27οι Πλοές: Με αφορμή την επέτειο της 200ετηρίδας (1821 – 2021)

Η έκθεση με τίτλο Τροχιές μνήμης θα διαρκέσει από τις 31 Ιουλίου έως και τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Από την Αθηνά Σχινά,
Ιστορικό Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού / Επιμελήτρια της έκθεσης

Διανύουμε μια επετειακή χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας τιμούμε, με βάση τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, την έναρξη του Αγώνα και του Μεγάλου Ξεσηκωμού, με ήρωες τους επιφανείς και αφανείς συντελεστές του, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της χώρας μας.

Μεταφέρουμε στις πολιτισμικές μας παρακαταθήκες πολυώνυμες μνήμες από αυτήν την καθοριστική Παλιγγενεσία, πρωτοστατούντος του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934) που παραμένει πάντα σύγχρονος, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται πατέρας της Νεώτερης μας Τέχνης. Ο ίδιος ντύθηκε τις ιστορίες και τους μύθους του Ελληνισμού, φορώντας φουστανέλα κι υπερασπιζόμενος με την ζωγραφική του, τους μακροχρόνιους πόθους των σκλαβωμένων προγόνων μας και την άσβεστη ελπίδα τους για την αποτίναξη του ζυγού της τυραννίας. Μετέτρεψε την ιστορία σε μύθο και τον μύθο σε ιστορία μέσα από μια ζωντανή καθημερινότητα που την βίωναν στα έργα του άνθρωποι απλοί, τους οποίους παρουσίαζε σαν ακατάβλητους ήρωες, αλλά και τους ήρωες σαν διαχρονικούς θεούς. Γι’ αυτό στην έκθεση υπάρχει τιμητικά έργο του, ως σημείο αναφοράς.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ ,ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821

Ο τίτλος «Τροχιές Μνήμης» της φετινής έκθεσης αφορά γενικότερα τους προβληματισμούς και τους εκφραστικούς τρόπους, μέσα απ’ τους οποίους διατυπώνουν σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί με έργα τους (ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο), μνήμες και καθημερινότητες ζωής κι αντίληψης.

Ο καθένας τους μας αποκαλύπτει πτυχές από τις καθολικότερες έννοιες και τις σημασίες, τις επιτελεστικές επίσης λειτουργίες και τις επιρροές που δεχόμαστε και παίρνουμε από τις παλαιότερες, όπως και από τις πιο πρόσφατες μνήμες μας, μαζί με όσα μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν. Μέσα από τις σημερινές, τις δικές μας πλέον πνευματικές αναγκαιότητες, οφείλουμε να αναζητούμε και να επανερμηνεύουμε όψεις και αξίες του διαχρονικού μας ουμανιστικού πολιτισμού, δίνοντας νέο κι αναθεωρητικό νόημα στην ζωή, αλλά και συμβάλλοντας στην διεύρυνση των οριζόντων της εποχής μας.

Η μνήμη είναι τρόπος αντίστασης σε σχέση με το πώς θα δεις θα συνδυάσεις και θα επεξεργαστείς τις μνήμες, για να διαμορφώσεις ουμανιστικά, αξιακά συστήματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΡΟΣ, ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 έως Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Καθημερινά, εκτός Τρίτης 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως
Επαρ.Οδ. Άνδρου-Λιμάνι Γαυρίου 102, Άνδρος 845 00
2282024598

Μάκης Φάρος και Ζωή Πυρίνη, Αναδρομές Μνήμης, 2021
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this