Out of the pot, η Δέσποινα Κωνσταντίνου στην Cube Gallery

Η έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου εγκαινιάζεται στην Cube Gallery την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2023, 20.00 – 22.00 και διαρκεί έως τις 28 Οκτωβρίου.

Η Cube Gallery, φιλοξενεί από τις 6 έως και τις 28 Οκτωβρίου 2023, την καινούρια ενότητα ζωγραφικών έργων της εικαστικού Δέσποινας Κωνσταντίνου, στην ατομική της έκθεση με τίτλο Out of the pot. 

Η Δέσποινα Κωνσταντίνου, γράφει

“Είναι πλάσματα οι κάκτοι μου, μεταφυσικά μιλώντας, υπάρξεις  με πνεύμα, επιθυμίες, που στέκουν υπερήφανοι, δυναμικοί. Η ευαισθησία τους είναι κρυμμένη πίσω από τα αγκάθια τους και γίνεται φανερή κάθε που ανθίζουν. 

Η θεματική αφετηρία είναι η φύση, η λατρεία της αποδίδεται με έντονα, ζωντανά χρώματα, με κυρίαρχο το πράσινο. 

Μέσα από την ρεαλιστική απόδοση πραγματεύομαι την αισθητηριακή εμπειρία της αφής, να έχεις την αίσθηση ότι αγγίζεις ενώ μόνο κοιτάς.  

Με την μεγέθυνση των κάκτων, τους αποδίδεται μία μοναδική οντότητα που τους καθιστά ως πορτρέτα με διάθεση να βρει κάποιος την αντανάκλαση του εαυτού του.”.  

Δέσποινα Κωνσταντίνου, Floating, oil on canvas, 150×150 cm

Ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, γράφει

Οι κάκτοι είναι το νέο θέμα της ζωγραφικής της Δέσποινας Κωνσταντίνου –ένα θέμα που φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του αποδίδει και τον δεξιοτεχνικό τρόπο που το επεξεργάζεται με λαμπερά χρώματα, καθαρότητα, λεπτομερή σχεδίαση και ξεχωριστή επιμέλεια στην απόδοση διαφορετικών υφών, ανακαλώντας, αρχικά, τις, εξαιρετικής καταγραφικής ακρίβειας και κομψότητας, έγχρωμες λιθογραφίες με θέμα φυτά και λουλούδια που εικονογραφούσαν εκδόσεις φυσικής ιστορίας τον 19ο αιώνα.

Με τη συναρμογή διάφορων πραγματικών ειδών, δημιουργεί νέα, φανταστικά είδη-μεταλλαγμένα υβρίδια κάκτων, τα οποία καταλαμβάνουν μνημειακά τη ζωγραφική επιφάνεια, υποβάλλοντας μια άκρως ονειρική και μεταφυσική ατμόσφαιρα όπου, με ένταση και σουρεαλιστική, συχνά παιγνιώδη και ανατρεπτική, διάθεση, αναδύεται το ερωτικό στοιχείο.

Με αναφορές στο ποίημα Οι Έρωτες των Φυτών (The Loves of the Plants) του Άγγλου φιλόσοφου, ποιητή και φυσιοδίφη Erasmus Darwin (1731-1802), οι συνθέσεις της Δέσποινας Κωνσταντίνου μας εισάγουν σ’ έναν ιδιότυπο, πολύχρωμο και ζωντανό, φυτικό κόσμο, σε ευθεία αντιστοιχία και επαλληλία με τον ανθρώπινο, όπου η σεξουαλικότητα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι κάκτοι μεταμορφώνονται σε φαλλικά και ηβικά σύμβολα, οι μεταξύ τους συνδυασμοί και συναντήσεις έρχονται να μεταδώσουν την εντύπωση της άμεσης σωματικής εμπειρίας και σαρκικής επαφής, να προσεγγίσουν κριτικά τη στερεοτυπική αντιπαλότητα των δύο φύλων, να ανοιχθούν στις περιοχές του ερμαφροδιτισμού, της αμφισεξουαλικότητας και των φαντασιώσεων, να αποτυπώσουν σχέσεις εξουσίας και δύναμης, χειραγώγησης, κυριαρχίας και υποταγής, να αντιπαραθέσουν αλληγορικά το πλημμυρισμένο χυμούς εσωτερικό τους στο σκληρό και ακανθώδες περίβλημά τους, να μεταφέρουν την ορμή της επιθυμίας, τον αισθησιασμό και την ηδυπάθεια της ένωσης, να εικονοποιήσουν τα αισθήματα του πόνου και της απόλαυσης, της βίας και της ηδονής.

Το μαύρο χρώμα, ενισχυμένο με ασημί γκλίτερ, ορίζει τον περιβάλλοντα χώρο, παραπέμποντας στο σύμπαν, το κοσμικό κενό, την γέννηση, το μυστήριο της απαρχής της δημιουργίας.”.   

Δέσποινα Κωνσταντίνου, Spina longa, oil on canvas, 100X100 cm

Who is Who

Η Δέσποινα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στις Σέρρες, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Γ. Τσακίρη και Κ. Μορταράκο. (2003-2008). 

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της έως σήμερα σε επτά ατομικές εκθέσεις:  

 2023 Cube Gallery, Πάτρα, “Out of the pot 

2020 Balkan Art Gallery / Conserva, Ξάνθη. 

2018 Flowers and Thorns”, Γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα. 

2016 Cube Gallery, Πάτρα, “Bitten” 

2012  CK Art Gallery, Λευκωσία, Κύπρος. 

2012 prinTemps”, Γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα. 

2011 “Woman”, Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. 

Two or three men show 

2018 Gallery Papatzikou, Βέροια. 

           Ochra Blue Gallery, Λήμνος. 

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.   

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Δέσποινα Κωνσταντίνου, The creation, oil on canvas, 100×100 cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 6 έως Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα Τετάρτη 10.00 – 14.00
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο 11.00 – 14.00  
Κυριακή   κλειστά  

cube gallery 
Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα
2611110069, [email protected]
www.cubegallery.gr 

Δέσποινα Κωνσταντίνου, suffocated, oil on canvas. 150×100 cm
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this