“Τα καβουράκια”: Θα μένατε με την οικογένειά σας σε μία παραλία;

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε την παράσταση “Τα καβουράκια” στο Studio Μαυρομιχάλη, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ειρήνης Γαντερί. Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη που γράφτηκε το 1955.

Τα καβουράκια ζουν αμέριμνα κι ήσυχα στην ερημική τους παραλία μέχρι τη στιγμή που τα επισκέφτηκε ο σπάρος ή μήπως όχι;

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Λίγα λόγια για την παράσταση

Όλοι μας, εξαιτίας της πίεσης της καθημερινότητας και του άγχους της ζωής των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, έχουμε σκεφτεί πως θα ήταν η ζωή μας αν τα παρατούσαμε όλα και πηγαίναμε να ζήσουμε μόνοι μας σε μια παραλία μακριά από τον κόσμο. Οι ήρωες της ιστορίες μας το έκαναν πράξη κι έτσι βρέθηκε ένα αντρόγυνο με τα δύο παιδιά του να ζουν σε ένα τροχόσπιτο δίπλα στη θάλασσα, μακριά από όλους κι από όλα.

Το ζευγάρι έμοιαζε να ζει σχεδόν ευτυχισμένο έχοντας διαμορφώσει την καθημερινότητα του, η οποία περιελάμβανε γυμναστική, τραγούδι και φυσικά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς, καθώς τα παιδιά δεν πήγαιναν σε κάποιο οργανωμένο σχολείο. Μόνο όταν η οικογένεια χρειαζόταν να αγοράσει ρούχα ή κάτι άλλο απαραίτητο για το νοικοκυριό τους, επισκέπτονταν τη Ραφήνα. Η ζωή τους φάνταζε ανέμελη κι ονειρική, μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης ενός οικογενειακού φίλου του ζευγαριού με το ψευδώνυμο “Σπάρος”.

Ο “Σπάρος” ήταν εύπορος, μορφωμένος, με όλες τις υλικές και τεχνολογικές ανέσεις που έλειπαν από την οικογένεια του φίλου του “Κάβουρα”, όπως ο ίδιος τον αποκαλούσε. Ανέσεις που οι ίδιοι δεν είχαν, αλλά μήπως σε ορισμένα μέλη της οικογενείας έλειπαν;

Θα καταφέρει ο “Σπάρος” να διαταράξει τον ήρεμο τρόπο ζωής της οικογένειας αυτής; Η κυρία Καβουρίνα θα πάει βόλτα με τον Σπάρο στη Ραφήνα; Θα παρατήσει τον κύριο Κάβουρα; Τα παιδιά ποιο δρόμο θα διαλέξουν να ακολουθήσουν; Οι απαντήσεις επί σκηνής.

Το έργο πραγματεύεται τόσο το ζήτημα της ελευθερίας του ανθρώπου και των επιλογών του, όσο την αλόγιστη χρήστη της σύγχρονης τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, παράλληλα με υπαρξιακά προβλήματα τα οποία προσπίπτουν εντός των ορίων των ανθρωπίνων σχέσεων και συμβάσεων.

Η παράσταση

Ο Γιάννης Βασιλώττος, στο ρόλο του μπαμπά “Κάβουρα”, o Γιώργος Ημέρης, στο ρόλο του “Σπάρου”, η Ανδριανή Κυλάφη, στο ρόλο της κυρίας “Καβουρίνας”, η Ίρις Κατσούλα, στο ρόλο της δεκαοχτάχρονης κόρης του ζευγαριού, κι η Βίνα Σέργη, στο ρόλο της μικρότερης κόρης του ζευγαριού, μας συγκινούν και μας διασκεδάζουν ταυτόχρονα επί σκηνής. Με εκφραστικότητα, καλή χημεία μεταξύ τους και με πολύ κέφι και όρεξη, μας ταξιδεύουν σε καλοκαιρινά χρώματα κι αρώματα.

Το κείμενο της Ειρήνης Γαντερί καταφέρνει να μετατρέψει το τραγούδι του Τσιτσάνη “Τα καβουράκια”, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, σε μία σύγχρονη ιστορία που ψυχαγωγεί και συγκινεί το θεατή, ενώ παράλληλα τον προβληματίζει μέσω των πολλαπλών μηνυμάτων που κρύβονται εντός της ιστορίας.

Η δε σκηνοθεσία της ιδίας καταφέρνει αποτελεσματικά να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς να τον δυσχεραίνει στην παρακολούθηση της εξέλιξης της ιστορίας.

Συνολικά πρόκειται για μία παράσταση, η οποία θα σας ταξιδέψει και θα σας απομακρύνει προς στιγμή από τις καθημερινές δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα θα σας διασκεδάσει και θα σας προβληματίσει.

Ιδανική παράσταση για όλους όσους θέλουν να περάσουν όμορφα παρακολουθώντας μία ανάλαφρη παράσταση.

Εσείς άραγε θα ενταχθείτε στην πλευρά του “Κάβουρα” ή του “Σπάρου”; Η απόφαση δική σας!

info παράστασης

Παραστάσεις: Από τις 6 Μαρτίου & κάθε Τετάρτη στις 18:45

Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2106453330

Διάρκεια παράστασης: 60΄                                     

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό , 8 ευρώ μειωμένο 

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this