«ΕΠΕΚΕΙΝΑ»: Τοπία της Συνείδησης από τη Χρύσα Βέργη στην Alpha C.K. Art Gallery

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου - Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

«ΕΠΕΚΕΙΝΑ» – Τοπία της Συνείδησης από τη Χρύσα Βέργη στην Alpha C.K. Art Gallery

«Μία στιγμή, μια όψη της φύσης τα περιέχει όλα» Κλοντ Μονέ

Η καταξιωμένη ζωγράφος Χρύσα Βέργη επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα της δουλειά, που θα παρουσιαστεί στην γκαλερί Alpha C.K. Art Gallery, στη Λευκωσία. Η έκθεση με τίτλο «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Είκοσι ονειρικά έργα μυούν το θεατή στη μαγεία και το μεγαλείο της φύσης. «Ζωντανά» τοπία χωρίς συγκεκριμένα όρια ανακαλούν μνήμες και παρουσιάζουν ανάγλυφα την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Ο επισκέπτης μπροστά στους καμβάδες της ζωγράφου, θα ακούσει το θρόισμα των φύλλων, θα νιώσει το φως που διαχέεται άπλετο στα έργα να τον λούζει , θα ακούσει τον ήχο του νερού και θα αφουγκραστεί τις ιστορίες που διηγείται το τοπίο. Βυθισμένος στα «νερά της συνείδησης και της μνήμης» θα ανακαλύψει ξανά την αρχέγονη σύνδεση ανάμεσα στην απόλυτη ομορφιά και την αρμονία της φύσης με τα πιο υψηλά και ωραία συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος.

Στη νέα της δουλειά η Χρύσα Βέργη καταλύει τα όρια του τοπίου και εξερευνά τις πιο μυστικές και μαγικές πτυχές του, μεταλαμπαδεύοντας τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να νιώσει κάποιος, όταν αφεθεί να «μπει» με όλο του το σώμα και την ψυχή μέσα στην ομορφιά του, ακριβώς όπως η ζωγράφος μπαίνει με όλο της σώμα και την ψυχή μέσα στο έργο όταν δημιουργεί.

Η καλλιτέχνης εστιάζει στην επιφάνεια του νερού. Απαλλάσσεται από οποιαδήποτε αναπαράσταση της γης ή του ουρανού, δείχνοντας μόνο την αντανάκλασή τους. Ο ουρανός με τα λευκά του σύννεφα δεν υπάρχει στο έργο. Το μπλε του ουρανού και το μπλε του νερού γίνονται ένα στην αντανάκλαση στο νερό. Η Βέργη επισκέπτεται, εξερευνά και βιώνει το τοπίο πριν το ζωγραφίσει. Βλέπει τη λίμνη να αλλάζει όψεις.

Παρατηρεί την κίνηση των φύλλων. Βλέπει τον ήλιο να «κρύβεται» στην πυκνή φυλλωσιά του δέντρου και να υποδηλώνει την παρουσία του μόνο ως ένα λυτρωτικό φως. Η φύση που ανασυντίθεται από την καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει τη μεγαλοσύνη της. Μικρός και μέγας αισθάνεται ο άνθρωπος μπροστά της. Μπροστά σε ένα πραγματικό αριστούργημα φτιαγμένο από μια αόρατη δύναμη.

Για να αποδώσει αυτό το αριστούργημα στις παλέτες της η Χρύσα Βέργη χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά το χρώμα. Υπέροχες αποχρώσεις του μωβ , του γαλάζιου, του πράσινου , του χρυσού, διαχέονται στρατηγικά μέσα στο έργο για να δημιουργήσουν μια όαση, ερμηνεύοντας τον ζωντανό διάλογο ανάμεσα στο νερό και τη φύση που το περιβάλλει. Εμφανής η σύγκρουση των πράσινων δέντρων, των χρυσών φύλλων καθώς η αντανάκλαση τους «ταξιδεύει» στα μωβ-μπλε νερά της λίμνης.

