γύλλο που γίνεται πιάτο, τα ποτήρια που φτιάχνουν ήχους, το ξύλο που γίνεται καράβι  και το σύννεφο που από μέσα του ξεπηδά η βροχή! Τα κουστούμια της Όλγας Ευαγγελίδου δίνουν παιχνιδιάρικο τόνο στην παράσταση και δένουν τέλεια με τον φωτισμό που επιμελείται ο Γιώργος Αγιαννίτης.

info :

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, Σκηνικά: Νατάσα Ευσταθιάδη, Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, Ερμηνεία: Καραχάλιου Κλεονίκη, Βασίλης Καζής. Οργάνωση παραγωγής: Artika.

Διάρκεια παράστασης: 35΄+ 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.

Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού  ( APriori)

Τόπος: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, τηλ. 210 6453330.

Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 5.30μμ, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2018 και για τα σχολεία καθημερινά στο θέατρο ή στο χώρο σας. Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία 6908881527. Εισιτήρια: 10 (κανονικό), 8 (μειωμένο για οικογένειες και ομάδες άνω των 15 ατόμων), 5 (ατέλειες και ανεργία).Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this