Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ VIDEO Κατερίνα Καρατζοπούλου | Πρωταγωνιστεί στην ταινία «Σιωπή Τέλος» (Siopi Telos) της Κατερίνας...

Κατερίνα Καρατζοπούλου | Πρωταγωνιστεί στην ταινία «Σιωπή Τέλος» (Siopi Telos) της Κατερίνας Σιγάλα

 
 
 
 

Φωτογραφίες / Chronis Perrakis /Francesca Kal

Make up artist/ Vasiliki make up

Γράφει η Vasia Bresta
 
Κατερίνα Καρατζοπούλου

–Κατερίνα, πρωταγωνιστείτε στη νέα κοινωνική ταινία μικρού μήκους της Κατερίνας Σιγάλα “Σιωπή τέλος”. Τι πραγματεύεται;

 
– Ένα θέμα πάντα επίκαιρο. Την κακοποίηση στον εργασιακό χώρο.
Ενός κακού μύρια έπονται … Για χρόνια άνθρωποι δεν μιλούσαν, με αποτέλεσμα κάποιοι να νομίζουν πως θα κρατήσουν για πάντα τη θέση τους στην ιεραρχία και πως τίποτα δεν θα μπορούσε να τους τη στερήσει. Ελπίζουμε και κάνουμε τα πάντα αυτό να αλλάξει. Μακάρι η γενιά μας να τα καταφέρει και να παραδώσει έναν κόσμο ανθρώπινο στις επόμενες γενιές καταρρίπτοντας τα λανθασμένα πρότυπα.
 

– Υποδύεστε το “θύμα”. Μιλήστε μου λίγο για τον ψυχισμό ενός τέτοιου ανθρώπου.

 
-Όταν ένας άνθρωπος βιώνει τον εκφοβισμό, αισθάνεται ξένος μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ασφυκτιά. Η αδικία μοιάζει με ένα στενό παπούτσι, τον πιέζει συνεχώς, αισθάνεται ενοχικά, αναρωτιέται γιατί να του συμβαίνει συμβαίνει αυτό. Αισθάνεται θυμό, αισθάνεται μικρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως θα έπρεπε …, και φυσικά η ρίζα όλων των παραπάνω δεν είναι άλλη από τον φόβο. Τον φόβο για όσα θα συμβούν ΑΝ μιλήσει …
 
 

-Θεωρείτε ότι εν μέρει ενδεχομένως και ο θύτης μπορεί να ήταν θύμα – χωρίς βέβαια να τον δικαιολογούμε.

 
-Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως … και ίσως οι άνθρωποι αυτοί δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν καν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ας μην αναζητούμε όμως συνεχώς «αποδιοπομπαίους τράγους». Δεν θεωρώ πως στην πλειοψηφία ισχύει αυτό. Περισσότερο τείνω να πιστεύω πως αυτό που φταίει είναι η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, η αλαζονεία τους και κατά συνέπεια η κατάχρηση εξουσίας.
 

-Η κοινωνία μας πιστεύετε πως πλέον βοηθάει στο να “ανοίγουν τα στόματα”;

 
-Πιστεύω σίγουρα πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο Παρ όλα αυτά είμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι πολύ σημαντικό γενικότερα να μας αφορά ο συνάνθρωπος και να είμαστε πρόθυμοι να τον ακούσουμε. -Να πάρει βαθιές αναπνοές. Να ηρεμήσει και να διώξει κάθε είδους ενοχή από πάνω του ώστε να καταφέρει να διαπραγματευτεί όλα όσα έθιξαν την αξιοπρέπεια του.

-Τι θα λέγατε σ έναν άνθρωπο που έχει υποστεί οποιαδήποτε είδους βία;

 
-Να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό ώστε να αγαπήσει τον εαυτό του και κατ´επέκταση να συγχωρήσει ο ίδιος στον εαυτό του τα λάθη του. Έπειτα να κοιτάξει στα μάτια τους συνανθρώπους του και να βρει τη δύναμη να ζητήσει συγνώμη από όσους αδίκησε.
 

-Πως μπορεί κατά τη γνώμη σας να μειωθεί η βία στην εποχή μας;

 
-Με το να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να μην μένουμε στάσιμοι σε παγιωμένες αντιλήψεις και λανθασμένα πρότυπα. Να ξεβολευτούμε από όσα δεχόμαστε χωρίς να επεξεργαστούμε ,έτσι ώστε η δύναμη του λόγου και της αλήθειας να υπερνικά αυτή του φόβου.
 

-Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.Κλείνοντας θα θελα να μου πείτε, με τι άλλο ασχολείστε αυτή την περίοδο κ το μοτο που ακολουθείτε στη ζωή σας.

 
-Βρίσκομαι σε συζητήσεις για μια θεατρική παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα από το νέο έτος. Διαβάζω πολύ, παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις και πηγαίνω συχνά κινηματογράφο …
 
Το μότο που ακολουθώ από παιδί και φωτίζει σαν φάρος τη ζωή μου είναι «Αγαθά κόποις κτώνται».
 
Σε ευχαριστούμε πολύ!