Η avant-garde προσέγγισή της ζωγράφου και η εξαιρετική χρήση του σημείου και του χρώματος δημιουργούν μια «ποιητική», που μας κάνει να μιλούμε για κάτι περισσότερο από εξαιρετικά δείγματα μετά -ιμπρεσιονιστικής – εξπρεσιονιστικής τέχνης με αφαιρετικά στοιχεία: Μας κάνουν να μιλούμε για έργα με φιλοσοφική υπόσταση. Κοιτάζοντας τους πίνακες ανακαλύπτουμε την πνευματική συγγένεια που έχουν με τα υδάτινα αριστουργήματα του Μονέ και θυμόμαστε τη φράση του: «Μία στιγμή, μια όψη της φύσης τα περιέχει όλα».

«Τα θέματα της ζωγράφου καρπίζουν συνεχώς το παραδοσιακό πεδίο της τοπιογραφίας με μια διευρυμένη οπτική. Είναι αυτό που η ίδια πέτυχε με τη διάθλαση ή τη διάχυση του φωτός μέσα από το υγρό στοιχείο. Ο κόσμος της διαστέλλεται με συνεχή ροϊκότητα και την ακούραστη διάθεση ενός περιηγητή, προκειμένου να συμπεριλάβει στο οπτικό μας πεδίο ό,τι η ματιά αδυνατεί να συλλάβει. Πρόκειται για εικόνες που τις έχει ζήσει, οι περισσότερες, στον Λούρο και στις πηγές του.

Ένα ταξίδι στην Ήπειρο της έδωσε έντονες εντυπώσεις, τροφές πνευματικές. Ανάμεσα στις εικόνες αυτές, συγκρατώ την ανάμνηση από το πιο σκοτεινό της έργο, ένα δέντρο όπου το λιγοστό φως προβάλλει χρυσό – ας επιτραπεί ο όρος «άκτιστο» – μέσα από τις φυλλωσιές. «Σήκωσα το κεφάλι και είδα να υψώνεται ένα θαύμα» εξηγεί. Τι είναι υπερβατική εμπειρία;

Δεν είναι το να σου συνέβη κάποτε τούτο ή εκείνο το μυστηριώδες, το απολύτως ξένο προς τη λογική, και τα παρόμοια. Είναι το να ζεις καθημερινά μέσα στο κλίμα αυτό του επέκεινα της λογικής και των ορίων. Είναι το να ζεις στο επέκεινα με τον ίδιο περίπου τρόπο με τον οποίο εμείς ζούμε στο ενθάδε. Σε ένα έργο της το βλέμμα αιφνιδιάζεται, διαπιστώνοντας πως το πραγματικό μέρος που αναγνωρίζει, δεν είναι παρά ένα μέρος του πίνακα, ενώ όσα εμφανίζονται και καταλαμβάνουν από το κέντρο και κάτω είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας στην επιφάνεια του νερού. Η ματιά της Βέργη επιχειρεί να καταλάβει, με λαίμαργη όραση, όλο και περισσότερο από τον πέραν του τελάρου χώρο. (…)

Όταν λοιπόν καθρεφτιζόμαστε στα νερά της Χρύσας Βέργη μπορούμε να υποψιαστούμε τι είναι η τέχνη: είναι μέρος της μαγείας που κάνουμε με σκοπό να καταλάβουμε τον κόσμο και να επιδράσουμε σ’ αυτόν. Πιο πέρα: είναι τρόπος της μεταφορικότητας χάρις στην οποία η συνείδησή μας συγκροτείται η ίδια συγκροτώντας τον κόσμο», αναφέρει o ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στον κατάλογο της έκθεσης.

Info
Χρύσα Βέργη- «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» – Ατομική έκθεση ζωγραφικής
Διάρκεια έκθεσης: 16/11 -3/12/2022
Alpha C.K. Art Gallery

Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 3 & Παπανικολή, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 22751325
[email protected]

Home


Μόνο για τους συντάκτες
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση ή για να προγραμματίσετε μία
συνέντευξη με τη Χρύσα Βέργη επικοινωνήστε με την Ειρήνη Πιτσόλη στο mail
[email protected] ή στο τηλέφωνο +30 6981805121 Who is Who

ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη συνέχεια σπούδασε Interior Design στο Fine Arts School of California State University of Long Beach, USA. Με υποτροφίες της Ελληνικής και Γαλλικής Κυβέρνησης, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris, France, με καθηγητή τον Pierre Carron.

