Αντώνης Καρατζίκης: “Θέλαμε να δώσουμε μια ανθρώπινη ματιά στο αριστούργημα του Ντίκενς”

Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει για 2η χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ μέσα από το φαντασμαγορικό μιούζικαλ «Σκρουτζ The Musical». Ένα ξεχωριστό θέαμα για όλη την οικογένεια και όσους θέλουν να βλέπουν τον κόσμο με την αθωότητα της παιδικής ψυχής. Ο Αντώνης Καρατζίκης  μιλά στo Artviews για τη μουσική που δημιούργησε για το έργο του Κάρολου Ντίκενς «Σκρούτζ», για τα μηνύματα που θα ήθελε να εισπράξουν οι θεατές παρακολουθώντας το έργο, τη σπουδαιότητα  του να μην χάσεις την ανθρωπιά σου σε μία σκληρή εποχή, όλα όσα προσέφερε η μουσική στη ζωή του, όσα αποτελούν έμπνευση για τον ίδιο, αλλά και ο τρόπος που καθόρισε ο Μίκης Θεοδωράκης τα μουσικά όνειρά του.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη 

-Αντώνη, πώς εμπνευστήκατε τη μουσική για το μιούζικαλ Σκρούτζ που παρουσιάζετε αυτέ τις μέρες στο Θέατρο Ακροπόλ; 

-Αναπλάσαμε την κλασική ιστορία του Ντίκενς μαζί με  την συνεργάτη μου Μαρία Αθήνη με στόχο να δημιουργήσουμε ένα μιούζικαλ βρετανικού τύπου. Θέλαμε στο αριστούργημα του Άγγλου συγγραφέα που συνδυάζει έντονα κωμικά στοιχεία και χαρακτήρες-καρικατούρες με πολύ συγκινητικές και βαθιά συναισθηματικές σκηνές, να του δώσουμε μια νέα, σημερινή και ανθρώπινη ματιά.  

Η άλλη μας επιδίωξη έχει να κάνει με τη μουσική και τα τραγούδια. Στην σύγχρονη ελληνική μουσική υπάρχουν λίγα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κυρίως από την ποπ σκηνή, αντίθετα με την ξένη μουσική, όπου τα συναντάμε σε όλα τα είδη. Δημιουργούμε λοιπόν με τον Σκρουτζ, 20 νέα πρωτότυπα τραγούδια, γραμμένα εξαρχής σε ελληνικό στίχο, αρκετά από τα οποία θα μπορούσαν να σταθούν και εκτός εορτών επειδή μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.  

Το έργο που σκηνοθέτησε τόσο περίτεχνα ο σκηνοθέτης μας Αναστάσιος Δεληγιάννης και συμμετέχει ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Μπέσσυ Μάλφα, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί και τραγουδιστές πιστεύουμε πως ο κόσμος θα το αγαπήσει. 

Σχεδόν 180 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Τσαρλς Ντίκενς με ένα τρόπο το έργο που μιλάει για την αξία του πνεύματος του Χριστουγέννων αλλά και την γενναιοδωρία που πρέπει να δείχνουν όσοι έχουν αφθονία έναντι όσων πάσχουν. παραμένει επίκαιρο.  

-Τι μηνύματα θα θέλατε δώσετε στους θεατές σας; 

-Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς παραμένει επίκαιρη παρά το γεγονός πως μας χωρίζουν σχεδόν 180 χρόνια από την πρώτη της παρουσίαση. Ο Ντίκενς πίστευε πως οι πλούσιοι πρέπει να βοηθούν τους φτωχούς αντί να συσσωρεύουν πλούτο που η ζωή τους δεν θα αρκέσει για να απολαύσουν. Μέσα από το παραμύθι του, ο Ντίκενς δίνει στον Σκρουτζ ένα μάθημα και μια ευκαιρία να αλλάξει και να δείξει γενναιοδωρία, μεγαλοψυχία και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους του. Αλλά και αντίστροφα: το κοινό καλείται να συμπονέσει τον Σκρουτζ για τα λάθη και τις ατυχίες του, να τον συγχωρήσει και να τον δεχτεί πίσω στην αγκαλιά της πόλης του. 

Τα Χριστούγεννα είναι μεν η γιορτή της χαράς και της διασκέδασης -αλλά όχι για όλους. Εκείνοι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, εκείνοι που ζουν μόνοι, εκείνοι που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια, αλλά και όλοι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δώρων και γενικά των εξόδων που προϋποθέτουν οι γιορτές, βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση. Αυτό συχνά περνά απαρατήρητο μέσα στο κλίμα της γενικής ευφορίας, μέχρι βέβαια να συμβεί κάτι ανάλογο σε εμάς τους ίδιους.  

Έμπνευση για μένα αποτελεί η κάθε στιγμή που θα δω, θα ζήσω, θα αισθανθώ

-Είναι εύκολο τελικά σε μία τόσο σκληρή εποχή να μη χάσεις την ανθρωπιά σου; 

-Δυστυχώς οι απανωτές οικονομικές κρίσεις αλλά κυρίως οι κρίσεις των ηθικών αξίων που ζούμε, κάνουν τους ανθρώπους σκληρούς, αδίστακτους πολλές φορές. Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής που εμείς επιλέξαμε να ζούμε έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει άμεσα να το αντιληφθούμε και να απαγκιστρωθούμε γρήγορα. Να γίνουμε δηλαδή “κανονικοί” άνθρωποι. 

