Ανδρέας Καμπάς: Ο οραματιστής και οξυδερκής επιχειρηματίας

Το οινοποιείο Καμπά είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας στη χώρα μας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ανδρέα Καμπά έμπειρο επιχειρηματία της εποχής, που εκτός των άλλων, διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο και στάβλους στην… οδό Ξενοφώντος, στο κέντρο της Αθήνας

Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Μεσσήνη και είχε άλλα 4 αδέρφια. Σε νεαρή ηλικία το 1869 νοίκιασε κτήματα στα Μεσόγεια και στη Λαυρεωτική, παρατηρώντας ότι το έδαφος ήταν κατάλληλο για την καλλιέργεια αμπελιών. Μαζί με τον αδερφό του, Αλέξανδρο, στις 22 Μαρτίου 1875 αγόρασαν από την Πουλχερία Αργυροπούλου το κτήμα Κάντζα έκτασης γύρω στα 5.000 στρέμματα και φύτεψαν αμπέλια. Ο Ανδρέας Καμπάς λέγεται πως έκανε ειδικές μελέτες και εκτίμησε ότι η ποιότητα του εδάφους ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια της αμπέλου. Έτσι, αφού αγόρασε την έκταση εξασφάλισε την ύδρευση των αμπελώνων με πηγάδια που συγκέντρωσαν τα νερά του Υμηττού και κατασκεύασε στην Κάντζα ένα μοναδικό αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα αντίστοιχο του Αχαΐα Κλάους, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Η παραγωγή του μούστου αυξήθηκε και οι περίοικοι μιμήθηκαν τους αδερφούς, ενώ το 1880 ο Καμπάς μετέφερε στην Ελλάδα από τη Γαλλία την τεχνογνωσία της απόσταξης με τη μεταφορά του πρώτου μηχανήματος για απόσταξη, από το Μπορντώ.

Η παραγωγή μπράντι ενθάρρυνε τους αδερφούς, οι οποίοι διέθεσαν το ποτό τους για τις ανάγκες του στρατού. Από το 1890 και μετά έκαναν άνοιγμα και στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Ρωσία , την Ουγγαρία και τα Βαλκάνια. Από το 1904 εκτός από μπράντι, φτιάχνουν πλέον και κρασί. Τα δύο αδέρφια ίδρυσαν την αρχαιότερη οινοποιητική εταιρεία της Αττικής, το 1918.

Δύο χρόνια μετά, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Στο οινοποιείο του Καμπά οφείλεται κατά πολύ η αναγνώριση του φημισμένου κρασιού “Μαντίνεια”. Το 1991 η εταιρεία περιήλθε στον Μπουτάρη.

Πρωτοπόρος και οραματιστής για την εποχή του έφτασε να εξάγει κρασί έως και στην «χώρα των Φαραώ» ενώ  έφτιαξε κονιάκ, εφάμιλλο του γαλλικού, μέχρι που χρεοκόπησε όταν ανέλαβε η επόμενη γενιά τα ηνία, και πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας στον Μεσοπόλεμο. Επί πολλές δεκαετίες και μέχρι το 2000 συνέχισε να παράγεται το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων.

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται και την περίφημα διαφήμιση που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή: «Τυρί, ρύζι, καφές, γάλα…. Καµπά»!»

Πέθανε το Μάρτιο του 1924 σε ηλικία 73 ετών.

πηγή Wikipedia

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this