Δημοπρασία & Έκθεση “Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ου αιώνα” στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 (ώρα 5:30 μ.μ).στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα ενώ στον ίδιο χώρο θα προηγηθεί έκθεση ανοιχτή για το κοινό το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη δημοπρασία του νέου έτους για τη VERGOS Auctions, Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ου αιώνα”, περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα τέχνης και σπάνια αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, την πολυμορφίας και της λαογραφικής παράδοσης που χαρακτηρίζει τη χώρα μας.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 (ώρα 5:30 μ.μ).στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα ενώ στον ίδιο χώρο θα προηγηθεί έκθεση ανοιχτή για το κοινό το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου.

Lot41, Joseph Cartwright, Santa Maura Costume (Λευκαδίτικη φορεσιά), Εκτίμηση € 3.000-4000

Στη δημοπρασία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, ένα φιλελληνικό ρολόι με ζευγάρι Ελλήνων σε μισοβυθισμένη βάρκα. Μία αλληγορική παράσταση της Ελλάδας την περίοδο της Επανάστασης του 1821 με προέλευση τη Γαλλία όπου και άνθισε το φιλελληνικό κίνημα και χρονολογείται στο β΄ τέταρτο του 19ου αιώνα. Ανάμεσα στα 241 δημοπρατούμενα είδη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεχωρίζουν επίσης τα παρακάτω:

Μία θήκη που φέρει επιγραφή με σαβάτι : «ΜΑΣΤΟΡΟ ΓΗΟΡΓΙS: ΜΑΡΕΤΗS : 1856: ΑΒΓΟΥΣΤΟΥ: 27 ΚΑλΑΡΗΤΗS» και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα της Καλαρρυτινήςαργυροτεχνίας από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα τεχνίτη, με ιστορικές αναφορές και πρωτοτυπία στη διακοσμητική θεματολογία του.

Ένα διπλό κύπελλο, με το κάτω τάσι να βιδώνει στο επάνω ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο αντικείμενο. Το επάνω τάσι είναι ασημένιο, επίχρυσο εσωτερικά με σφυρήλατο διάκοσμο ενώ το κάτω τάσι είναι επίσης ασημένιο, με σαβάτινη μεγαλογράμματη επιγραφή «ΓΗΟΡΓΗ ΓΗΑΝΟ 1774» στον ομφαλό.

Lot97, Φιλελληνικό ρολόι με ζευγάρι Ελλήνων, β’ μισό 19ου αιώνα, Εκτίμηση €8.000-12.000

Ένα γραφείο καλλιγραφίας, αντιπροσωπευτικό δείγμα οθωμανικής ξυλουργικήςκαι το μοναδικό μέχρι σήμερα γνωστό με χρονολογία και όνομα κατασκευαστή, «ΔΙΑ ΧΙΡΟC ΓΕΩΡΓΙ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ 1782» (ως ένθετη επιγραφή στο κάτω τμήμα). Τα γραφεία αυτού του τύπου εξυπηρετούσαν τόσο αισθητικούς όσο και πρακτικούς σκοπούς, αφού χρησίμευαν και για τη φύλαξη των εργαλείων που χρησιμοποιούσε ο καλλιγράφος.

Ένα ελληνικό ακρόπρωρο με τη μορφή του Ποσειδώνα που χρονολογείται τον 19ο αιώνα.Το νεοελληνικό ακρόπρωρο εμφανίστηκε την περίοδο μετάβασης από τον 18ο στον 19ο αιώνα και αποτελεί γέννημα του νέου κοινωνικοοικονομικού κλίματος που δημιουργήθηκε εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την αλματώδη ανάπτυξη της
εμπορικής ναυτιλίας.

Lot49, Aκρόπρωρο με τη μορφή του Ποσειδώνα (19ος αιώνας), Εκτίμηση 8.000-12.000

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται πολλά ακόμη αντικείμενα ιστορικής και λαογραφικής αξίας όπως πορτρέτα ιστορικών προσώπων, πίνακες ζωγραφικής, κεντήματα, κηροπήγια, κοσμήματα  και άλλα είδη με φιλελληνική θεματολογία.

Lot71, Πάλα επενδυμένη με ασήμι, επιχρυσωμένη (Ήπειρος, 19ος αιώνας), Εκτίμηση €15.000-20.000

Έκθεση

ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Λυσίου 11, 105 56, Πλάκα)
Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ. –  8:00 μ.μ.
Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ.  – 8:00 μ.μ.
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ. –  8:00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com

Lot198, Μηνάς Αβραμίδης, Θερμάστρα με κεραμική επένδυση (κεραμοποιείο Αλλατίνι, Θεσσαλονίκη, δεκαετία 1930), Εκτίμηση €8.000-12.000

 

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this