Γιάννης Μιχαηλίδης, ο Σκιαθίτης ζωγράφος

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1940. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής. Δεν έκανε τυπικές ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά μελέτησε από μικρός την τέχνη των παλαιοτέρων και των συγχρόνων του, λάτρεψε, όπως έλεγε ο ίδιος, «τη μεγάλη ζωγραφική».

Έζησε κι εργάστηκε στην Αθήνα και στο Πήλιο. Ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες, δίδαξε σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα καθώς και στο εργαστήριο γραφιστικής τέχνης του Δήμου Βόλου. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε πάντα στενή επαφή με την ποίηση και θεωρούσε ότι ζωγραφική σημαίνει ποίηση. Είχε ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων ποιητών της γενιάς του και είχε εικονογραφήσει πολλά από τα ποιήματά τους.

Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων όπως: ΜΙΕΤ Μέγαρο Εϋνάρδου, γκαλερί Ευριπίδης, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς Λέσβος, γκαλερί Νέες Μορφές, γκαλερί Astra, γκαλερί Χρυσόθεμις, «Ενθέσεις στην αφαιρετική γραφή» Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, «Η έκθεση των τεσσάρων» Μουσείο Κατσίγρα Λάρισα,«Χρησμοί» γκαλερί Κρεωνίδης, Καλλιτέχνες του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», 12th International Triennial of Tapestry Lodz Πολωνία, «Η φυσιογνωμία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα» Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνα, «Ευγενή Μέταλλα ΙΙ» (Γ. Κοντός) γκαλερί Αστρολάβος, Καλλιτέχνες εκθέτουν για τα αδέσποτα ζώα γκαλερί Astra.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Πανεπιστημίου Βόλου, της Εθνικής Τράπεζας, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, του Τελόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της 0000014224 Πινακοθήκης Εμφιετζόλγου, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1968.

Πέθανε στις 14 Ιουλίου 2021 σε ηλικία 81 ετών.

ΠΗΓΗ: yannismihailidis.gr/bio.html

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this