Έργα της βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Ομίλου Εταιρειών ΑΓΕΤ Ηρακλής, στη συλλογή Αγροτικής Τράπεζας, στη συλλογή Τράπεζας Πειραιώς, στη συλλογή της Interamerican και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο της επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2004. Τον Σεπτέμβριο του 2008, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, προτάθηκε έργο της με θέμα την Eλιά, το οποίο δημοπρατήθηκε και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ταμείο των Δασών. Το έργο της
κατακυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Θεματικοί κύκλοι της δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Κίνα, ΗΠΑ, Αγγλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Κύπρος, Τουρκία, Κορέα, Μπαχρέιν, Ντουμπάι, Μαυρίκιος και Λίβανος).

«….Η Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης. Είναι παθιασμένη με τη φύση… Δουλεύει
τα έργα της καταγής και όπως θα έκανε ένας φιλόπονος γεωργός, σκύβει για να μελετήσει
το θέμα της, να μυρίσει το βρεγμένο χώμα, τον βάλτο, τα βρύα, να αφουγκραστεί τους
υπόκωφους κρότους της ζωής που φρικιά κάτω από την επιφάνεια. Για να μεταδώσει την
αίσθηση που την πλημμυρίζει, επινοεί τρόπους και τεχνικές που θα τη βοηθήσουν να
συλλάβει και να μεταδώσει αργότερα στο θεατή του έργου της αυτή τη μυστική αίσθηση,
τη μυστική ζωή.

Στη μάχη που δίνει με το άδειο τελάρο συγκαλεί και συναγείρει όλες της
τις αισθήσεις σε μια πλατωνική συγγυμνασία, που της είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει μια εικαστική συστοιχία, με το ζωντανό κομμάτι της φύσης που θέλει να αιχμαλωτίσει….» (Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα , Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης)

Ο Χρίστος Μιχαηλίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά ζωγραφικής του με ατομική έκθεση στην Alpha C.K. Γκαλερί. Η έκθεση με τίτλο «A Safe Place for Mistranslations» παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων από τον ταλαντούχο και ανερχόμενο ζωγράφο. Το υποκείμενο και ενωτικό θέμα του έργου του είναι η τέχνη του τοπίου ο οποίος έχει ως βασικό θεματικό άξονα το τοπίο ως αφορμή για περαιτέρω μορφολογικές αναζητήσεις, χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να εξετάσει το ρόλο και τις δυνατότητες της ζωγραφικής σήμερα.

Το τοπίο λειτουργεί περισσότερο ως ερέθισμα για τις στιλιστικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη και όχι ως εικονική εμμονή. Τα χρονικά περιβάλλοντα που δημιουργεί ο ζωγράφος και σε συνδυασμό με τη γραμμή του παραπέμπει σε αποτελέσματα της χαρακτικής με την περιορισμένη χρωματική παλέτα του. Τα τοπία χαρακτηρίζονται από μια άγνωστη διάθεση αμφιβολίας και αμφισημίας. Το έργο του παρουσιάζει μια βίαιη παρέμβαση της γεωμετρίας, η οποία δημιουργεί άγνωστες και άλλες κοσμικές εικόνες. Και εδώ οι τίτλοι των έργων συνθέτουν το άγνωστο, αλλά, παράλληλα, δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση με τον θεατή.

Ο Χρήστος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1983. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Σχολή Καλών Τεχνών Slade στο Λονδίνο και από τον Σεπτέμβριου 2022 παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Τα έργα του είναι σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Φρυσίρα στην Αθήνα. Το 2017 του απονεμήθηκε έπαινος στο 3ο Βραβείο Φρυσίρα της Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής. Ο κατάλογος της έκθεσης είναι απαρτισμένος στην ιστοσελίδα www.ackgallery.com.

Εγκαίνια, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7:00 μμ

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή 10πμ – 1μμ & 4μμ – 7μμ & Σαββάτο 10πμ – 1μμ
Διάρκεια έκθεσης: 4-12 Νοεμβρίου 2022

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Alpha C.K. Art Gallery
Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, 1077 Λευκωσία
τηλ. +357 22 751325 | e-mail: [email protected] | www.ackgallery.com

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this