-Τι προσέφερε στη ζωή σας η μουσική; 

-Η μουσική από μικρό παιδί είναι η διέξοδός μου. Πάντα από μικρό παιδί θαύμαζα τους μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργούς, έβαζα στόχους και ήθελα να τους μοιάζω. Αλλά ακόμα και στις δύσκολες στιγμές μου η μουσική ήταν εκεί, κοντά μου, γύρω μου. 

-Πριν από τρία χρόνια συνθέσατε το Liberaj the musical, ενώ το 2017 την όπερα Ελένη. Για τα δύο έργα μάλιστα λάβατε διθυραμβικές κριτικές. Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς; 

-Έμπνευση για μένα αποτελεί η κάθε στιγμή που θα δω, θα ζήσω, θα αισθανθώ. Είναι σημαντικό εμείς οι καλλιτέχνες να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας και να στρέφουμε τα βέλη μας προς τα εκεί. Η τέχνη πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο, όχι όμως κομματικό. Πρέπει να είναι ελεύθερη, να επιδρά στους ανθρώπους και να τους κάνει καλύτερους.  

-Παράλληλα ετοιμάσατε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη όπου τραγουδά ο Γιάννης Μπέζος και συμμετέχει μία συμφωνική ορχήστρα με δύο χορωδίες. Τι ήταν για σας ο Μίκης Θεοδωράκης και πώς αισθάνεστε σήμερα που με ένα τρόπο μεταφέρετε το έργο του; 

-Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας σημαντικός συνθέτης άλλα ένας σπουδαίος Έλληνας. Έτσι πρέπει να τον κρίνουμε. Θαυμάζω πολύ αυτό που έκανε δηλαδή να πάρει όλα τα έργα των Μεγάλων μας ποιητών και με απλές και λιτές μελωδίες να τα βάλει στα στόματα των απλών πολιτών. Οπότε χωρίς να το αντιλαμβάνονται απλοί λαϊκοί άνθρωποι τραγουδούσαν στίχους από ποιητές, όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος  κάτι που δεν θα το έκαναν με κάποιο άλλο τρόπο, δηλαδή να πάρουν τις αυθεντικές ποιητικές συλλογές και απλά να τις διαβάσουν. Μέσα από την μουσική παράσταση που φτιάξαμε μαζί με τον καταξιωμένο ηθοποιό Γιάννη Μπέζο αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε και στις νεότερες γενιές αυτά τα σπουδαία τραγούδια.  

Μουσικά προσπάθησα να δώσω μια διαφορετική πνοή στα τραγούδια ενορχηστρώνοντάς τα με συμφωνικό ήχο και φυσικά τις υπέροχες φωνές της Μυρτώ Βασιλείου, της Μαρίας Αλαμανή καθώς και των χορωδιών της επαγγελματικής σχολής musical PMTP by Sia Koskina και την παιδική χορωδία του δημοτικού ωδείου Αγίας Παρασκευής. 

Info Παράστασης 

Συγγραφέας: Τσαρλς Ντίκενς 
Σκηνοθεσία: Αναστάσης Δεληγιάννης 
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης 
Κοστούμια: Αναστάσης Δεληγιάννης
Κατασκευή κοστουμιών: Σοφία Χουντουμάδη
 
Μουσική: Αντώνης Καρατζίκης 
Χορογραφία: Αναστάσης Δεληγιάννης
Φωτογραφίες: Αντώνης Ανδρουλιδάκης
Διασκευή: Μαρία Αθήνη 

Παίζουν

Σπύρος Μπιμπίλας, Μπέσυ Μάλφα, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Άρης Μακρής. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί και χορωδοί: Βασίλης Παπαστάθης, Γιάννος Παπαευσταθίου, Έλενα Δελακούρα, Γιώργος Καρκάς, Εύα Σταμάτη, Μαρία Κοσμάτου, Ίριδα Γουριώτου –Τούλα, Μάρα Τζίμα, Γιάννης Μαμώλης, Κοσμάς Μεταξόπουλος, Άγγελος Αντωνάκος, Ελευθερία Πάλλα, Μαρτίνα Μωραΐτη, Σεμέλη Σακελλαρίου, Αλέξανδρος Φωτιάδης, Κυριάκος Δημητρόπουλος, Γιώργος Χουσάκος. Διεύθυνση ορχήστρας: Αντώνης Καρατζίκης. 

Διάρκεια Παραστάσεων
Από Σάββατο 3 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Παραστάσεις
Σάββατο στις 14:00
Κυριακή στις 11:00
*Υπάρχουν αλλαγές στις ημέρες και στις ώρες λόγω γιορτών.
**Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Viva.gr.
 

Εισιτήρια
Τιμές Εισιτηρίων: Α’ Ζώνη: 30€, Β’ Ζώνη: 25€, Γ’ Ζώνη: 20€, Δ’ Ζώνη: 15€, Ε’ Ζώνη: 12€ 

Θέατρο Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9, Αθήνα
2103648303
 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this