Έκθεση έργων Καθηγητών και Φοιτητών της Accademia Albertina di Belle Arti του Τορίνο

H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17.00 και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και η Ακαδημία Albertina di Belle Arti του Τορίνο – μια από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες Ακαδημίες Τεχνών της Ιταλίας- έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μια συνεργασία που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές επισκέψεις φοιτητών και φιλοξενία εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Το καλοκαίρι του 2021, η Ακαδημία Albertina di Belle Arti του Τορίνο υποδέχτηκε στις αίθουσες του Hypogeum του Rotonda del Talucchi, στο πλαίσιο της Θερινής Έκθεσης, μια επιλογή έργων video art από την ομόλογη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο Κοσμήτορας της Ακαδημίας Albertina, Edoardo Di Mauro, τα έργα που επιλέχθηκαν για εκείνη την έκθεση χαρακτηρίστηκαν από υψηλό επίπεδο προβληματισμού, ικανού να εκτείνεται σε θέματα που κυμαίνονται από την κοινωνική καταγγελία, τη  διερεύνηση των τόπων της αστικής ζωής, την αρχετυπική διάσταση του παρελθόντος και της  σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, μέχρι την ειρωνική αποκάλυψη των μηχανισμών που  χαρακτηρίζουν τον «πολιτισμό της εικόνας» που έχει υπερισχύσει του λόγου.

Στο Τορίνο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών στους  ιδιαίτερους εκθεσιακούς χώρους της Ακαδημίας, σε μια όμορφη παρουσίαση, εκτεθειμένα σε  μια χρονική περίοδο, κατά την οποία υπήρξε μεγάλη προσέλευση κοινού.

Andrea Stefanelli, Like Buddha But More I’m Alone Behind May Dev (Eyes) 2020

Αντιστοίχως, ο Kαλλιτεχνικός Σταθμός της ΑΣΚΤ στην Ύδρα υποδέχεται τα έργα καθηγητών και καλλιτεχνών από την Albertina Accademia di Belle Arti με την  προοπτική να διευρυνθεί ένας διάλογος που έχει πολύ βαθιές πολιτισμικές ρίζες  και παράγει, ακόμη και σήμερα, μια διαλεκτική με ευρείες προοπτικές και  δυναμισμό, στηριγμένη στο πρωτογενές εκείνο υλικό που αποτελεί θεμέλιο για τις  επερχόμενες καλλιτεχνικές μας διερευνήσεις.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται Anime παρουσιάζεται, σε επιμέλεια του G. Romeo, μια επιλογή έργων καλλιτεχνών από την Albertina Academy, δασκάλων και μαθητών, φιλοξενούμενων της ΑΣΚΤ στους χώρους του καλλιτεχνικού σταθμού της Ύδρας, ενός συναρπαστικού νησιού του Αργοσαρωνικού, του οποίου η γοητεία έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη σύγχρονη τέχνη.

Η Ακαδημία Albertina παρουσιάζει εικαστικές προτάσεις των καθηγητών Salvo Bitonti, Roberta Fanti, Stefano W. Pasquini, Alex Pinna, Laura Valle και των μαθητών Giuseppe Gallace, Vahid  Rastgou, Arianna Scubla, Andrea Stefanelli και Alice Wunderle, ικανών να εκπροσωπήσουν με το έργο τους την ποικίλη εκπαιδευτική προσφορά της Ακαδημίας πού ενδυναμώνεται με τη μεταμοντέρνα διάσταση της τεχνολογίας και του θεάματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε ένα κλίμα γενικευμένου στιλιστικού εκλεκτικισμού, με κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος την επανερμηνεία των εννοιολογικών και pop εκφράσεων, της ζωγραφικής και της γλυπτικής και ένα σημαντικό άνοιγμα στη χρήση φωτογραφίας, βίντεο και ψηφιακών τεχνολογιών, ικανών να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας,  κοιτώντας προς το μέλλον.

Συμμετέχοντες

Salvo Bitonti, Roberta Fanti, Giuseppe Gallace, Stefano W. Pasquini, Alex
Pinna, Vahid Rastgou, Arianna Scubla, Andrea Stefanelli, Laura Valle, Alice Wunderle

Arianna Scubla, I mostri nel mostro, 2022

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 10 έως Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά από τις 17.00 έως τις 21:00

Καλλιτεχνικός σταθμός της ΑΣΚΤ στην Ύδρα
Αρχοντικό Τομπάζη

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this