Στα 162.500 δολάρια η ιστορική αμερικανική σημαία που υψώθηκε κατά την Απόβαση στη Νορμανδία

Μια ταλαιπωρημένη αμερικανική σημαία, που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη που υψώθηκε στην παραλία Όμαχα κατά την Απόβαση της Νορμανδίας, το 1944, “έπαιζε” στη δημοπρασία του Heritage Auction της 9ης Ιουνίου και υπολόγιζαν αρχικά ότι η τιμή της θα ξεπερνούσε τα 55.000 δολάρια.

Η σημαία, με τα χαρακτηριστικά χρυσά κρόσσια και ένα μπάλωμα –στο σημείο όπου προφανώς είχε τρυπηθεί από σφαίρα– υψώθηκε από έναν στρατιώτη του μηχανικού στην Όμαχα, το θέατρο μιας από τις πλέον αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Γαλλία.

Η ιστορία

Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέφερε ότι η σημαία τοποθετήθηκε από τον μπάρμαν Τζον Χόρβαθ από το Κολόμπους του Οχάιο, ο οποίος αργότερα την έστειλε στη σύζυγό του μαζί με μια επιστολή. «Πρόσεχε τη σημαία. Είναι η πρώτη που υψώθηκε στο προγεφύρωμα στην ακτογραμμή δύο ώρες αφότου άρχισε η εισβολή. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον ορθοστάτη της σκηνής μου για να την σηκώσω», έγραφε ο Χόρβαθ.

Η ταλαιπωρημένη αμερικανική σημαία που είχαν εκτιμήσει πάνω από 55.000 δολάρια δημοπρατήθηκε τελικά στα 162.500 δολάρια

Το γράμμα και η άφιξη της σημαίας στο Κολόμπους αναφέρονται σε ένα άρθρο εφημερίδας του 1944, με τον τίτλο «Η πρώτη σημαία στο προγεφύρωμα της Νορμανδίας φτάνει εδώ ως αναμνηστικό της μάχης». Περιλαμβάνει και μια φωτογραφία της συζύγου του Χόρβαθ, να ποζάρει με τη σημαία τον Αύγουστο του 1944. Αυτό το απόκομμα, που μάλλον προέρχεται από την εφημερίδα Columbus Citizen-Journal θα πουληθεί επίσης στη δημοπρασία.

Ο Χόρβαθ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1961 ή το 1962 και άφησε τη σημαία διάφορα μετάλλια και άλλα αναμνηστικά στον ανιψιό του. Σήμερα η σημαία ανήκει σε έναν ιδιώτη συλλέκτη.

Ιδιαίτερη εκτίμηση

Η σημαία δημοπρατήθηκε στις 9 Ιουνίου με αριθμό LOT #40138 στην δημοπρασία με αριθμό 6211 έχοντας μέρες πριν ξεκινήσει διαδικτυακά τις προσφορές. που ανήλθαν στις 55.000 δολάρια πάνω από τις 50.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι συλλέκτες στρατιωτικών ειδών εκτιμούν πολύ τις σημαίες. Μάλιστα, η αμερικανική σημαία από το πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες στην Παραλία Γιούτα της Νορμανδίας πριν από 75 χρόνια πουλήθηκε το 2016 έναντι 514.000 δολαρίων, τιμή πενταπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this