To «Διαμαντένιο Παλάτι» ανοίγει την «Αυλαία» του στα παιδιά

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Γιώτα Τζουάνη μιλά για την παράσταση που ανεβάζει στον ανακαινισμένο πολυχώρο Αυλαία, κάθε Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι.

Όλος ο θίασος που ερμηνεύει τους ρόλους στο «Διαμαντένιο Παλάτι»: Γιώτα Τζουάνη, Χρήστος Μαραθιάς, Κωνσταντίνος Τσιάκος, Αγγελική Τσαπάρα, Ανδρέας Παπαδήμας, Ευαγγελία Μακρυγιάννη, Κατερίνα Ταπέ, Ροδούλα Χαμηλοθώρη.

Της Ζέτας Τζιώτη

Ένα φιλόξενο «Διαμαντένιο Παλάτι» γεμάτο ωραία και διαχρονικά μηνύματα, που προσφέρει πολύ χαρά, γέλιο παιχνίδι και αληθινή συμμετοχή στα παιδιά, που στο τέλος μάλιστα της παράστασης ανεβαίνουν στη σκηνή για να γνωρίσουν από κοντά τους ήρωες, σ ένα διασκεδαστικό πάρτυ με μουσική και πολλές εκπλήξεις, σας περιμένει στη γειτονιά του Πειραιά στον ανακαινισμένο πολυχώρο Αυλαία, κάθε Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι.

Πρόκειται για το παιδικό θεατρικό μιούζικαλ της Γιώτας Τζουάνη «Το Διαμαντένιο Παλάτι», η οποία παράλληλα υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης, τη μουσική επιμέλεια, τις χορογραφίες, ενώ ερμηνεύει και τον ρόλο της πριγκίπισσας, έχοντας στο πλευρό της έναν αξιόλογο θίασο από επαγγελματίες ηθοποιούς.

«Η χαρά που παίρνουν τα παιδιά είναι τόση που δεν θέλουν να φύγουν, ή θέλουν να ξανάρθουν και την επόμενη Κυριακή, φέρνοντας μαζί τους και άλλους φίλους», λέει η Γιώτα Τζουάνη στην Αξία που έγραψε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην παράσταση. «Πολύ συχνά οι ήρωες του Διαμαντένιου Παλατιού απευθύνονται στους μικρούς θεατές από σκηνής, τα ρωτούν για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια και εκείνα ανταποκρίνονται με πολύ κέφι. Το ζουν κυριολεκτικά», σημειώνει η συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια που έδωσε επίσης προτεραιότητα και στα μηνύματα που στέλνει η παράσταση στα παιδιά.

«Τα μηνύματα έχουν να κάνουν με έννοιες όπως με το ότι στη ζωή δεν έχουν αξία τα υλικά αγαθά, με τη δύναμη της συγχώρεσης, και με το ότι καλό είναι να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους, ακόμα και όταν εκείνοι έχουν κάνει λάθος και βέβαια με την αληθινή αγάπη και με το πώς μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους.

Το έργο έχει επίσης πολλά αισιόδοξα μηνύματα για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας και στα ζώα, καθώς στην παράσταση μας πρωταγωνιστούν και δύο ζωάκια, που είναι φίλοι της πριγκίπισσας. Είναι μηνύματα οικολογικά, περιβαλλοντολογικά, ανθρώπινα πάνω απ’ όλα. Γι‘ αυτό δεν πρέπει να χάσουν την παράσταση ούτε οι μικροί μας φίλοι, αλλά ούτε και οι μεγάλοι, που επίσης θα περάσουν πολύ όμορφα», επισημαίνει η Γιώτα Τζουάνη.

Παίρνοντας μια γεύση από την ατμόσφαιρα του έργου, βλέπουμε ότι βαδίζει στα χνάρια των κλασικών αγαπημένων παραμυθιών που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Βρισκόμαστε σ ένα διαμαντένιο παλάτι, μ’ έναν καλόκαρδο Βασιλιά και μια πολύ σκληρή βασίλισσα, όπου όταν ο πρίγκιπας τους ανακοινώνει ότι θέλει να κάνει γυναίκα του μία πολύ φτωχιά πλην τίμια κοπέλα, αντιμετωπίζει τον θυμό και τη ζήλια της Βασίλισσας, που με την βοήθεια του πιστού της φρουρού, καταστρώνει πολύ άσχημα σχέδια γι’ αυτή την αγάπη.

Τα ζωάκια του δάσους όμως, είναι πιστά και αφοσιωμένα μόνο στους ανθρώπους που ξέρουν να τα σέβονται, να τα εκτιμούν και να τα υπολογίζουν, όπως κάνει και η πριγκίπισσα Μοϊσίνα!

Θα καταφέρει άραγε η σκληρή Βασίλισσα, να εξολοθρεύσει την αγάπη του πρίγκιπα και της φτωχής κοπέλας ή θα νικήσει στο τέλος η αγάπη, η καλοσύνη και η ομορφιά της ψυχής;

Η Γιώτα Τζουάνη στο κέντρο στον ρόλο της πριγκίπισσας Μοϊσίνα με τα δύο αγαπημένα της ζωάκια το λιονταράκι που ερμηνεύει η Ροδούλα Χαμηλοθώρη και τη μαϊμουδίτσα με την Ευαγγελία Μακρυγιάννη.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω ένα παραμύθι, κάνοντας πραγματικότητα ένα μεγάλο μου όνειρο

«Μιλάμε για ένα παραμύθι που έχει κλασικό χαρακτήρα με παλάτι, βασιλιά και πριγκίπισσα όπου πάντα υπάρχει και κάποιος κακός χαρακτήρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση η κακιά βασίλισσα, γιατί αν ήταν όλα ήσυχα και αναμενόμενα δεν θα υπήρχε και πολύ ενδιαφέρον. Σ ένα θεατρικό έργο είναι απαραίτητο να υπάρχει και κάποιος κακός, ώστε να έχει το καλό την ευκαιρία να θριαμβεύσει. Πάντα το καλό νικάει τελικά και για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία και η παρουσία του αντίθετου πόλου που είναι το κακό.» συνεχίζει η συγγραφέας.

«Όταν έγραψα το συγκεκριμένο παραμύθι, πήρα έμπνευση από τον εννιάχρονη κόρη μου και από τα πολλά παραμύθια που διαβάζαμε μαζί, ενώ μεγάλωνε. Από την ώρα που το έγραφα είχα μια ολοκληρωμένη εικόνα, ένα όραμα στο μυαλό μου για το πώς θα το σκηνοθετήσω, ποια μουσική είναι η πιο κατάλληλη και πως θα το χορογραφήσω. «Το Διαμαντένιο Παλάτι» είναι ένα έργο γεμάτο τραγούδι και χορό! Με μεγάλες συγκινήσεις. Αυτός ήταν και ένας ακόμα από τους στόχους μου. Να προκαλέσω συγκίνηση.»

Ο συγγραφέας ενός παιδικού έργου τι πρέπει να αποφεύγει;

-Ένα βασικό λάθος που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε συγγραφέας είναι να αντιμετωπίσει τα παιδιά, ως θεατές κατώτερης αξίας. Τα παιδιά έχουν αλάνθαστο ένστικτο και καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι. Άλλωστε τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Θέλουν αλήθεια, να βλέπουν ωραίες εικόνες, το έργο να τους οξύνει την φαντασία και βέβαια θέλουν να συμμετέχουν, να βοηθήσουν ώστε το καλό να νικήσει.

Γι αυτό και στην παράσταση μας τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή και στα χορευτικά μας και σε όλη την παράσταση. Μάλιστα στο τέλος κάθε παράστασης κάνουμε πάρτυ με τα παιδιά να ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή και μαζί με όλους τους συντελεστές του θιάσου να χαίρονται και να ψυχαγωγούνται με πολλές-πολλές εκπλήξεις, μπαλόνια, κεράσματα, παιχνίδια, χορό.

Ως σκηνοθέτις της παράστασης ποιος ήταν ο στόχος σας;

-Βασική μου επιδίωξη είναι πάντα να λειτουργώ ομαδικά. Επειδή είμαι και ηθοποιός με ενδιαφέρει να περάσω στον κάθε συνάδελφο το όραμα μου για το πώς έχω φανταστεί το ρόλο του και μαζί να εργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ώστε να χαρούν και τα παιδιά και να έρθουν να μοιραστούν την παράσταση μας.

Info παράστασης

Στο «Διαμαντένιο Παλάτι» που παίζεται κάθε Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι, παίζουν οι: Γιώτα Τζουάνη, Χρήστος Μαραθιάς, Κωνσταντίνος Τσιάκος, Αγγελική Τσαπάρα, Ανδρέας Παπαδήμας, Ευαγγελία Μακρυγιάννη, Κατερίνα Ταπέ, Ροδούλα Χαμηλοθώρη. Σκηνογραφία: Μαριλένα Μέλη.

Παραστάσεις Κυριακή στις 15:00, με 7€ γενική είσοδο. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη και καθημερινές για τα σχολεία με 5€ είσοδο για το κάθε παιδί.

Ο «Πολυχώρος Αυλαία», τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Info «Το Διαμαντένιο Παλάτι» της Γιώτας Τζουάνη, πολυχώρος Αυλαία, Β’ Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι-Πειραιάς. Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 15.00. Θέατρο 270 θέσεων. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2104297771 – 6906461616 – apolychoros@gmail.com – www.avlaia-polychoros.gr