Έκθεση του Fuyuhiko Takata στο ViZ Laboratory for Visual Culture

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.30.

Το ViZ Laboratory for Visual Culture παρουσιάζει μια σύνθεση από έργα του Ιάπωνα καλλιτέχνη Fuyuhiko Takata. Τα εκρηκτικά οπτικά παραμύθια του Takata λειτουργούν ως ανατρεπτικά Haiku: επιθέσεις ενάντια στη ρομαντική εξιδανίκευση της αγάπης, εξαρθρώσεις των κανόνων της συμφωνικής μουσικής και του μπαλέτου, υπονομεύσεις του φύλου, όπως αυτό παγιώνεται στο συναισθηματικό κόσμο της Disney.

Η επιτηδειότητα του Takata αγκαλιάζει τις αφηγηματικές ποιότητες που εισάγει το selfie stick. Κατοικώντας τη κρεβατοκάμαρά του, το φαντασιακό εργαστήρι του καλλιτέχνη, οι ήρωες του Takata αντλούν από το bl (Boy’s love) υπογένος των γιαπωνέζικων manga ώστε να κανιβαλίσουν θεμελιακές/αποικιακές αναπαραστάσεις του έρωτα, της προσμονής, της συνύπαρξης. Οι νύμφες δεν καταφέρνουν να αποπλανήσουν τον Φαύνο, ο έρωτας είναι ένας αυταρχικός σαδιστής, η Rapunzel προκαλεί καταστροφικούς σεισμούς με τα μακριά μαλλιά της και η μικρή γοργόνα παράγει ένα λουτρό αίματος.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι: Love Exercise (2013/2019), Afternoon of a faun (2015-2016), Cambrian Explosion (2016), Dream Catcher (2018/2019).      

Still από το έργο Cambrian Explosion (2016) του Fuyuhiko Takata

Who is Who

O Fuyuhiko Takata γεννήθηκε το 1987 στη Χιροσίμα. Ζει και εργάζεται στην πόλη Τσίμπα της Ιαπωνίας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στο Art Center Ongoing (Τόκυο, 2012, 2014 και 2017) και στη Kodoma Gallery (Κυότο, 2013 / Τόκυο, 2016). Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα τους οι: Memento Mori – Eros and Thanatos (Shirokane Art Complex, Τόκυο, 2013), MOT Annual 2016: Loose Lips Save Ships (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τόκυο), Bodyscapes: New Film and Video from Japan (Royal College of Art, Λονδίνο, 2018-2019).

Σχετικά με το ViZ

Το ViZ Laboratory for Visual Culture είναι η νέα προσθήκη στην πλατεία Θεάτρου και λειτουργεί ως πλατφόρμα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων δίνοντας έμφαση στην οπτικό πολιτισμό της μετα-ψηφιακής εποχής. Το ViZ έχει την έδρα του στο χώρο του πρώην εμβληματικού Bar Guru Bar της Πλατείας Θεάτρου. Το ViZ αποτελεί μια πρωτοβουλία των Εργαστηρίων 11 & 12 της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση. Η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο του This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων και του έργου R.O.C.K., που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ViZ Facebook page
https://www.facebook.com/ViZ-Laboratory-for-Visual-Culture-101861964583981/

Still από το έργο Cambrian Explosion (2016) του Fuyuhiko Takata.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 έως Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020
Επιμέλεια: Κωστής Σταφυλάκης

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Τρίτη με Παρασκευή, 17:00 – 21:00

ViZ Laboratory for Visual Culture
Πλατεία Θεάτρου 10, Αθήνα

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this