“Οικείο περιβάλλον”, Ο Ηλίας Αργυρόπουλος στην γκαλερί Αργώ

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 2 Νοεμβρίου 2024. 

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τον εικαστικό Ηλιά Αργυρόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούργια του σειρά έργων  σε λάδι σε καμβά, κάτω από το γενικό τίτλο “Οικείο περιβάλλον”.  Αυτή είναι η 2η ατομική του έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 2 Νοεμβρίου 2024.

Αναφορικά με την καινούργια αυτή δουλειά του Αργυρόπουλου, μας μιλάει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης

«[…]Ενώ η φύση κυριαρχεί στους πίνακες του Αργυρόπουλου, τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας μπορούν να βρεθούν σε ένα σπίτι που είναι χωμένο στο τοπίο, σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο ή τα μακρινά φώτα της πόλης. Αυτά τα ίχνη, χρησιμεύουν ως ένα είδος διακριτικής σημειολογίας του χώρου. Ο Αργυρόπουλος αποφεύγει τον υπερβολικό ρομαντισμό που συχνά συνδέεται με τη ζωγραφική του τοπίου. Αντίθετα, επιλέγει την αυθεντικότητα, απεικονίζοντας τοπία που βρίσκονται, σύμφωνα με τα λόγια του, «ακριβώς δίπλα μας», υπογραμμίζοντας ότι η φύση και η ανθρωπότητα είναι άρρηκτα συνυφασμένες.

[…] Οι πίνακές του αν και ατμοσφαιρικοί, δεν είναι απλές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του τοπίου σε μια δισδιάστατη επιφάνεια, ούτε φανταστικές προβολές ή μεταπολιτισμικά τοπία. Δεν είναι γεωμετρικά, δεν είναι σουρεαλιστικά, ούτε εμπεριέχουν περίτεχνους συμβολισμούς και αλληγορίες. Αντίθετα, είναι οπτικά στιγμιότυπα ενδοσκόπησης, γεμάτα με την ενέργεια και το πνεύμα των τόπων που αποκαλεί σπίτι του.

[…] Το έργο του Ηλία Αργυρόπουλου μπορεί να θεωρηθεί μέρος ενός ευρύτερου φιλοσοφικού διαλόγου σχετικά με την περιβαλλοντική ηθική και τη βιωσιμότητα στη σύγχρονη τέχνη. Τα τοπία του είναι πολύ περισσότερο από αισθητικές συνθέσεις: είναι οπτικοί διαλογισμοί για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης ζωής και φυσικού κόσμου. Καθώς οι περιβαλλοντικές κρίσεις εντείνονται, οι πίνακες του Αργυρόπουλου είναι μια έκκληση για βαθύτερη, πιο αρμονική σχέση με τη φύση, μια σχέση που έχει τις ρίζες της στην κατανόηση, το σεβασμό και την αναγνώριση της φύσης ως ιερή. Η τέχνη του, υπό αυτή την έννοια, γίνεται ένα μέσο για την επαναξιολόγηση του ρόλου της ανθρωπότητας στον πλανήτη, προτρέποντάς μας να αντιστρέψουμε την καταστροφική πορεία και να επανασυνδεθούμε με τον οργανικό κόσμο που μας συντηρεί.»

Ηλίας Αργυρόπουλος από την έκθεση “Οικείο περιβάλλον”

Who is Who

Ο Ηλίας Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Άμφισσα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών στο Α΄ εργαστήριο  ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Διακρίθηκε με την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για την πρόοδο του στο Α,Β και Γ έτος. Το 1993 με το πρόγραμμα Erasmus Σπούδασε στο Middlesex University στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από την  Α.Σ.Κ.Τ. το 1994 (integrated  master).

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ατομικές  Εκθέσεις
2024 «Oικείο περιβάλλον» Γκαλερί Αργώ, Αθήνα
2023 «Τοπίο» Κτίριο Κωνικού, Ιτέ

Κυριότερες ομαδικές εκθέσεις
2023 «1+10» Διεθνής Εικαστική Έκθεση Κτίριο Κονιάκου, Ιτέα /2018 « 1+10 » Διεθνής Εικαστική Έκθεση Κτίριο Κονιάκου, Ιτέα /2013 «Ζωγραφική για τον Καβάφη» Πνευματικό κέντρο Άμφισσας /2003 «2+2» Έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών Γκαλερί Περί Τεχνών Καρτέρης, Αθήνα /2003 «Αμπελουργείν», Κτήμα Χατζημιχάλη /2001 «Μήνας εικαστικών τεχνών», Τεχνόπολη, Αθήνα /1998 Έκθεση καλλιτεχνών από την Φωκίδα, Πνευματικό κέντρο Άμφισσας /1995 Έκθεση αποφοίτων Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα /1994 Έκθεση Τελειοφοίτων του Α’ εργαστηρίου της Α.Σ.Κ.Τ. Γκαλερί Κρεωνίδης, Αθήνα /1993 Έκθεση Α’ εργαστηριού Α.Σ.Κ.Τ. Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα /1992 «Μοιρασμένη Λευκωσία» έκθεση Α’ εργαστηριού Α.Σ.Κ.Τ., Λευκωσία-Κύπρος.

“Οικείο περιβάλλον”
Ηλίας Αργυρόπουλος

Info

Διάρκεια έκθεσης “Οικείο περιβάλλον”
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 17:00 – 20:00
Σάββατο 11.00 – 15.00

Γκαλερί Αργώ
Νεπφ.Δούκα 5, 10674, Κολωνάκι
2107249333
[email protected]

“Οικείο περιβάλλον”
Ηλίας Αργυρόπουλος
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Mahy Polymeropoulos: Συναισθηματικά στο τελάρο μου εκφράζω τον ψυχισμό μου 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, η γκαλερί Contemporary Athens παρουσίασε την νέα δουλειά της Ελληνοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μάχης Δημήτριου-Πολυμεροπούλου με τίτλο Cosmic...

«Ροσσινιάδα», Ένα μουσικό παραμύθι στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 

Η «Ροσσινιάδα», ένα μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, έρχεται στο Αμφιθέατρο...

Οι πηγαίες συνθέσεις “Ωμής Τέχνης” του Ζαν Ντυμπυφέ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Ζαν Ντυμπυφέ / Jean Dubuffet γεννήθηκε το 1901 στη Χάβρη. Ήταν γιος εύπορης οικογένειας οινεμπόρων. Σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this