«Το μινόρε της σιωπής» της Έφης Βατανίδου

Το νέο βιβλίο της Έφης Βατανίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Βρισκόμαστε στην Τρούμπα τη δεκαετία 1955-1965. Η Φίλωνος και η Νοταρά-οι γνωστοί δρόμοι της ακολασίας-είναι γεμάτες από τα στέκια της νύχτας: μπαρ, ρεμπετομάγαζα, ξενοδοχεία και οίκους ανοχής. Πλάι τους συμβιώνουν οικογένειες μεροκαματιάρηδων και μπόλικη αλητομαρίδα.

Η Ευθαλία, παλιά ρεμπέτισσα, και ο Αλέκος, που δουλεύει στα ναυπηγεία, ζουν στην καρδιά της Τρούμπας με τα τρία παιδιά τους. Πρώτος στην ηλικία είναι ο Στέλιος, κομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του, δεύτερη στη σειρά ακολουθεί η Αγνή που δουλεύει στο νυχτομάγαζο «Black Cat» τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαϊκά, και τρίτος στη σειρά είναι ο Νεκτάριος, ο Δαντελένιος, που υποφέρει από τη διπλή φύση που κουβαλάει. Μπαϊλντισμένος και βαθειά πικραμένος, ο Αλέκος παίρνει των αματιών του και πάει στο Βέλγιο, στα ανθρακωρυχεία του Σαρλερουά, να δουλέψει στο κάρβουνο, να κάνει περιουσία και να γίνει «κάποιος».

Η Ευθαλία θα μείνει πίσω μόνη της πνιγμένη στα προβλήματα, αλλά με τη βοήθεια του Αντουάν, παιδικού της φίλου και πορτιέρη στο «Βlack Cat», θα στήσει το δικό της μαγαζί στην περιοχή του Αη Διονύση και θα μετακομίσει στη Δραπετσώνα. Οι δουλειές πηγαίνουν περίφημα και έτσι η Ευθαλία θα προσκαλέσει τον «άσωτο» Αλέκο ξανά στη φωλιά του Πειραιά. Και κείνος αφού παλέψει με τον εαυτό του, παίρνει με πόνο ψυχής την απόφαση να επιστρέψει.

Η Αγνή θα ταξιδέψει με γνωστά ονόματα του λαϊκού τραγουδιού στην Αμερική και θα τραγουδήσει στα «ελληνάδικα» της Νέας Υόρκης. Παντρεύεται τον Μίλτο, μπουζουξή και ντερβισόπαιδο, που ήταν κολλημένος με το μπαρμπούτι, μα το έκοψε για χάρη της. Οι δυο τους βάζουν πλώρη για τις Τζιτζιφιές, στου Καλαματιανού, έναν από τους ναούς του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Νεκτάριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος και μαθητεύει κοντά στον γέροντα Χριστόφορο που θα τον βοηθήσει μέσα από τον δρόμο της προσευχής, να λύσει το προσωπικό του αδιέξοδο. Όταν επιστρέψει στον Πειραιά, θα στήσει το δικό του σπιτικό με τη Μαρίτσα, μια από τις πόρνες της Σαρλότας και οι δυο τους θα πετύχουν το παράλογο, μια αληθινή σχέση.

Η ιστορία εξελίσσεται στον μόρτη και ψυχοπονιάρη Πειραιά με τα πολύχρωμα καράβια και την ξεκαπίστρωτη βακχεία του.

 

Who is Who

Η Έφη Βατανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Σπούδασε Νομικά και Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Είναι εκπαιδευτικός στη Δημόσια Εκπαίδευση. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Χαλάλι σου Helal Olsun (Novel Books-Ι.Σιδέρης 2013), Ζωή χωρίς Μπούσουλα (Novel Books-Ι.Σιδέρης 2015) και Ταξείδιον Απαράμιλλον (Εκδόσεις Αρμός, 2017).

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this