Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 εγκαινιάστηκε στην Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς η αφιερωματική ομαδική έκθεση εικαστικών έργων και ντοκουμέντων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με δημιουργίες εμπνευσμένες από τον αγώνα της εθνικής παλιγεννεσίας, το πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα και του διεθνούς “Βυρωνισμού”.

Κύριος κορμός της έκθεσης που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεινονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τους αγώνες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess (1792-1871). ( Ο Γερμανός Peter Von Hess αφιερώθηκε στην εικονογράφηση όλων των σημαντικών φάσεων του Αγώνα από την κήρυξη της Επανάστασης μέχρι και την άφιξη του νεαρού Βασιλέα Όθωνα στο Ναύπλιο. Σε αυτόν ανέθεσε ο φιλέλληνας βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, στα χρόνια 1827-1824 την διακόσμηση των στοών Arcaden του ανακτόρου του στο Μόναχο. Τα σαράντα έργα που φιλοτέχνησε ο Hess μετά από επιτόπιες έρευνες στην Ελλάδα όπου διαδραματίστηκαν τα ηρωικά γεγονότα τα επανέλαβε αντιγραφικά στα πρώτα Ελληνικά ανάκτορα.)

Εκτίθενται επίσης γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini (1777-1850) καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά, με ανάλογες εκδόσεις-ντοκουμέντα. Με έμπνευση τον δυναμισμό και την αφοσίωση των μαχητών και των διανοουμένων, ντόπιων και ξένων, στην ιδέα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας από τον Οθωμανικό ζυγό και κύρια από την τεράστια επίδραση που είχε στην έκβαση του το παγκόσμιο φιλελληνικό κίνημα και ο διεθνής “βυρωνισμός”, η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

PETER VON HESS, Ο Αθανάσιος Διάκος οδηγεί τους Δερβενοχωρίτες στην μάχη, λιθογραφία

Εκτίθενται έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες και εκδόσεις τέχνης, που προεκτείνουν μέχρι σήμερα τα μηνύματα, τους προβληματισμούς και την διαχρονική δυναμική της εμβληματικής για τον 19ο αιώνα επανάστασης του 1821.

Πρόκειται για ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις τέχνης από τους: Κώστα Ευαγγελάτο, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Ελένη Κρυστάλλη, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond, Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά καθώς και φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα – ντοκουμέντα από το αρχείο της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη.

Επίσης εκτίθενται σχετικά και συναφή θεματογραφικά εικαστικά έργα των: Αχιλλέα Ζωηρού, Μαρίας Καλλιπολίτη, Κώστα Κλουβάτου, Άριας Κομιανού, Κωνσταντίνου Παρθένη, Σπύρου Παπαλουκά, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Γιώργου Σταθόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασσιανού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη κ.α.
Παρουσιάζονται επίσης σε προθήκη έργα mail-art που έστειλαν καταρτιζόμενοι από τα ΔΙΕΚ Νίκαιας και Γαλατσίου, της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Στέλλας Λιάτου, αρχαιολόγου- μουσειολόγου, προσεγγίζοντας την ιστορική μνήμη μέσα από σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΚΘΕΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2021

“ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ- ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2021”

Το βράδυ της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε στον κατάφυτο και κοσμημένο με γλυπτικές συνθέσεις κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa ΡΟΔΟΠΗ η ετήσια εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο”. Η φετινή εκδήλωση-performance έχει τίτλο “Σχολική Γιορτή” για την μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων, με ερμηνείες-απαγγελίες ποιημάτων από εκπαιδευτικούς και ανθρώπους του θεάτρου.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 8:30 μ.μ.
(Με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας)
Πληροφορίες
2671028501, 6944621286

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
COSTAS EVANGELATOS ART-EST
Είσοδος έκθεσης: Μεσολωρά 7 και Βύρωνος.
Είσοδος κήπου: Μαντζαβίνου 8.
Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

ΤΣΟΛΙΑΔΑΚΙΑ, ΕΠΙΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΖΩΗΡΟΥ, 1920