Ένα ταξίδι στην… εποχή των δεινοσαύρων ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι Christie’s με ένα πρωτότυπο sale επιλεγμένων απολιθωμάτων από τα πρώτα δείγματα ζωής στον πλανήτη στα γραφεία του οίκου στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου.
Ο Τίγρης με αποχρώσεις σιδήρου είναι μία από τις πρώτες απολιθωμένες μορφές ζωής, από μια εποχή, πριν από περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι νεοσύστατες ήπειροι ήταν άγονες και η ζωή περιοριζόταν αποκλειστικά στις θάλασσες.
Ο Τίγρης ανήκει στις απλές φωτοσύνθετες μορφές ζωής όπως αυτές κυριάρχησαν στα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ζωής στη Γη και ήταν πιθανώς η πρώτη πηγή οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Η αξία του αποτιμάται από τον οίκο στις 10.000-15.000 λίρες Αγγλίας.
Μια εντυπωσιακή διπλή απολιθωμένη πλάκα με το απολίθωμα ενός Θαλάσσιου Κρίνου προερχόμενη από τη Γερμανία εκτιμάται στις 25.000-30.000 λίρες. Όπως εξηγούν ειδικοί του οίκου ο θαλάσσιος κρίνος δεν είναι στην πραγματικότητα φυτό, αλλά ένας οργανισμός που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους αχινούς και τους αστερίες.
Ένα από τα τοπ κομμάτια της δημοπρασίας είναι το μεγάλο απολίθωμα ενός κροκοδείλου και πάλι από την περιοχή της Γερμανίας. Η εκτίμησή του είναι 70.000-100.000 λίρες Αγγλίας.
Οι κροκόδειλοι, αναφέρουν οι ειδικοί των Christie’s, «είναι μία από τις επιτυχημένες ιστορίες της εποχής των δεινοσαύρων». Και αυτό διότι ενώ οι δεινόσαυροι έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη μαζική τους εξαφάνιση, οι κροκόδειλοι
επέζησαν. Μια θεωρία που επικρατεί αναφέρει ότι, αντίθετα από τους δεινόσαυρους, ήταν ψυχρόαιμα ζώα και επομένως κατάφεραν να επιβιώσουν καταναλώνοντας ελάχιστη τροφή, μετά την περίφημη σύγκρουση του αστεροειδή με τη γη και την κλιματική αλλαγή που ακολούθησε, εξαφανίζοντας σχεδόν εξολοκλήρου τη χλωρίδα του πλανήτη. Από το 1825, τουλάχιστον 12 είδη έχουν βρεθεί σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το Μαρόκο. Το μακρύ ρύγχος με αιχμηρά δόντια στο απολίθωμα που διατίθεται προς πώληση υποδεικνύει ότι τρέφονταν κυρίως με μικρά ψάρια, ενώ η «θωρακισμένη» σάρκα του υποδηλώνει έναν μαχητικό τρόπο ζωής στα ύδατα περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Jurassic Park
Ένα ακόμα «δυνατό» κομμάτι είναι το απολίθωμα ενός Πτερόσαυρου ηλικίας 150 εκατομμυρίων χρόνων το οποίο διατηρείται σε άψογη κατάσταση. Στους Christie’s κάνουν λόγο για «ένα πραγματικό Jurassic Park!» Η τιμή του εκτιμάται στις 60.000-90.000 λίρες Αγγλίας. Το συγκεκριμένο βρέθηκε και αυτό στην περιοχή Solnhofen της Γερμανίας.
Ένα ακόμα απολίθωμα ενός Πτεροδάκτυλου, μιας ιπτάμενης σαύρας της Ιουράσιας περιόδου διατίθεται προς πώληση με εκτίμηση 80.000-100.000 λίρες Αγγλίας.
Η επίσημη ονομασία του είναι Γερμανοδάκτυλος και χαρακτηρίζεται ως «απίστευτα σπάνια». Μόνο τέσσερις είναι γνωστό ότι υπάρχουν, σε μουσεία. Ο συγκεκριμένο απολίθωμα έχει το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο άνοιγμα πτερυγίων από τα υπόλοιπα όμοια είδη και υπολογίζεται σε 55 ίντσες. Αρχικά είχε καταγραφεί ως νέο δείγμα Πτεροδάκτυλου το 1901 μετά την εύρεσή του και μετονομάστηκε στη συνέχεια με τη σημερινή ονομασία που το γνωρίζουμε.
Το απολίθωμα ενός δεινού κολυμβητή και εξίσου ικανού κυνηγού της Ιουράσσιας περιόδου, του Ιχθυόσαυρου προσφέρεται στις 25.000-35.000 λίρες. Παρόλο που μοιάζει με δελφίνι, ο Ιχθυόσαυρος είναι στην πραγματικότητα ερπετό. Ο πρώτος πλήρης σκελετός Ιχθυόσαυρου βρέθηκε στο Lyme Regis της Αγγλίας το 1811, και σήμερα έχουν ανακαλυφθεί και καταχωρηθεί περίπου 80 είδη.